ZA NAS POČINJE NOVA ERA Stanovnici Hersonske oblasti oduševljeni Putinovim potezom
EPA-EFE/VALERIY MELNIKOV

Agencija TASS navodi da su 23 stanovnika Hersona na posebnoj ceremoniji dobila ruski pasoš u okviru "pojednostavljene procedure" koja je omogućena zahvaljujući ukazu koji je krajem maja potpisao ruski predsednik Vladimir Putin.

"Svi naši stanovnici Hersona žele što pre da dobiju pasoš i rusko državljanstvo", rekao je nakon ceremonije uručenja pasoša Vladimir Saldo, šef proruske administracije te oblasti, prenosi TASS.

"Za nas počinje nova era... Ovo je najvažniji dokument koji čovek ima u životu", rekao je on agenciji Ria Novosti.

Proruske vlasti u Hersonu saopštile su da izabrale datum izdavanja prvih pasoša tako da se poklopi sa obeležavanjem Dana Rusije, 12. juna. Na taj dan Rusi slave proglašenje nezavisnosti zemlje.

Hersonsku oblast su ruske snage gotovo u potpunosti osvojile na početku sukoba.

Uredba koju je Kremlj objavio i kojom se proruske lokalne vlasti ovlašćuju za izdavanje pasoša stanovnicima, odnosila se i na region Zaporižja koji delom kontroliše Moskva.

Ukrajina je osudila ovu specijalnu proceduru nazvavši je "flagrantnim kršenjem" njenog teritorijalnog integriteta.

"Ukaz ruskog predsednika je pravno ništavan i neće imati nikakvih posledica" na "ukrajinsko državljanstvo stanovnika tog područja koje je Rusija privremeno okupirala", poručili si iz ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

Sve najnovije informacije o ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini možete pronaći u našem BLOGU UŽIVO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading