STRAH MEĐU UKRAJINSKIM VOJNICIMA Nema smisla ostati na uništenim pozicijama
AP Photo/Pavel Dorogoy

Očekivani gubitak Severodonjecka je najnoviji preokret na bojnom polju za Kijev nakon poraza u lučkom gradu Marijupolju. Prema nekim procenama, oko 12.000 civila je ostalo u Severodonjecku, od predratnog stanovništva od 160.000.

Sva tri mosta koji pružaju puteve za bekstvo zapadno preko reke Siverski Donjec do pobratimskog grada Lisičanska uništena su u borbama, a gradonačelnik Oleksandr Striuk kaže da je humanitarna situacija kritična.

Guverner Luganska, Sergej Haidai, rekao je u petak: "Situacija je takva da nema smisla ostati na ovim uništenim pozicijama samo zbog toga što se tamo nalazi." On je rekao da su ukrajinske snage primile naređenje da se povuku na nove položaje i tamo nastave borbu, ali nije izneo više detalja.

STRAH MEĐU UKRAJINSKIM VOJNICIMA Nema smisla ostati na uništenim pozicijama

Tanjug/AP

 

Rusi su takođe napredovali ka Lisičansku iz Zolota i Toškivke, a ruske izviđačke jedinice su vršile prepade na ivice grada, ali su ih branioci isterali, dodao je on.

Haidai je rekao da je Severodonjeck "skoro pretvoren u ruševine" stalnim bombardovanjem. "Sva kritična infrastruktura je uništena. Devedeset posto grada je oštećeno, 80% kuća će morati da bude srušeno."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading