RUSIJA PRVI PUT UPOTREBILA ZASTRAŠUJUĆE ORUŽJE U UKRAJINI Niko drugi ga nema, uništava čak i nuklearne bunkere (VIDEO)
Printscreen

„Vojna avijacija Rusije je u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini primenila nove lake i višenamenske vođene rakete ‘305’. Rakete se primenjuju sa udarnih helikoptera Mi-28NM po važnim objektima ukrajinske vojske, na primer na skladišta sa municijom i gorivom“, rekao je sagovornik.

On je objasnio da nove rakete sa velikom preciznošću pogađaju cilj i da su odstupanja najviše dva metra.

Izvor je dodao i da postoje različiti režimi navođenja raketa. U varijanti „ispaljene-zaboravljene", meta se presreće pomoću optičko-elektronske glave za navođenje rakete, dok se još nalazi na helikopteru, a nakon lansiranja raketa je potpuno autonomna.

Druga varijanta je režim daljinske kontrole, prilikom koje se lansiranje odvija dok se objekat još ne vidi. U tom slučaju raketa leti u inercijalnom režimu, a kada se približi cilju, uključuje se slika koja se prenosi na ekran operatera u kokpitu helikoptera. Operater identifikuje i označava cilj i koordinate prenosi glavi za navođenje.

VIDEO KOJI NE SMEJU DA POKAŽU ZELENSKOM Američki obaveštajac snimio razornu eksploziju koja je ubila 50 ukrajinskih generala i oficira (VIDEO)

Rakete „izdelije 305“ su prvi put predstavljene na izložbi „Armija 2021“. Raketa je proizvedena u fabrici KBM u Kolomni. Rakete su projektovane tako da mogu da pogode pojedinačne i grupne, nepokretne i pokretne ciljeve i danju i noću. Domet rakete je 14,5 kilometara, njegova lansirna težina je 105 kilograma, težina eksplozivne borbene jedinice je 25 kilograma.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading