PEČURKA SE DIŽE NAD AVDEJEVKOM Oblak od eksplozije se vidi iz Donjecka (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen

 Severodonjeck je epicentar žetokih sukoba, a Zelenski kaže da se upravo tu određuje sudbina Donbasa. Nastavljena je razmena vojnika između Rusije i Ukrajine.

Skibicki kaže da je Ukrajini potrebno da Zapad pošalje raketne sisteme velikog dometa, kako bi mogli da unište rusko artiljerijsko oružje sa veće daljine.

Očekuje se da će Ukrajina 15. juna na sastanku NATO-a u Briselu zatražiti od Zapada naoružanje i dodatnu opremu, kako bi imali šanse da pobede Rusiju.

Zapadni obaveštajni zvaničnici veruju da bi u narednih tri do šest meseci ruski predsednik Vladimir Putin iz zdravstvenih razloga mogao da bude onemogućen da vrši svoju funkciju, smatra bivši obaveštajac Kristofer Stil.

 

BLOG UKRAJINA UŽIVO 108. DAN SPECIJALNE RUSKE VOJNE OPERACIJE JE ZAVRŠEN.

Uništeno ukrajinsko naoružanje

23:56 - Uništeni BTR-4 „Bukefal” Oružanih snaga 🇺🇦 Ukrajine snimljen u Harkovskoj oblasti.

Rusija dopremila humanitarnu pomoć u Ukrajinu

23:45 - Rusija je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajinu dopremila više od 29.000 tona humanitarne robe, saopštio je Načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

On je na redovnoj konferenciji za novinare saopštio da je u protekla 24 sata iz Donbasa i Ukrajine evakuisano više od 7.500 ljudi.

Kadirov podržao odluku Vrhovnog suda DNR

23:39 - Lider Čečenije Ramzan Kadirov podržao je presudu Vrhovnog suda DNR o smrtnoj kazni za strane plaćenike koji su se borili na strani ukrajinskih ekstremista.

PEČURKA SE DIŽE NAD AVDEJEVKOM Oblak od eksplozije se vidi iz Donjecka (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

LNR: Civili počeli da napuštaju Azot u Severodonjecku

23:23 - Civili su počeli da napuštaju teritoriju hemijske fabrike Azot koju su blokirale ruske snage u gradu Severodonjecku, izjavio je diplomatski predstavnik samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) u Moskvi Rodion Mirošnik.

Na snimku su borbe u ovom gradu:

London tvrdi: Ruska vojska koristi zastarele rakete u Ukrajini

23:11 - 2Britanski zvaničnici tvrde da ruske snage upotrebljavaju zastarelo oružje koje može da izazove masovne žrtve dok pokušavaju da zauzmu istočnu Ukrajinu, jer žestoke, duge borbe iscrpljuju resurse na obe strane.

Ruski bombarderi su verovatno u Ukrajini lansirali teške protivbrodske rakete iz 60-ih godina prošlog veka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi AP.

PUTIN SE POZVAO NA PETRA VELIKOG I SEVERNI RAT Analitičari otkrili koji je konačni cilj Rusije

22.55 - Vladimir Putin je podsetio na dostignuća cara Petra Velikog, koji je Rusiji vratio ranije izgubljene zemlje. Analitičari pretpostavljaju da je OVO njegov sledeći cilj.

Ruska vojska maršira na Odesu

22.30 - Oružane snage Rusije, u okviru specijalne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, sprovode poseban plan u Crnom moru i konačni cilj je zauzimanje Odese.

Rusija dopremila više od 29.000 tona humanitarne pomoći u Ukrajinu

22.02 - Rusija je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajinu dopremila više od 29.000 tona humanitarne robe, saopštio je Načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

Zelenski: "Cela Evropa meta za Rusiju"

21.27 - Odluka Brisela o kandidaturi Ukrajine odrediće budućnost Evropske unije, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Kijevu.

"Sada se utvrđuje kakva će biti budućnost ujedinjene Evrope i da li će je uopšte biti. Pozitivan odgovor Evropske unije na ukrajinsku aplikaciju značiće pozitivan odgovor na pitanje da li evropski projekat uopšte ima budućnost“, naveo je Zelenski, prenosi Gardijan. On je dodao da je "cela Evropa meta za Rusiju, a da je Ukrajina samo prva faza u ovoj agresiji", navodi britanski list.

Snažna eksplozija u Avdejevki

20.56 - Oblak u obliku pečurke, nastao usled veoma jake eksplozije, podiže se u oblasti Avdejevke, u kojoj se nalazi hemijski kombinat "Koksohim".

Oblak se vidi iz Donjecka, prenosi dopisnik Sputnjika.

Ukrajinci granatirali DNR

20.29 - Ukrajinska vojska je u večernjim satima ispalila gotovo pedeset projektila na naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopšteno je iz Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Na naselje Jakovljevka ispaljeno je 15 raketa iz sistema „Grad“, dok je Donjeck granatiran s 15 projektila kalibra 155 milimetara. Ukrajinske snage su na naselja Verhnjetorecko i Mihajlovka ispalile po pet projektila kalibra 122 milimetara, a Dolomitno je gađano s devet projektila kalibra 152 milimetra.

"Šon Piner je na poternici Velike Britanije kao terorista"

20.01 - Lider Čečenije Ramzan Kadirov podržao je presudu Vrhovnog suda DNR o smrtnoj kazni za strane plaćenike koji su se borili na strani ukrajinskih ekstremista.

VOZAČI BLOKIRALI BENZINSKE PUMPE Protesti zbog poskupljenja griva u Poljskoj

19.34 - Vozači u Poljskoj blokirali su danas benzinske pumpe u znak protesta zbog poskupljenja goriva.

Rusi: Srušili smo tri ukrajinska aviona

19.09 -  Ruske snage srušile su tri ukrajinska ratna aviona, tvrdi rusko ministarstvo obrane.

Rusija uspešno rešila problem "Zapadne vojne pomoći Ukrajini"

18.32 - Snage DNR uništile su kod Avdejevke bateriju haubica M-777 koje su SAD isporučile Kijevu, saopštio je savetnik premijera republike Jan Gagin.

Ursula fon der Lajen obilazi ranjenike

18.01 - Predsednica Europske komisije Ursula fon der Lajen objavila je video posete ranjenima u bolnici u Kijevu.

- Posetila sam vojnike koji se oporavljaju u bolnici u Kijevu. Usprkos povredama, njihov duh je nesalomiv. Njihova odlučnost, netaknuta. Ovo su teška vremena za Ukrajinu. Evropa je na vašoj strani - navela je.

 

 

Rusija uspešno rešila problem "Zapadne vojne pomoći Ukrajini"

17.36 - Snage DNR uništile su kod Avdejevke bateriju haubica M-777 koje su SAD isporučile Kijevu, saopštio je savetnik premijera republike Jan Gagin.

 

Ministarka inostranih poslova DNR-a Nikonorova o osuđenima na smrt

17.07 - Britanija i Maroko mogu da pošalju advokate za svoje građane koji su osuđeni u Donjeckoj Narodnoj Republici , ali ih ne zanima njihova sudbina, izjavila je ministarka inostranih poslova DNR-a Natalija Nikonorova u emisiji „Solovjov lajv“

ZAROBLJEN "PLAĆENIK IZ JUŽNE KOREJE"

16.31 - Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštile su da je zarobljen "plaćenik iz Južne Koreje" koji se borio u redovima ukrajinske vojske i da će mu biti suđeno u DNR

Stanovnici Hersonske oblasti oduševljeni Putinovim potezom

16.07 Rusija je izdala svoje prve pasoše stanovnicima Hersona, grada na jugu Ukrajine koji su zauzele ruske trupe, prenose ruski mediji.

Zapad diže ruke od Ukrajine

15.40 - Zamor Zapada od ukrajinske krize izražava se u pozivima Kijevu da ustupi neke teritorije, rekao je Ivan Bejker, poslanik u kanadskom parlamentu iz Liberalne partije.

Češki najamnik poginuo u regionu Donjecka

15.17- Češki državljanin poginuo je u Ukrajini, rekao je danas češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

- Mogu da potvrdim da je državljanin Češke poginuo u regionu Donjecka u Ukrajini. NJegovo tijelo sutra će biti prebačeno u region Harkov, izjavio je Lipavski.

Od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, 24. februara, više stotina državljana Češke pridružilo se ukrajinskim snagama, uz saglasnost Praga.

Stanovnici Popasne zahvalili lideru Čečenije za humanitarnu pomoć

14.58

 

 

DNR: Zarobljen ukrajinski plaćenik iz Južne Koreje

14:38 - Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštile su danas da je zarobljen "plaćenik iz Južne Koreje" koji se borio u redovima ukrajinske vojske i da će mu biti suđeno u DNR, preneo je Rojters.

- Priprema se presuda plaćeniku iz Južne Koreje. On je njihov državljanin koji se borio za oružane snage Ukrajine - rekla je zvaničnica DNR Natalija Nikonorova, javio je Interfaks, a prenela britanska agencija.

 

Još jedan udar

14:20 - Кijevski okrug Donjecka: Još jedan udar, udarilo je nešto teško, javlja ruski specijalni vojni reporter Andrej Rudenko.

 

 

Narodna milicija daje poslednju šansu militantima

14:15 - Narodna milicija, uz pomoć borbenih granata, daje poslednju šansu militantima Oružanih snaga Ukrajine koji su se sklonili u Lisičansk da spasu svoje živote.

 


 

Ovako počinje dan svakog stanovnika Marijupolja

Ljudi od jutra čekaju red za vodu, hranu, lekove i medicinsku negu.

 

 

 

Kijev: Ruska vojska uništila do 300.000 tona žitarica

14:00 - Do 300.000 tona žitarica se možda nalazilo u skladištima koje je uništila ruska vojska tokom granatiranja prošlog meseca, kazao je danas zamenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visockij.

Govoreći na državnoj televiziji, Visockij je rekao da su na početku rata, 24. februara, skladišta na jednom od najvećih ukrajinskih terminala za poljoprivrednu robu u crnomorskoj luci Nikolajev čuvala od 250.000 do 300.000 tona žitarica, uglavnom pšenice i kukuruza, preneo je Rojters.

 

Ukrajinci najavljuju da će igrati i pod bombama

13:35 - Predsednik Fudbalske asocijacije Ukrajine Andrij Pavelko izjavio je danas da će fudbalski šampionat te zemlje početi čak i pod bombama.

Uprkos ratnom stanju, prvenstvo bi trebalo da počne u avgustu, a Pavelko je dobio zeleno svetlo od predsednika države Volodimira Zelenskog da pokrene ligu.

"Dao mi je odobrenje prethodne nedelje. Sva fudbalska takmičenja ce startovati u avgustu, i za muškarce i za žene, izjavio je Pavelko za agenciju Asošiejted pres.

O odluci koju je doneo sa Zelenskim, predsednik FS Ukrajine obavestio je šefove FIFA i UEFA Ðanija Infantina i Aleksandera Čeferina.

 

Lugansk: Uspostavljen kontakt sa ukrajinskim borcima u Azotu

13:15 - Uspostavljen je kontakt sa ukrajinskim borcima u hemijskoj fabrici Azot u gradu Severodonjecku i razgovori su u toku na obezbeđivanju sigurnog prolaza za civile koji se kriju u tom objektu, potvrdio je ambasador u Rusiji samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Rodion Mirošnik na Telegramu.

Kineska delegacija napustila salu tokom govora Zelenskog

12:49 - Kineska delegacija na azijskom samitu o bezbednosti u Singapuru napustila je salu tokom govora predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, javlja "Strana", a prenosi RIA Novosti.

Više o ovom događaju pogledajte OVDE.

Ruski pasoši izdati građanima koji su dobili državljanstvo

12:35 - Prvi ruski pasoši izdati su građanima koji su dobili rusko državljanstvo u Melitopolju i Hersonu.

"Danas je u Melitopolju održana ceremonija izdavanja prvih ruskih pasoša", potvrdio je Vladimir Rogov, član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti, javlja dopisnik TAS S.

 

Uništene haubice M-777

12:15 - Snage DNR uništile su kod Avdejevke bateriju haubica M-777 koje su SAD isporučile Kijevu, saopštio je savetnik premijera republike Jan Gagin.

"Gotovo neprekidno su u toku artiljerijski sukobi. Naše snage odgovaraju na to što ukrajinske snage gađaju gradove DNR i pri tome vrlo uspešno uništavaju artiljerijsko oruđe, kao i višecevne bacače raketa", naveo je Gagin.

 

Auto-miting u čast Dana Rusije u oslobođenom selu Belovodsk

 


 

Ursula fon der Lajen stigla na razgovore sa Zelenskim

11:15 -  Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen stigla je danas u Kijev na sastanak sa predsednikom Volodimirom Zelenskim sa kojim će ,kako je navela, razgovarati o obnovi Ukrajine i postignutom napretku ka članstvu u Evropskoj uniji.

 

 

„Sa predsednikom Zelenskim ću razmotriti zajednički rad potreban na obnovi i napredak koji je Ukrajina ostvarila na svom evropskom putu“, saopštila je Lajen u objavi na Tviteru , prenosi Rojters.

Fotografija borbi kod Izjuma u ​​Narodnoj Republici Harkov

 

 

 

Uništena baza stranih plaćenika u Ukrajini

11:06 - Ruske visokoprecizne rakete uništile su "bazu stranih plaćenika" u oblasti Harkov, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Visokopreciznim raketama lansiranim iz vazduha uništena je baza stranih plaćenika u blizini naselja Avdejevka u oblasti Harkov“, rekao je Konašenkov, prenosi TAS S.

 

Rusija: Oborena tri ukrajinska aviona i 12 dronova

10:55 -  Ruski sistemi protivvazdušne odbrane tokom proteklog dana oborili su dva ukrajinska lovca MiG-29, jedan jurišni avion Su-25 i 12 dronova, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Moskva: Na gomilanje NATO trupa odgovor će biti odgovarajući

10:50 - Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će odgovor Moskve na gomilanje NATO trupa u Poljskoj biti proporcionalan, javila je agencija Interfaks, pozivajući se na izjavu ruskog diplomate Olega Tjapkina.

Zelenski: Ukrajina će, definitivno, biti pobednik rata

10:42 -  Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da će njegova zemlja "definitivno odneti pobedu u ratu koji je Rusija započela".

Govoreći sa nepoznate lokacije u Kijevu putem video linka, Zelenski je rekao delegatima dijaloga Šangri-La u Singapuru da njegova zemlja nije u mogućnosti da izveze dovoljno hrane zbog ruske blokade i da će se svet suočiti sa "ozbiljnom krizom u snabdevanju hrane i glađu", preneo je Rojters.

 

Oslobođeni Melitopolj i Berdjansk spremaju se za Dan Rusije

10:30 

 

 

 

Pojavio se snimak groblja

10:15

 

 

 

Bajden:Znali smo za invaziju, ali Zelenski nije hteo da sluša

09:50 - Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski "nije hteo da sluša" kada su američke obaveštajne službe prikupile informacije da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu.

 

PEČURKA SE DIŽE NAD AVDEJEVKOM Oblak od eksplozije se vidi iz Donjecka (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

Ništa slično nije se dogodilo od Drugog svetskog rata. Znam da je mnogo ljudi mislilo da možda preterujem", rekao je Bajden obraćajući se donatorima u Los Anđelesu na prikupljanju sredstava za Demokratsku partiju.

 

U Rubižnu i Popasni nema sačuvanih objekata

09:40

 

 

 

 

Jedinice NM LNR u oblasti Lisičanska nastavljaju da izvode uspešne ofanzivne operacije, u kojima je uništeno i zarobljeno strano oružje

 


 

Ruska vojska uništila položaje Oružanih snaga Ukrajine

09:20

 


 

Britanija:Ruske snage nisu napredovale u Severodonjecku

09:15 -  Ruske snage oko ukrajinskog Severodonjecka nisu u petak napredovale ka južnom delu grada , saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane.

„Intenzivne ulične borbe su u toku i obe strane verovatno trpe veliki broj žrtava“, navelo je ministarstvo u obaveštajnom izveštaju objavljenom na Tviteru, prenosi Rojters.

 

Ukrajina: U istrazi mogućih ruskih zločina pomažu Francuzi

09:00 -  Stručnjaci za oružje iz Francuske pomažu svojim ukrajinskim kolegama u prikupljanju dokaza o mogućim ruskim ratnim zločinima u severnom regionu Černihiva, saopšteno je iz Državnog tužilaštva Ukrajine, prenosi Rojters.

Stručnjaci francuske Žandarmerije, uključujući one za modeliranje dronova, balistiku i oružje za masovno uništenje, prikupljaju dokaze na mestima razaranja od ruskog granatiranja, saopštila je na svom Fejsbuk nalogu Državni javni tužilac Irina Venediktova.

 

Novi Azovstalj?

08:30 - Oko 300-400 ukrajinskih vojnika blokirano je u fabrici Azot u Severodonjecku, rekao je ambasador LNR u Rusiji, javlja RIA

 

Raketni udari na objekte u Harkovu u toku noći

 

 

Šef LNR o akcijama vojske na teritoriji fabrike Azot

08:00 - „Tamo ne možemo biti dovoljno agresivni jer je to objekat hemijske industrije. Predsednik republike je takođe istakao da je glavni zadatak čišćenje industrijske zone.

 

 

Gradonačelnik Marijupolja: Epidemija kolere i dizenterije

07:45 - U Marijupolju je izbila epidemija kolere i dizenterije, kaže gradonačelnik Vadim Bojčenko i upozorava da bi hiljade ljudi moglo da strada zbog kolere i drugih smrtnosnih bolesti dok su tela na ulicama, a leto donosi toplije vreme.

Bojčenko tvrdi da su bunari kontaminirani telima ubijenih tokom
višenedeljnog ruskog bombardovanja i opsade, a da ruske snage sporo prikupljaju tela.

 

Volonter iz Rjazanja pomaže psima i mačkama napuštenim tokom specijalne operacije

 


 

Ruski brodovi u blizini marijupoljske luke, prate ih borbeni čamci

 

 

 

Zelenski odbio peticiju građana Ukrajine: Nije podržao njihove molbe

07:20 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odbio je da podrži peticiju kojom se od njega tražilo da ukine zabranu napuštanja Ukrajine za muškarce od 19 do 60 godina, piše RIA Novosti.

PEČURKA SE DIŽE NAD AVDEJEVKOM Oblak od eksplozije se vidi iz Donjecka (FOTO/VIDEO)

Foto: Sajt predsednika Ukrajine

 

Muškarcima između 18 i 60 godina zabranjeno je napuštanje Ukrajine od 24. februara zbog uvođenja vanrednog stanja, nakon početka ruske specijalne operacije u toj zemlji.

Od početka juna, na sajtu predsednika Ukrajine je postavljeno oko 30 peticija za potpuno ili delimično ukidanje zabrane napuštanja Ukrajine.

 

Francuska spremna da učestvuje u deblokadi luke Odesa

07:17 - Francuska je spremna da učestvuje u operaciji deblokade luke Odesa, saopštila je Jelisejska palata.

"Spremni smo da učestvujemo u operaciji koja bi nam omogućila da potpuno bezbedno vratimo pristup luci Odesa, kako bi tamo bilo moguće slati brodove, uprkos činjenici da je tu miniran morski prostor", izjavio je izvor iz administracije francuskog predsednika, prenela je agencija RIA Novosti.

 

Ukrajina planira provokaciju u Odesi

07:16 - Načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane Mihail Mizincev izjavio je da Ukrajina planira provokaciju postavljanjem protivvazdušnog odbrambenog sistema ili njegove makete na mestu gde se nalazi groblje žrtava kuge u Odesi u pokušaju da okrivi Rusiju za stvaranje biološke opasnosti.

Institut za rat objavio nove karte

07:15 - Institut za proučavanje rata kasnbo sinoć objavio je novu kartu sukoba u Ukrajini. Navode da ruske snage nastavljaju napade na Severodonjeck, ali da i dalje ne kontrolišu ceo grad.

 

 

 

"Predajte oružje!"

07:00 - Oleg Bohun, bivši pripadnik teritorijalne odbrane Hersona, koji je priveden prilikom pokušaja prodaje oružja, pozvao je svoje bivše kolege da se predaju i počnu da sarađuju sa Rusijom.

"Mogu da vam kažem jedno: predajte oružje, sami se predajte i sve će biti u redu. Niko vas neće dirati i povrediti", rekao je Bohun, ističući da je i sam spreman i voljan da sarađuje sa Rusijom i ruskom vojskom.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading