MAKEDONSKO PITANJE MOŽE POKRENUTI UKRAJINSKI SCENARIO Nova tačka sukoba Rusije i Zapada
Foto: Shutterstock

Kako je nedavno upozorio "Fajnenšel tajms", proruske desničarske stranke u Bugarskoj mogle bi da zabeleže odličan rezultat na vanrednim izborima nakon pada proevropske vlade. Verovatan ishod trenutne krize - odnosno dalja politička nestabilnost i kontinuirana blokada proširenja EU - odgovarao bi Moskvi, navodi londonski list.

U utorak je proruska nacionalistička stranka Buđenje organizovala kontraproteste. Ove demonstracije su bile u znak podrške opoziciji – iako je ta stranka donedavno bila protivnik GERB-a. Lider Кostadin Кostadinov kaže da bi pad vlade mogao da "oslobodi" Bugarsku iz "ralja EU", za koju tvrdi da zasenjuje istinske interese i identitet Bugarske.

Bivši bugarski ambasador u Rusiji Ilijan Vasilev ocenio je da je povlačenje stranke "Takav narod" iz vlade poslužilo ruskim interesima i pokazalo da je Moskva i dalje u stanju da "projektuje moć u Bugarskoj", deceniju i po pošto je zemlja pristupila NATO-u i EU. Vasilev je izrazio uverenje da je Rusija izazvala krizu bugarske vlade, ali nije pružio dokaze za tu tvrdnju. Moskva negira umešanost u politička previranja u Bugarskoj.

MAKEDONSKO PITANJE MOŽE POKRENUTI UKRAJINSKI SCENARIO Nova tačka sukoba Rusije i Zapada

Printskrin

 

Ambasada Rusije u Sofiji saopštila je da neće komentarisati unutrašnja pitanja Bugarske, makon što je Petkov za pad vlade okrivio direktno Borisova, Trifunova i bivšeg poslanika Delijana Pevskog, kao i rusku ambasadorku Eleonoru Mitrofanovu.

Vrlo brzo bi crnomorska zemlja, strateški stisnuta između Turske, Rumunije i Ukrajine, mogla bi da napravi zaokret od vitalne pristalice Кijeva do otvorenog povezivanja sa Moskvom. Nakon pada vlade, Radev će vladati do novih izbora. Saveznik Radeva, bivši ministar odbrane Stefan Janev, koji je ponovio opis rata u Ukrajini kao "specijalne vojne operacije" pre nego što ga je Petkov po kratkom postupku razrešio, mogao bi da se vrati kao privremeni premijer.

Sumorni scenariji za Zapad se brzo ostvaruju, ali kako piše "Forin polisi", postoji jedan način da se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu uskrati ova pobeda u Bugarskoj. Odgovor leži u "makedonskom pitanju" koje je i pokrenulo čitavu krizu kada je zbog njega Trifunov istupio iz vladjuće koalicije.

MAKEDONSKO PITANJE MOŽE POKRENUTI UKRAJINSKI SCENARIO Nova tačka sukoba Rusije i Zapada

EPA

 

Кljučno je da se pitanje koje je Radev eksploatisalo – mahnit nacionalizam protiv susednih Makedonaca – pretvori u trajnu političku odgovornost, objašnjava "Forin polisi".

Predvođeni Radevim, lojalisti Moskve u Sofiji primenjuju taktiku zastrašivanja u stilu Кremlja protiv manje Severne Makedonije. Umesto da upotrebi bombe, Sofija je blokirala otvoranje pregovora o pridruživanju EU dok Makedonci ne pokleknu pred bugarskim zahtevima. Bugarski ultimatumi koje je postavio proruski nastrojen Borisov odišu Putinovim stavom o Ukrajini. U suštini, od Severne Makedonije se traži da prizna da je "veštačka zemlja" i da se potčini "autentičnom" bugarskom identitetu, navodi američki magazin.

U formalizovanim dokumentima Sofija zahteva da Skoplje prizna da je pre 1944. godine makedonska istorija zapravo bila bugarska. Bugarska traži priznanje da su nacionalni heroji, veliki događaji, a posebno makedonski jezik, u suštini bili bugarski. Pominjanja bugarske fašističke okupacije Makedonije u Drugom svetskom ratu treba da se obrišu iz udžbenika.

MAKEDONSKO PITANJE MOŽE POKRENUTI UKRAJINSKI SCENARIO Nova tačka sukoba Rusije i Zapada

Tanjug/Dimitrije Goll

 

Ovi magloviti sporovi oko istorije i teritorije su česti na Balkanu i drugim delovima istočne Evrope—i zreli za eksploataciju od strane Кremlja. U Bugarskoj, Putinovi saveznici su spremni da iskoriste proces pristupanja EU kako bi narušili suverenitet NATO kolega Makedonaca. Pod krinkom brige za "ravnopravnost makedonskih Bugara", kako kaže Radev, Sofija može da zahteva promene politike, kao što su kvote za zapošljavanje u javnoj administraciji i široko prihvatanje bugarskog identiteta.

U kombinaciji sa prinudnim promenama istorijskog narativa, Sofija može da potkopa temelje makedonske države. Moskva je svesna da bi to postavilo teren za dalju destabilizaciju u regionu, jer i druge okolne zemlje polažu sopstvene istorijske i teritorijalne pretenzije na Severnu Makedoniju.

Zvanična afirmacija makedonskog identiteta je takođe ispravna taktika kojoj treba da se okrene Zapad, zaključuje "Forin polisi". To bi zaustavo maltretiranja u stilu Кremlja od strane jednog saveznika iz NATO-a protiv drugog, manjeg saveznika koji traži svoje mesto u EU.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Đokatomato

25.06.2022 07:14

Kuka će Čokalije za Kraljevinom Srbijom.