Džonson predviđa promene u proukrajinskom savezu; Turska ne uvodi sasnkcije Rusiji (FOTO/VIDEO)
Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Borbe u Ukrajini od tog dana neprestano traju. 

Rezime 122. dana

Ukrajina i službeno dobila status kandidata za članstvo u EU. Kremlj je komentarišući ovu odluku poručio da je to "unustrašnja stvar Evrope".

Ukrajinska vojska dobila je naredbu da se povuče iz Severodonjecka, potvrdio je guverner Luganska Serhij Hajdaj, a savetnik Zelenskog je zaključio da se bitka za dva ključna grada na istoku "bliži užasnom kraju".

Stiže i nova pomoć Ukrajini iz SAD – novi paket oružja vredan 450 miliona dolara.

Iz Rusije, šef diplomatije Lavrov ponovo je optužio EU i NATO. Kako je izjavio, zemlje se udružuju za rat protiv Rusije.

Uživo:

 

KANADA POSLALA RATNE BRODOVE U LITVANIJU Idu kao mera odvraćanja nakon ruske intervencije u Ukrajini

23.25 - Kanada je danas rasporedila još dva ratna broda u Baltičkom moru i u severnom Atlantiku koji su se pridružili paru fregata koje se već nalaze u tom području u pokušaju da se ojača istočno krilo NATO u jeku rata u Ukrajini. Natavak teksta pročitajte OVDE.

UKRAJINA JE PREŠLA CRVENE LINIJE Kremlj poručio da je vreme pregovora prošlo

22.53 - Kremlj tvrdi da Kijev mora da prihvat sve uslove koje Moskva postavi i da je Ukrajina odavno prešla crvene linije. Kompletan članak pročitajte OVDE.

Turska ne uvodi sasnkcije Rusiji

22.21 - Turska se neće pridružiti sankcijama protiv Rusije, saopštio je zvanični predstavnik predsednika Turske Ibrahim Kalin.

-Saopštili smo da se nećemo pridružiti sankcijama, jer polazimo od svojih ekonomskih interesa. Mi zavisimo od spoljnih energetskih izvora. Otvoreno smo saopštili Zapadu o svom stavu. Sankcije protiv Rusije će udariti, pre svega, na privredu Turske, a mi to ne želimo, rekao je Kalin u intervjuu Haberturku.

RUSKA VOJSKA POTPUNO OKRUŽILA LISIČANSK Glavni posao odradila specijalna grupacija

21.36 - Lisičansk je u potpunom operativnom okruženju, javila je ruska vojska. Detaljnije o tome čitajte OVDE.

Vode se borbe za poslednji grad pod vlašću Kijeva u LNR

 

21.00 - Snage LNR uz podršku ruskih specijalnih snaga zauzele su selo Borovsko u predgrađu Lisičanska, saopštio je novinarima zvanični predstavnik Narodne milicije republike Ivan Filiponjenko. Nastavak teksta pročitajte OVDE.

UKRAJINSKA VOJSKA TRPI TEŠKE GUBITKE

20.34 - Najveća britanska tv stanica Skaj Njuz objavila je članak o teškom položaju ukrajinske vojske u oblasti Severodonjecka. Prevod članka možete pročitati OVDE.

Japanske kompanije se povlače

20.01 - Manje od tri odsto japanskih kompanija koje posluju u Rusiji odlučilo je da se povuče iz te zemlje nakon početka sukoba u Ukrajini, što je najmanji procenat medju zemljama članicama Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja (G7), pokazuje nedavno istraživanje škole menadžmenta Jejl u Sjedinjenim Američkim Državama.

Premijer Belgije: Problemi Nemačke s gasom izazvaće „domino efekat“ u EU

19.27 - Premijer Belgije Aleksandar de Kro izjavio je da je zabrinut zbog situacije u vezi s energetskim snabdevanjem u Nemačkoj i upozorio na „domino efekat“ koji bi mogao da pogodi celu Evropsku uniju u slučaju da se nastave problemi u isporukama gasa u Nemačku.

- Ako se u Nemačkoj pojave problemi, to će imati ogroman uticaj na sve druge evropske zemlje. Za sada je Nemačka jedina zemlja koja je morala da prizna da će, verovatno, morati delimično da smanji obim svoje ekonomske delatnosti zbog nedostatka gasa - rekao je De Kro.

Ukrajinia i NATO spremaju kontraofanzivu

18.52 - NATO daje svu potrebnu pomoć Ukrajini za kontraofanzivu na delu fronta koji smatraju jednim od ključnih. Više o pravcu udara i planovima pogledajte OVDE.

"To je laž, gađali smo fabriku za proizvodnju raketa"

18.14 - Rusija je saopštila da je danas pogodila fabriku za proizvodnju raketa u Kijevu i nazvala "lažnim" tvrdnje da je pogodila stambenu zonu u glavnom gradu Ukrajine.

 

Granatirana 3 naselja u DNR

17.37 - Ukrajinske trupe pucale su na Novoselivku, Novobahmutovku i Gorlovku, ispalivši osam granata od 122 mm i osam mina od 120 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Džonson predviđa podelu u proukrajinskom savezu

17.01 - Britanski premijer Boris Džonson pozvao je svoje kolege, lidere Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja (G7), da ne pokleknu pred zamorom od rata u Ukrajini.

PROTEST U VREME SAMITA G7! Demonstranti nose bavarsku odeću i maske sa Šolcovim i Bajednovim likom (VIDEO)

16.29 - Aktivisti obučeni kao lideri zemalja Grupe sedam organizovali su protest na gradskom trgu u Garmiš Partenkirhenu, u blizini mesta gde se održava samit G7.

Pogodjen železnički most

15.55 - Raketa pogodila železnički most u Čerkasnoj oblasti, centralna Ukrajina. Preko njega je ukrajinska vojska prebacivana vojnu tehniku.

 

 

 

Poginula jedna osoba, pet ranjeno u blizini Čerkasija

15.15 - Jedna osoba je poginula, a pet je ranjeno kada su dve ruske rakete pale danas u blizini centralnog ukrajinskog grada Čerkasi, saopštile su regionalne vlasti, prenosi Rojters.

Samit G7 mora da reaguje na ruske udare na Kijev

14.37 - Učesnici samita G7 treba da reaguju na ruske napade u Kijevu, izjavio je danas šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak. On je u objavi na Telegramu ocenio da sankcije Rusiji treba da budu agresivnije, prenosi Interfaks Ukrajina.

"Embargo na izvoz zlata - to je dobro, ali je potreban embargo na gas u novom paketu sankcija EU“, napisao je Jermak.

On smatra da bi odgovor na prehrambenu krizu koju je, kako tvrdi, izazvala Rusija trebalo da budu međunarodni vojni konvoji za deblokiranje ukrajinskih luka.

Ponovo granatiran Kijev

14.01 - Jedna osoba je poginula, a još pet je ranjeno kada je ruska raketa pogodila danas stambenu zgradu i kompleks obdaništa u centru Kijeva, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Vatrogasci su ugasili požar u teško oštećenoj devetospratnoj stambenoj zgradi u centralnom Ševčenkovskom okrugu, navodi se u saopštenju službe za vanredne situacije, prenosi agencija Rojters.

"Spasioci su izvukli sedmogodišnju devojčicu. Ona je živa. Sada pokušavaju da spasu njenu majku", objavio je na Telegramu gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i dodao da ima ljudi pod ruševinama.

Džonson i Makron usaglasili veću podršku Ukrajini

13.54 - Premijer Velike Britanije Boris Džonson i francuski predsednik Emanuel Makron saglasili su se da je potrebno pružiti veću podršku Ukrajini u njenom sukobu sa Rusijom, saopšteno je danas iz Džonsonovog kabineta.

"Složili su se da je ovo kritičan trenutak za tok sukoba i da postoji prilika da se preokrene tok rata", naveo je portparol Dauning strita u saopštenju, prenosi Rojters.

Takođe, kako je rekao portparol, britanski i francuski lider su "naglasili potrebu da podrže Ukrajinu kako bi je ojačali i u ratu i u svim budućim pregovorima".

Ruski izvori: Napadnuti centri za obuku ukrajinske vojske

13.41 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je upotrebilo visokoprecizno oružje za napade na centre za obuku ukrajinske vojske u oblastima Černigov, Žitomir i Lavov u Ukrajini.

"Visokoprecizno oružje Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i rakete Kalibar nanele su masovni udar na teritoriju 169. centra za obuku kopnenih snaga u reonu naselja Desna, u Černigovskoj oblasti, 199. centra za obuku desantnih trupa u oblasti Teterevka, u Žitomirskoj oblasti, kao i 184. centra za obuku Oružanih snaga Ukrajine u Staričkom okrugu Lavovske oblasti", navodi se u saopštenju, a prenosi agencija RIA Novosti.

Problemi Nemačke s gasom izazvaće „domino efekat“

12.56 - Belgije Aleksandar de Kro izjavio je da je zabrinut zbog situacije u vezi s energetskim snabdevanjem u Nemačkoj i upozorio na „domino efekat“ koji bi mogao da pogodi celu Evropsku uniju u slučaju da se nastave problemi u isporukama gasa u Nemačku.

 

Ruska avijacija oborila ukrajinski MiG-29

12.42 - Ruska avijacija je oborila ukrajinski avion MiG-29 iznad Dnjepropetrovske oblasti Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

"Putinova pobeda može samo da poveća cenu hrane i enegrenata!"

12.29 - Pred početak samita G7 u Elmauu u Nemačkoj, Džonson je novinarima kazao da Zapad treba da održi jedinstvo pred agresijom Moskve, prenosi Rojters.

Ponovo odbijen napad ukrajinskih snaga na Zmijsko ostrvo

12.22 - Ukrajinske snage ponovo su bez uspeha pokušale da napadnu Zmijsko ostrvo. Ruski protivraketni kompleks „Pancir S“ oborio je avion Su-25 i 12 projektila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

"Stajaćemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno"

12.01 - Lajenova poručila da će negativan globalni uticaj ruskog rata biti glavna strana na samitu G7.

 

 

Eksplozije u centralnom ukrajinskom gradu Čerkasi

11.33 -  U centralnom ukrajinskom gradu Čerkasi danas su se čule eksplozije, saopštio je danas na Telegramu regionalni guverner Oleksandr Skičko.

 

 

Dve eksplozije u južnom predgrađu Kijeva

11.14 - Dve eksplozije čule su se danas u južnom predgrađu Kijeva, nakon što je raketa pogodila zgradu u centru prestonice u ranim jutarnjim časovima, javlja Rojters. Kako navodi britanska agencija, nije bilo moguće odmah potvrditi šta je izazvalo eksplozije.

 

 

 

Vazdušni alarm - u svim regionima Ukrajine, osim na jugu

11.05 -  "Ostanite u zaklonu i pazite se!"

 

 

Sastanak o pitanju izvoza žita u Istanbulu 

10.37 - Sastanak o pitanju izvoza žita u Istanbulu se priprema, ali postoje problemi koje treba razrešiti, izjavio je potpredsednik Turske Fuat Oktai.
„Postoje neki detalji koje treba razraditi. I Rusija i Ukrajina su zabrinute, imaju svoje primedbe, pokušavamo da nađemo rešenje. Kažemo im da treba staviti tačku na to u Istanbulu. Nadam se da neće biti suviše kasno. Ceo svet je pogođen tom situacijom. Mi nemamo probleme, za nas je rodna godina. Ipak, ne želimo da zemlje u regionu imaju probleme“, rekao je Oktai u intervjuu za Si-En-En na turskom.

 

Rrojektil pogodio zgradu u centru Kijeva

10.12 -  Najmanje pet osoba ranjeno je kada je jutros projektil pogodio zgradu u centru Kijeva, izjavio je načelnik ukrajinske policije Igor Klimenko na nacionalnoj televiziji. Ranije danas je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio da se nekoliko eksplozija dogodilo rano jutros u Ševčenskom okrugu ukrajinske prestonice, preneo je Rojters.

Britanija, SAD, Japan i Kanada zabranjuju uvoz ruskog zlata

09.59 - Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Japan i Kanada zabraniće uvoz ruskog zlata u okviru novih mera protiv Rusije, saopštila je danas britanska vlada. Kako se navodi u saopštenju, zabrana bi uskoro trebalo da stupi na snagu i odnosiće se na novo iskopano ili rafinisano zlato, prenosi agencija Rojters. Dodaje se da to neće uticati na zlato ruskog porekla koje je ranije izvezeno iz Rusije.

Šojgu obišao ruske jedinice u Ukrajini

09.50 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obišao je ruske vojnike u Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Raketni napadi iz Belorusije?

09.40 - Neki od napada ruskih raketa dugog dometa juče su, prvi put, lansirani iz bombardera Tu-22 koji su raspoređeni iz Belorusije, kaže ukrajinska vojska.

Njujork tajms: Desetine specijalaca NATO pomaže Kijevu u ratu protiv Rusa

09.22 - Tajna mreža špijuna i komandosa (specijalnih snaga) Sjedinjenih Država i njihovih saveznika pomaže Ukrajini, uključujući i obezbeđivanjem obaveštajnih podataka, dok desetine komandosa iz niza zemalja NATO-a rade na ukrajinskoj teritoriji, objavio je Njujork tajms, pozivajući se na izvore.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zahtev Putinu: "Hitno"

09.09 - Indonežanski predsednik Džoko Vidodo izjavio je danas da će pozvati predsednika Rusije Vladimira Putina i Ukrajine Volodimira Zelenskog da otvore prostor za dijalog.

Devojčica je spasena iz ruševina u Kijevu

08.55

 

 

Japanske kompanije se povlače

08.37 - Manje od tri odsto japanskih kompanija koje posluju u Rusiji odlučilo je da se povuče iz te zemlje nakon početka sukoba u Ukrajini, što je najmanji procenat medju zemljama članicama Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja (G7), pokazuje nedavno istraživanje škole menadžmenta Jejl u Sjedinjenim Američkim Državama.

Raketa je pogodila stambenu zgradu u Ševčenkovskom okrugu u Kijevu

08.12

 

 

Srušen most

07.50 - Ukrajinske snage su prilikom odstupanja srušile most u oblasti Zolotog u Donbasu, rekao je pripadnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike.

LNR: Ukrajinske snage upotrebile Točku-U

07.29 - Ukrajinske oružane snage ponovo su upotrebile raketni sistem Točka-U za granatiranje teritorije samoproglašene Luganske narodne republike (LNR), saopštila je misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

U saopštenju se navodi da su ukrajinske snage ispalile jednu raketu na grad Stahanov.

Eksplozije u Kijevu

07.13 - Nekoliko eksplozija je rano jutros odjeknulo u Kijevu, u oblasti Ševčenkivski, objavio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko na svom Telegram nalogu.

"Ekipe hitne pomoći i spasioci su otišli na lice mesta", navelo je Kličko.

U tolu je spasavanje stanara dve zgrade. U ovom, starom delu grada, nalaze se univerziteti, galerije, restorani, navodi Rojters.

Konašenkov: Ruske snage kontrolišu Severodonjeck i Borovskoje

06.55 - Grad Severodonjeck i cela teritorija industrijske zone hemijske fabrike "Azot" pod kontrolom su snaga Luganjske narodne republike (LNR), koja je proglasila nezavisnost, potvrdio je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Džonson predviđa promene u proukrajinskom savezu; Turska ne uvodi sasnkcije Rusiji (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

"Jedinice Narodne milicije LNR uz podršku ruskih trupa pod komandom generala Sergeja Surovkina u potpunosti su oslobodile Severodonjeck i Borovskoje, kao i naseljena mesta Voronovo i Sirotino u Luganskoj narodnoj republici i područja na levoj obali reke Severski Donjec", rekao je Konašenkov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading