STRAVIČAN RAKETNI UDAR NA ODESU Zgrade sravnjene s zemljom, lansirane rakete H-22
Foto: Youtube/Printscreen

Gradska vlast navela je da je u raketnom napadu na Odesu uništeno nekoliko zgrada.

Ovo je drugi po redu raketnii udar na ciljeve u Ukrajini posle vikenda kada je zapadna Ukrajina i prestonica Kijev zasuti krstaerećim raketama tipa H-22, H-101 lansiranim iz aviona; Kalibr, Bastion, koji su lansirani sa plovila u Crnom moru i leve obale Krima i balističkim raketama tipa Iskander M, koje su lansirane iz Belogordoske oblasti.

 

 

Kao i u prvom napadu koji je izveden u noći 9. na 10. maj dalekometni bombarderi TU-22M3. U pitanju su tri bombardera koja pripadaju 22. gardijskoj diviziji teških bombardera iz baze Šajkovka u Kaluškoj oblasti u Podmoskovlju, koja ima u naoružanju teške bombardere Tu-22M3. Inače ovi bombarderi 2021. prebačeni su bili u Siriju gde su učestovovali u borbenim operacijama. Trenutno ova jednica navodno raspolaže sa šest operativnih bombardera.

 

Inače, ova jednica započela je akciju napada na zapadnu Ukrajinu i Kijev još u noći 25. na 26. jun kada je sa aerodroma Šajkovka poletelo svih šest bombardera TU-22M3, kje je posle leta preko Kaluške i Smolenske oblasti ušlo u vazdušni prostor Belorusije i iz zone grada Petrikova koji se nalazi udaljen 60 km od ukrajinske granice lansirao 12 krstarećih raketa H-22M3. Bombarderi su se vratili nazad na aerodrom Šakojvska. Udar u kombinaciji sa krstarećim raketama H-101 izvšren je na ciljeve u Kijevskoj, Černihovskoj i Sumijskoj oblasti, napadnut je i centar za obuku u Lavovskoj oblasti -centar Javoriv.

 

Napadnut krstarećim raketama H-101 napadnut je i u nedelju ujutro i povremeno nastavljen tokom čitavog dana. Paraleno sa ovim akcijama izveden je udar taktičkim balističkim raketama Iskander M iz Belogorodske oblasti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading