RUSI IZNELI TEŠKE OPTUŽBE: Kijev planira hemijsku kontaminaciju Severodonjecka
Foto: Danijel Simić

"Pošto su shvatile da je nemoguć dalji otpor u industrijskoj zoni u Severodonjecku, kijevske vlasti su naredile svojoj kombinovanoj taktičkoj jedinici da u preduzeću Azot minira kontejnere sa šalitrom i azotnom kiselinom čija ukupna količina prelazi 100 tona. Oni veruju da će stvaranjem zone hemijske kontaminacije odložiti napredovanje ruskih oružanih snaga", rekao je Mizincev.

ŽESTOKA REAKCIJA UKRAJINSKE AMBASADE U BEOGRADU: "Putinovim hordama ništa nije sveto"

On je istakao da kijevske vlasti planiraju da optuže ruske snage za izazivanje ekološke katastrofe, prenosi TAS S.

Mizincev je ukazao da se ukrajinske snage u Severodonjecku povlače u pravcu Lisičanska uz teške gubitke, navodeći da su neke jedinice izgubile i do 90 odsto ljudstva.

Mizincev je naglasio da bi zbog planirane eksplozije hemikalija mogli da stradaju civili i podsetio da se stanovnicima naselja Kremenaja i Rubižni već dogodilo nešto slično 31. maja kada su, kako tvrdi, ukrajinski nacionalisti digli u vazduh rezervoar sa azotnom kiselinom u istom preduzeću.

PUCAJU KAO ORASI Putin o uzrocima globalne krize i snabdevanju ukrajinskim žitom

Ministarstvo odbrane Rusije je takođe saopštilo da su 31. maja pripadnici ukrajinske 79. desantno-jurišne brigade tokom povlačenja digli u vazduh rezervoar sa azotnom kiselinom u krugu preduzeća Azot.

Nakon eksplozije, otrovni narandžasti oblak raspršio se prema naseljima Kremenaja i Rubižnoje i izazvao intoksikaciju civila, navedeno je tada u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading