NEMAČKA PRVA PRIZNAJE: Naša ekonomija opala zbog nedostatka gasa!
Foto: Shutterstock/ldphotoro

„Ako se u Nemačkoj pojave problemi, to će imati ogroman uticaj na sve druge evropske zemlje. Za sada je Nemačka jedina zemlja koja je morala da prizna da će, verovatno, morati delimično da smanji obim svoje ekonomske delatnosti zbog nedostatka gasa“, rekao je De Kro za nemački televizijski kanal „N-TV“.

U četvrtak je vice-kancelar Nemačke, ministar za ekonomiju i zaštitu klime Robert Habek, rekao novinarima da je nemačka vlada podigla s drugog na treći stepen nivo spremnosti za reagovanje na probleme s isporukama gasa, što bi trebalo da omogući da se spremišta gasa napune za zimu, bez obzira na smanjenje isporuka iz Rusije.

Drugi stepen reagovanja znači da vlada ima pravo da preporučuje kompanijama da štede gas, dok se treći stepen uvodi ukoliko tržište više nije u stanju da obezbedi snabdevanje gasom. U tom slučaju raspodelu gasa na sebe preuzima Federalna mrežna agencija koja donosi odluke o tome ko ima prioritet za dobijanje gasa.

EPA FOCKE STRANGMANN

 

Mera Vlade Nemačke je odgovor na smanjenje isporuka ruskog gasa „Severnim tokom“ za 40 odsto.

„Gasprom“ je 14. juna saopštio da je bio prinuđen da smanji isporuke gasa „Severnim tokom“ zbog neblagovremenog vraćanja gasnih turbina kompanije „Simens“ koje su bile na remontu u Kanadi. „Simens“ tvrdi da je turbinu za sada nemoguće vratiti u Nemačku iz Montreala zbog sankcija Kanade protiv Rusije.

 

Komentari (0)

Loading