(UKRAJINA UŽIVO) Bajden neće u Ukrajinu! Peskov: Ameri da odgovaraju (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo/Ilustracija

Rusija pokušava da Harkov postane „grad na prvoj liniji“, kaže Vadim Denisenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da bi sukob mogao trajati godinama.

U intervjuu nemačkom listu "Bild", Stoltenberg dodaje da bi snabdevanje ukrajinskim trupama najsavremenijeg naoružanja povećalo šanse za oslobađanje regiona Donbasa.

U međuvremenu, britanski premijer Boris Džonson rekao je "Sandej tajmsu" da „treba da se pripremimo za dug rat“.

Ukrajinske vlasti saopštile su da su njihovi sistemi protivvazdušne odbrane u Kijevskoj oblasti u nedelju ujutro oborili ruski „vazdušni objekat“.

Eksplozije su se čule u okrugu Višgorod, severno od centra grada, ali nije bilo žrtava
 

U kratkim crtama:

  • Novi načelnik vojske Velike Britanije je u pismu rekao da britanski vojnici moraju da se pripreme za borbu u Evropi još jednom
  • Holivudski glumac Ben Stiler posetio je Poljsku i Ukrajinu u okviru putovanja u region kao ambasador dobre volje UNHCR-a
  • Nemačka je saopštila da planira hitne mere, uključujući moguće povećanje upotrebe uglja, kako bi garantovala snabdevanje energijom u slučaju da Rusija dalje smanji ili obustavi isporuke gasa
  • Britanski premijer Boris Džonson je ranije rekao da „moramo da se pripremimo za dug rat“ u Ukrajini
  • Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio da bi sukob mogao trajati godinama

RAT U UKRAJINI 117. DAN BLOG UŽIVO:

 

Arestovič savetovao stanovnike Harkova

22.42 - Savetnik u kancelariji predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič posavetovao je stanovnicima Harkova da evakuišu decu iz grada, jer će borbe koje se vode oko ovog drugog po veličini grada u Ukrajini dugo trajati.

Peskov: Amerikanci da odgovaraju

22.15 - Američki građani zarobljeni tokom neprijateljstava u Ukrajini moraju da odgovaraju za svoja dela i na njih se ne primenjuju Ženevske konvencije, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

(UKRAJINA UŽIVO) Bajden neće u Ukrajinu! Peskov: Ameri da odgovaraju (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

Glumac Ben Stiler u gostima kod Zelenskog

21.42

 

 

Finska vojska traži: Ne blizu Rusa, zakomplikovalo se

21.10 - Na istoku Finske ne bi trebalo više graditi vetroparkove jer vetrenjače ometaju radare na 1.300 kilometara dugoj kopnenoj granici s Rusijom.

Šolc: Putin pokušava da podeli Evropu

20.52 - Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da ruski predsednik Vladimir Putin strahuje da će se "iskra demokratije" proširiti na njegovu zemlju i dodao da pokušava da podeli Evropu i vrati se u svet kojim dominiraju sfere uticaja.

Vazdušni alarm u mnogim regionima Ukrajine

20.35

 

 

Venčanje i u ratu

20.19

 

 

Zelenski na udaru vatre

20.05 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski boravio je u tajnoj poseti gradu Lisičansk u Donbasu, koji je u tom trenutku bombardovan, izjavila je danas poslanica njegove stranke "Sluga naroda" Marjana Bezuglaja.

Austrijanci se bore u Ukrajini

19.42 - Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije je, prvi put od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, potvrdilo da njihovi državljani učestvuju u sukobu na strani Ukrajine. 

Bajden neće posetiti Ukrajinu

19.19 - Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da neće posetiti Ukrajinu kada kasnije ovog meseca otputuje u Evropu na samit sa saveznicima Vašingtona.

Rusija optužila neke članice G20 za politizaciju sastanka

18.50 - Rusija je danas optužila neke članice Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija sveta za politizaciju sastanka o globalnom zdravlju.

Nastavlja se granatiranje Donjecka

18.33

 

 

Peskov: Zapadne sankcije spečavaju isporuke gasa Severnim tokom

18.15 - Zapadne sankcije prema Rusiji sprečavaju isporuke ruskog gasa Nemačkoj preko gasovoda Severni tok, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

(UKRAJINA UŽIVO) Bajden neće u Ukrajinu! Peskov: Ameri da odgovaraju (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Javili se nakon ruskog ultimatuma: Dobili smo odobrenje

17.58 - Nakon svojevrsnog ultimatuma koji je Rusija uputila Litvaniji zbog transportne blokade Kalinjingrada, oglasila se i Litvanija.

Napad na gasne platforme mogao bi da nanese štetu Odesi

17.36 - Napad Ukrajine na crnomorske gasne platforme mogao je da izazove veliku katastrofu i da nanese štetu Odesi, izjavila je danas ruska senatorka Olga Kovitidi.

Rusima zabranjen ulaz

17.10 Ambasadoru Rusije u Velikoj Britaniji Andreju Kelinu i drugim ruskim diplomatama u Londonu biće zabranjeno da uđu na imanje Parlamenta, prenosi Gardijan.

(UKRAJINA UŽIVO) Bajden neće u Ukrajinu! Peskov: Ameri da odgovaraju (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

"Nije bilo razmene"

16.45 - Šef Čečenije Ramzan Kadirov demantovao je izveštaje da je ukrajinska nacionalistkinja Julija Paevskaja (Taira) navodno razmenjena za sina zamenika predsednika šefa Čečenije na Krimu Adama Gricenka.

 

"Sve je čisto"

16.20 - Čečenski borci, zajedno sa separatističkim milicijama, završavaju "poslednju fazu čišćenja sela Metelkina od neprijatelja", rekao je čečenski lider Ramzan Kadirov.

Oružje ne stiže u Ukrajinu

16.10 - Kašnjenja u isporuci zapadnog oružja Ukrajini daju Rusiji superiornost, rekao je bivši zamenik načelnika generalštaba američke vojske DŽek Kin za "Foks njuz", prenose RIA Novosti.

 

Najnovija mapa sukoba u Ukrajini

16.00 - Pogledajte na mapi gde se odvijaju sukobi, koji gradovi su mete granatiranja i kako napreduju oružane snage, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, DNR i LNR

 

 

Gori stambeni kompleks u Donjecku


15.50 - „Granatiranje Donjecka se nastavlja. Prema rečima očevidaca, zabeleženi su dolasci u kijevski okrug grada. Uočen je dim u zoni gradske bolnice broj 1 (bolnica Višnjevski). Obližnji stambeni kompleks Trešnja je u dimu. “, napisao je gradonačelnik na svom Telegram kanalu.

 


 

 

Serija eksplozija u Odesi

15.20 - Prema preliminarnim informacijama, pogođen je aerodrom Školjni i skladište na Tairovu.

 

 

Mađarska ponudila svoju teritoriju za prevoz žita iz Ukrajine
 

15.15 - Mađarska je ponudila svoju teritoriju kao moguću rutu za izvoz ukrajinskog žita zbog prekida uobičajenih ruta preko Crnog mora izazvanog ruskom vojnom operacijom u toj zemlji, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

 

Obaveštajac snimio razornu eksploziju koja je ubila 50 ukrajinskih generala i oficira?

14.59 - Na internetu se pojavio video na kojem je snimljen trenutak kada je ruska raketa "kalibr" pogodila komandni centar ukrajinske vojske tokom sastanka i tom prilikom ubila 50 generala i visokih oficira. Snimak možete pogledati OVDE. 

Zelenski: Rusija će sledeće nedelje intenzivirati napade

14.32 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da očekuje da će Rusija pojačati napade na tu zemlju, jer Kijev čeka odluku Evropske unije o tome da li će mu dodeliti status zemlje kandidata za članstvo u EU.

- Očigledno, sledeće nedelje treba očekivati da će Rusija intenzivirati neprijateljske aktivnosti, naveo je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

Rusija prvi put upotrebila zastrašujuće oružje u Ukrajini

13.54 - Ruska vojska je testirala u borbenim uslovima još jedno oružje koje niko drugi na svetu nema. Specijalne rakete koje se ispaljuju sa helikoptera, ali mogu da unište najjače utvrđene objekte su imale "vatreno krštenje". Više o tome, kao i snimke dejstva pogledajte OVDE.

Ukrajina uništila raketnim napadom ruske naftne platforme

13.29 - Oružane snage Ukrajine izvele su raketni napad na naftne platforme „Černomorneftegaza“, saopštio je lider Krima Vasilij Aksjonov. Detaljnije pogledajte OVDE.

Holandija će podržati kandidatski status Ukrajine i Moldavije

12.52 - Holandski ministar spoljnih poslova, Vopke Hukstra, kaže da će holandska vlada podržati predlog Evropske komisije da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status zemalja kandidata za članstvo u EU.

On ocenjuje da je predlog komisije "izbalansiran”, a da je u razmatranje uzeta i geopolitiččka situacija u Evropi.

- Uzimajući u obzir rat i sve što se dešava u Evropi, važno je da budemo jedinstveni. Mislim da je predlog Evropske komisije izbalansiran i Holandija će ga podržati”, kaže Hukstra.

Pušilin: Britanija i Maroko se nisu se obratili u vezi sa plaćenicima

12.25 - Britanija i Maroko još nisu kontaktirali DPR u vezi sa osuđenim plaćenicima, rekao je šef DNR Denis Pušilin.

- Nije bilo zvaničnih apela ni iz Londona ni iz Maroka, rekao je on u eteru TV kanala Rusija 24.

Ukrajinske trupe granatirale Donjeck granatama NATO kalibra

11.59 - Ukrajinske trupe ispalile su još pet granata kalibra 155 milimetara na Kijevski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

„Zabeležena je vatra iz oružanih formacija Ukrajine u pravcu: 09:00 (poklapa se sa moskovskim vremenom) – naselje Peski – grad Donjeck (Kijevski okrug): ispaljeno je 5 granata kalibra 155 mm“, rekao je.

 

Litvanija najavila isporuku opreme za otvaranje luka

11.37 - Deo opreme za deblokadu luka se već šalje u Ukrajinu, rekao je ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis.

-  Da biste ih (ukrajinske luke) otvorili potrebna vam je vojna oprema... Nešto opreme se već šalje u Ukrajinu... Nažalost, nema drugog načina da se otvore ukrajinske luke. A postoje evropske zemlje, zemlje EU koje imaju opremu, ali nema više načina da se otvore. a ako isporuče, mislim da ćemo uspeti da rešimo prehrambenu krizu mnogo brže“, rekao je Landsbergis pred početak Saveta ministara spoljnih poslova EU. 

Ukrajinske vlasti objavile gubitak kontrole nad Metelkinom

11.10 - Ukrajinske trupe izgubile su kontrolu nad Metelkinom u blizini Severodonjecka, izjavio je načelnik Luganske regionalne vojne administracije Sergej Gajdaj. Ranije je šef Čečenije Ramzan Kadirov rekao da se završava završna faza čišćenja sela Metelkino u LNR

- Izgubili smo kontrolu nad Metelkinom u blizini Severodonjecka . Borbe se vode u mnogim selima oko Severodonjecka i Lisičanska . Nažalost, sada ne kontrolišemo Metelkino u blizini regionalnog centra, napisao je Gaidai na svom Telegram kanalu.

U Ukrajini i plaćenici iz Austrije

10.44 - U Ukrajini se, na strani vlasti u Kijevu, bori oko 7.000 stranih plaćenika iz 64 zemlje, a među njima je i pet državljana Austrije, proizilazi iz liste koju je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije.

Od pet Austrijanaca dvojica su poginula u borbama, dvojica se još nalaze na liniji fronta, a jedan je napustio Ukrajinu, tvrde ruske vlasti.

Mi nemamo takve podatke. Na početku rata bilo je više anonimnih upita o mogućnosti učešća u ratu, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Austrije Gabrijele Juen.

Belorusija nastavlja sa procesom verifikacije naoružanja

10:22 - Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je danas da ta zemlja, nakon dvogodišnje pauze izazvane pandemijom korona virusa, nastavlja aktivnosti u okviru procesa verifikacije prema postojećim međunarodnim sporazumima o kontroli naoružanja.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je poslalo obaveštenje državama članicama Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da namerava da nastavi verifikacije na bazi reciprociteta, prenosi Rojters.

Uskoro sedmi paket sankcija

10:02 - Ministri inostranih poslova zemalja Evropske unije u ponedeljak će razgovarati o sedmom paketu sankcija protiv Rusije, koji uključuje dalja energetska ograničenja, izjavio je pred početak sastanka vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Estonije Andres Sut.

MO tvrdi:U Ukrajini samo dva državljana BiH

09:45 - Iz Ministarstva odbrane BiH tvrde da su na ukrajinsko ratište, prema njihovim saznanjima otišla samo dva državljanina BiH i da se jedan bori na ukrajinskoj, a drugi na ruskoj strani.

Kadirov objavio snimak bitke za Zolotu

09:20 - Čečenski specijalci "Ahmat" zajedno sa savezničkim trupama počeli su da oslobađaju predgrađe grada Zolote - Malaja Kamiševahi. Njima se na ovim prostorima suprotstavljaju razne nacističke grupe, uključujući i poljske plaćenike, napisao je čečenski lider Ramzan Kadirov.

 

 

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenog rada MLRS „Uragan“ Zapadnog vojnog okruga

09:01 - Kako se navodi u saopštenju, bespilotne letelice Orlan-10 otkrile su kamuflirane položaje Oružanih snaga Ukrajine. Posade "Uragana" su dobile koordinate ciljeva, a moćno oružje je uništilo neprijateljske položaje.

 

 

Ukrajinske trupe granatirale Donjeck granatama NATO kalibra

08:45 - Ukrajinske trupe ispalile su još pet granata kalibra 155 milimetara na Kijevski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

 

„Zabeležena je vatra iz oružanih formacija Ukrajine u pravcu: 09:00 (poklapa se sa moskovskim vremenom) – naselje Peski – grad Donjeck (Kijevski okrug): ispaljeno je 5 granata kalibra 155 mm“, rekao je.

Borelj blokadu žita nazvao "ratnim zločinom"

08:29 - Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je Rusiju da deblokira ukrajinske luke i ocenio da je ruska blokada izvoza miliona tona ukrajinskog žita svojevrsni "ratni zločin".

Nove rakete na ukrajinskom frontu

08:15 - Rusija je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini primenila nove visokoprecizne avionske rakete „izdelije 305“ koje se koriste za uništavanje važnih vojnih objekata, saopštio je za medije dobro obavešteni izvor.

 

 

„Vojna avijacija Rusije je u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini primenila nove lake i višenamenske vođene rakete ‘305’. Rakete se primenjuju sa udarnih helikoptera Mi-28NM po vaćnim objektima ukrajinske vojske, na primer na skladišta sa municijom i gorivom“, rekao je sagovornik.

Rusija postaje glavni snabdevač Kine naftom

07:57 - Kineski uvoz sirove nafte iz Rusije porastao je za 55 odsto u odnosu na prethodnu godinu i dostigao je u maju rekordan nivo.

Tako je Rusija smenila Saudijsku Arabiju sa prvog mesta glavnih izvoznika nafte u Kinu, prenosi Gardijan.

Donjeck pod vatrom

07:41 - Granate padaju u centru Donjecka u intervalima od jednog do dva minuta. Ovo je izvestio dopisnik kanala Donbas odlučuje. Oružane snage Ukrajine gađaju Donjeck iz haubica kalibra 155 mm. 

 

Lavrov: "SAD neće uspeti"

07:29 - SAD neće moći da oduzmu Rusiji prava na sopstveni glas u međunarodnim poslovima, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

(UKRAJINA UŽIVO) Bajden neće u Ukrajinu! Peskov: Ameri da odgovaraju (FOTO/VIDEO)

EPA/ KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL

 

SAD neće moći da nateraju Rusiju da se pridržava pravila koja je izmislio Vašington, rekao je Lavrov u intervjuu za TV kanal "Rusija 1".

Rusija će sledeće nedelje intenzivirati napade

07:12 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da očekuje da će Rusija pojačati napade na tu zemlju, jer Kijev čeka odluku Evropske unije o tome da li će mu dodeliti status zemlje kandidata za članstvo u EU.

„Očigledno, sledeće nedelje treba očekivati da će Rusija intenzivirati neprijateljske aktivnosti", naveo je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

Nemačka najavljuje nove mere za smanjenje potrošnje gasa

07:00 - Nemačka kaže da će preduzeti hitne mere da garantuje snabdevanje energijom u slučaju da Rusija dalje smanji ili obustavi svoje isporuke gasa. To bi uključivalo povećanu upotrebu uglja, kaže vlada.

"Da bi se smanjila potrošnja gasa, manje gasa mora da se koristi za proizvodnju električne energije. Umesto toga, elektrane na ugalj će morati da se koriste više“, navodi ministarstvo ekonomije u saopštenju koje prenosi agencija AFP.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dragi

20.06.2022 20:25

Preselite rat u Norvešku i Englesku pa tamo ratujte nemoj.da gine Ukrainski narod za vaše ciljeve