SAD: RUSI ŽELE VEĆINU UKRAJINE! Sukob će potrajati?
Foto: Twitter/printscreen

Američki zvaničnici procenjuju i da su ruske trupe toliko oslabljene borbom da su sposobne samo da ostvaruju spore teritorijalne napretke.

- To znači da bi rat mogao da traje dugo - saopštila je direktorka američke Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns, koja smatra da Putin i dalje ima iste ciljeve kao na početku sukoba, da zauzme veći deo Ukrajine, ali da je malo verovatno da će Rusija uskoro to i postići.

Moskva je u martu ponovo fokusirala svoje napore na zauzimanje ukrajinskog regiona Donbasa nakon što nije uspela da zauzme Kijev i druge gradove, podseća BBC.

Pošto nije uspela da postigne svoj prvobitni cilj da zauzme Kijev, Rusija se fokusirala na zauzimanje teritorije u istočnom regionu Donbasa, velikoj industrijskoj oblasti gde je, po tvrdnjama Moskve, Ukrajina izvršila genocid nad ruskim stanovništvom.

Ruske snage su tamo ostvarile uspeh, nedavno su preuzele kontrolu nad gradom Severodonjeckom, ali napredak je bio spor i ukrajinske snage su pružile snažan otpor, navodi BBC.

U svom prvom javnom komentaru od maja o proceni američkih obaveštajnih službi o ratu, Hejns je nagovestila da će ruska invazija trajati „duži vremenski period“ i da „slika ostaje prilično sumorna“.

Ona je saopštila da američke obaveštajne agencije vide tri moguća scenarija daljeg toka rata, a najverovatniji je spori sukob, u kome Rusija ostvaruje „postepene dobitke, bez prodora“.

Druge, manje verovatne mogućnosti, po američkim zvaničnicima, uključuju veliki ruski prodor, ili stabilizaciju linija fronta s Ukrajinom koja postiže manje dobitke.

Putin: Ciljevi ostaju isti

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da se ciljevi specijalne operacije Rusije u Ukrajini nisu promenili i da razlike mogu biti prisutne samo u taktici.

- Konačni cilj je označen - to je oslobođenje Donbasa, zaštita tog naroda i stvaranje uslova koji će garantovati bezbednost same Rusije - rekao je Putin, i istakao da veruje profesionalcima koji realizuju postavljene zadatke tokom specijalne operacije, te dodao da oni rade to što je potrebno kako bi se postigli postavljeni ciljevi. On je pozvao i da se podvig ruskih vojnika tokom specijalne operacije ovekoveči u umetnosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading