REZIME DANA Odjekuju eksplozije gradom, Putin ponudio rešenje za krizu sa hranom, ali... (FOTO/VIDEO)
Alo! Ilustracija /J.V.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara. Moskva tvrdi da je cilj akcije sprečavanje genocida u Donbasu, "demilitarizacija" i "denacifikacija" Ukrajine. Sa druge strane Ukrajinci tvrde da Rusi žele da ih okupiraju. Bilo kako bilo, kraj rata se ne nazire, pregovori su stali, a situacija na terenu je onakva kakvom je prikazuju mediji. Ruski tvrde da operacija odlično napreduje, dok iz Ukrajine stižu vesti da "okupator" gubi dah i da će uskoro biti poražen i proteran. 

Rusija i Kina stavile su veto na rezoluciju SAD u Savetu bezbednosti UN o povećanju sankcija protiv DNRK

23.50

REZIME DANA Odjekuju eksplozije gradom, Putin ponudio rešenje za krizu sa hranom, ali... (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA

 

Bataljon SDD „Orao“ u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini

23.28

 

 

Novo obraćanje Zelenskog

23.05 - "Ukrajina će uvek biti nezavisna država i neće biti slomljena", rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

 

 

Kuleba: "Situacija je gora nego što se misli"

22.47 - "Vojna situacija na istoku Ukrajine je još gora nego što ljudi misle“, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Samoopremanje rezervoara sa rešetkama i dodatnom zaštitom za učešće u SVO

22.25

 

 

Moskva korigovala koridore za izlazak stranih brodova

22.05 - Rusija je korigovala rute pomorskih humanitarnih koridora koji će omogućiti stranim brodovima da napuste blokirane ukrajinske luke, uključujući Odesu i Nikolajev, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

SAD i saveznici obezbeđuju Ukrajini sve moćnije oruzje

21.50 - Dok SAD i njihovi saveznici obezbeđuju Ukrajini sve sofisticiranije oružje, Vašington je vodio razgovore sa Kijevom o opasnosti od eskalacije ako napadne duboko u Rusiju, izjavili su za Rojters američki i diplomatski zvaničnici.

U Banjaluci će biti otvorena ispostava ruske ambasade

21.36 - Vlada Rusije prihvatila je predlog Ministarstva inostranih poslova za otvaranje ispostave ruske ambasade u Republici Srpskoj.

 

Eksplozije u Nikolajevu i Očakovu

21.11 

REZIME DANA Odjekuju eksplozije gradom, Putin ponudio rešenje za krizu sa hranom, ali... (FOTO/VIDEO)

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

 

Putin Dragiju: Rešićemo krizu sa hranom, ali Zapad da ukine sankcije

20.45 - Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je italijanskom premijeru Mariju Dragiju u telefonskom razgovoru da je Rusija spremna da značajno doprinese rešavanju međunarodne krize sa hranom, ali samo u slučaju da joj Zapad ukine sankcije, saopštio je Kremlj.

REZIME DANA Odjekuju eksplozije gradom, Putin ponudio rešenje za krizu sa hranom, ali... (FOTO/VIDEO)

Foto: Sajt predsednika Rusije

 

Lavrov: U Buči je odrađena ista šema kao u Račku

20.27 - Kada je nešto u interesu SAD, onda im je sve dozvoljeno, pa i da u trenu izbombarduju zemlju koja je na 10.000 kilometara udaljena od njihove obale - Jugoslaviju, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu RT.

REZIME DANA Odjekuju eksplozije gradom, Putin ponudio rešenje za krizu sa hranom, ali... (FOTO/VIDEO)

EPA/ YURI KOCHETKOV

 

Obraćanje Dmitrija Medvedeva

20.10 - Uslovi koje Zelenski postavlja za primirje su kategorični i u principu nemogući - rekao je Dmitrij Medvedev.

 

 

 

Demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine mogu trajati pet do deset godina

19.45 - Demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine mogu trajati pet do deset godina

Bivši komandant Vazdušno-desantnih snaga Rusije Vladimir Šamanov izjavio je da demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine mogu trajati pet do deset godina.


Po njegovom mišljenju, predstoji kompleksan rad na „formiranju vlasti koja se nije isprljala saradnjom sa neonacistima".
Ako ta dva uslova ne budu ispunjena, Ukrajina neće biti potrebna Rusiji, izjavio je Šamanov na pitanje novinara da li vidi Ukrajinu u sastavu Rusije.

Ukrajina počela da pravi novu liniju odbrane?

19.20 - Po nekim informacijama sa društvenih mreža, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine počeo je da pravi novu liniju odbrane kako bi izbegao stvaranje malih kotlova na istočnom frontu.


Šef generalštaba Valerij Zalužni predložio je da se gradovi u Donbasu koriste za formiranje mreže utvrđenja u kojima bi se rasporedila artiljerija i držala čvrsta odbrana.


Linija odbrane Slavjansk-Kramatorsk-Družkovka-Konstantinovka-Toreck smanjiće front, a ovi gradovi će pokrivati jedan drugog.
Navodno, Zalužni već traži od Vladimira Zelenskog odobrenje da povuče vojsku iz Severodonjecka u pravcu Slavenska.

Putin Dragiju: Rešićemo krizu sa hranom, ali Zapad da ukine sankcije

19.00 - Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je italijanskom premijeru Mariju Dragiju u telefonskom razgovoru da je Rusija spremna da značajno doprinese rešavanju međunarodne krize sa hranom, ali samo u slučaju da joj Zapad ukine sankcije, saopštio je Kremlj.


Putin je istakao da je Rusija spremna da izveze žitarice i đubrivo kako bi se uhvatila u koštac sa krizom, preneo je Rojters.

Vazdušni alarm u mnogim regionima Ukrajine

18.26

 

 

Basurin: Tri ukrajinska vojnika predala se danas u Azovstalu

18.10 - Najmanje tri ukrajinska vojnika predala su se danas u Azovstalju, izjavio je portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Eduard Basurin.

Opasnost od mina eliminsana u azovskom moru

17.45 - Civilni brodovi mogu bezbedno da koriste luku Marijupolj.

U saopštenju se navodi da je pomorski humanitarni koridor u Azovskom moru otvoren juče.

REZIME DANA Odjekuju eksplozije gradom, Putin ponudio rešenje za krizu sa hranom, ali... (FOTO/VIDEO)

EPA/ SERGEI ILNITSKY

 

ZELENSKI: Usvojiti šesti i pripremiti sedmi paket sankcija protiv Rusije sa još jačim ograničenjima

17.00 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski istakao je da je neophodno da se usvoji šesti paket sankcija Evropske unije protiv Ruske Federacije, uključujući embargo na naftu, i da se pripremi sedmi sa još jačim ograničenjima

Napad Rusije na Donbas dostigao maksimalan intenzitet

16.30 - Ruska ofanziva u Donbasu dostigla je svoj maksimalni intenzitet, izjavila je danas Hana Maliar, zamenica ukrajinskog ministra odbrane.

Posebno je teško u Severodonjecku, gradu pod opsadom koji ruske snage očajnički pokušavaju da osvoje kako bi uspostavile punu kontrolu nad istočnim regionom Luganska.

Grad je već deset dana pod stalnim napadima, rekao je načelnik lokalne uprave Oleksandr Strijuk. U borbama je oštećeno oko 90 odsto kuća i zgrada, rekao je on lokalnoj radio stanici. Veruje se da u gradu ima još 12-13 hiljada civila, od kojih se mnogi kriju u podrumima.

 

PALE NOVE ŽRTVE U UKRAJINI

16.00 - Poginulo najmanje četvoro civila u ruskom granatiranju Harkova

Najmanje četiri civila poginula su danas, a nekoliko ih je teško ranjeno u ruskom granatiranju grada Harkov na severoistoku Ukrajine, saopštio je regionalni guverner Oleh Sinehubov.

Kličko: Rusija želi celu Ukrajinu, Kijev glavni cilj

15.11 - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko ocenio je danas da Rusija planira da zauzme celu Ukrajinu, a da je glavni grad najvažnija meta.

"Jasno je da Rusija u Ukrajini ne sprovodi specijalnu operaciju, već genocid", rekao je Kličko u panel diskusiji na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi CNN.

Upozorio je da Ukrajina ne brani samo svoj suverenitet već i suverenitet svih zemalja koje dele iste vrednosti.

"Ne branimo samo svoje porodice, branimo sve vas", poručio je on.

Apelovao je na svetske lidere da donesu "brze odluke" o slanju još odbrambenog oružja u Ukrajinu, koje je, kako je rekao, toj zemlji hitno potrebno.

 

Premijerka Finske posetila Ukrajinu

14.45 - Zelenski: Za nas je vojna pomoć Finske veoma dragocena. Oružje, politika sankcija i jedinstvo naših partnera po pitanju pristupanja Ukrajine EU – to je ono što može da pruži snagu u odbrani naše zemlje. Hvala premijeru Finske, Sunni Marin, na poseti i podršci.

 

 

Putinov govor na sastanku Evroazijskog ekonomskog foruma

14.30

 

 


Lansiranje krstareće rakete R-500
 

14.00 - Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo lansiranje krstareće rakete R-500 kompleksa Iskander-K na ukrajinski vojni objekat

 

 

Turska pregovara s Rusijom i Ukrajinom o koridoru za izvoz žita

13.31 - Turska je u pregovorima sa Rusijom i Ukrajinom o otvaranju koridora preko Bosfora za izvoz ukrajinskog žita, javlja Rojters pozivajući se na izjavu jednog visokog turskog zvaničnika.

"Turska pregovara i sa Rusijom i sa Ukrajinom o izvozu žita iz Ukrajine. Postoji zahtev da žito stigne na krajnja odredišta otvaranjem koridora preko Turske. Pregovori su još u toku", rekao je turski zvaničnik britanskoj agenciji pod uslovom da ostane anoniman jer su razgovori poverljivi.

Ukrajina preti Mađarskoj "Moglo bi nešto da se dogodi sa naftovodom"

 

12.58 - Savetnik ukrajinskog ministra energetike Jelena Zerkalj izjavila je da Kijev ima polugu za pritisak na Budimpeštu, a to je cev naftovoda "Družba" koja ide preko ukrajinske teritorije u Mađarsku i sa kojim bi moglo nešto da se desi

Peskov: Kijev da prihvati zahteve Rusije za pregovore

12.39 - Rusija čeka da Ukrajina prihvati zahteve za mirovne pregovore, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući predlog bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera da Zapad odustane od pokušaja da se postigne vojni poraz Rusije u Ukrajini i istakao potrebu da se Kijev ubedi da se vrati pregovorima.

"Čekamo da Kijev prihvati zahteve Moskve i shvati de fakto situaciju, realnu situaciju koja postoji, rekao je Peskov na redovnom brifingu, prenosi Izvestija.

Šolc: Rusija neće dobiti rat ni diktirati uslove mira

12.08 - Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas da Rusija neće dobiti rat u Ukrajini i istakao da Moskva ne sme da diktira uslove bilo kakvog mira.

Konašenkov: Oboren ukrajinski vojno-transportni avion

11.49 - Ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu oborili su u blizini Odese ukrajinski vojno-transportni avion koji je dostavljao municiju i naoružanje, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Gruško: SAD prave od NATO svetskog policajca

11.37 - Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško rekao je danas da Vašington pokušava da iskoristi navodnu rusku pretnju Africi kako bi od NATO napravio svetskog policajca.

Ruska proizvodnja nafte u padu

11.22 - Proizvodnja nafte u Rusiji mogla bi da padne sa prošlogodišnjih 524 miliona tona na 480-500 miliona tona u 2022. godini, izjavio je novinarima potpredsednik Vlade Aleksandar Novak.

"Mislim da će pad biti daleko manji nego što se ranije predviđalo. Pad proizvodnje je samo jednog meseca bio nešto veći od milion barela dnevno. Shodno tome, mislim da će uslediti oporavak, i da će proizvodnja verovatno iznositi 480-500 miliona tona ove godine u odnosu na 524 miliona tona prošle godine", rekao je Novak, prenosi Tas.

Dodao je da su to procene u ovom trenutku, ali da sve može da se promeni u zavisnosti od situacije.

Kličko o ciljevima Rusije

10.48 - Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva obratio se okupljenima na Svetskom ekonomskom forumu (WEF), koji se održava u Davosu. Rekao je kako se Rusija i dalje nada da će zauzeti glavni grad Ukrajine.

"Jasno je da se ovde ne radi o specijalnoj vojnoj operaciji, kako tvrdi Rusija, nego o ratu, jednom od najvećih od Drugog svetskog rata. Hiljade ljudi je umrlo, uključujući puno dece, a na istoku zemlje vodi se velika bitka", rekao je Kličko.

"Nije tajna da je okupacija cele Ukrajine i dalje prioritet Rusije, a njena glavna meta je glavni grad, srce zemlje", rekao je gradonačelnik Kijeva pa dodao kako je "celi svijet video dokaze o ratnim zločinima putem satelitskih snimaka Buče".

Gruško: SAD prave od NATO svetskog policajca

10.11 - Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško rekao je danas da Vašington pokušava da iskoristi navodnu rusku pretnju Africi kako bi od NATO napravio svetskog policajca

Rusija priprema zaplenu stranih firmi koje nameravaju da odu

9.46 - Rusija priprema novi zakon koji će joj omogućiti da preuzme kontrolu nad lokalnim preduzećima zapadnih kompanija koje odluče da napuste zemlju zbog napada Moskve na Ukrajinu, čime podiže ulog za multinacionalne kompanije koje pokušavaju da odu.

Zakon, koji bi mogao da stupi na snagu za nekoliko nedelja, daće Rusiji široka ovlašćenja da interveniše tamo gde postoji pretnja po lokalna radna mesta ili industriju, što će zapadnim kompanijama otežati odlazak s ruskog tržišta osim ako nisu spremne da podnesu veliki finansijski udar, izveštava Rojters.

 

"Ukrajina zauvek izgubila pristup Azovskom moru"

09.09 - Član Glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporožja, Vladimir Rogov, kazao je danas za agenciju RIA Novosti da je Ukrajina zauvek izgubila pristup Azovskom moru, pošto se, prema njegovim rečima, Zaporoška i Hersonska oblast nikada neće vratiti pod kontrolu Kijeva.

Zarobljeno više od osam hiljada Ukrajinaca

8.41 - Trenutno se oko 8.000 ukrajinskih ratnih zarobljenika nalazi u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), i taj broj raste, izjavio je danas diplomatski predstavnik LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

Žestoke borbe oko Limana

8.12 - Ukrajinsko ministarstvo obrane saopštilo je da ruske snage sprovode intenzivnu ofanzivu na ključni grad Liman u regionu Donjeck. Liman je važno železničko čvorište i ako Rusi uspeju da preuzmu kontrolu tamo, obližnji grad Slovjansk postaje ranjiviji na napade, a ukrajinske trupe jugoistočno od grada postaju izloženije opasnosti od opkoljavanja.

Napad na 40 gradova u Donjecku i Lugansku

7.56 - Ruske snage napale su više od 40 gradova u istočnim regijama Donjeck i Lugansk, objavila je jutros ukrajinska vojska.

"Okupatori su pucali na više od 40 gradova u Donjecku i Lugansku, pri čemo je uništeno ili oštećeno 47 civilnih objekata, uključujući 38 kuća i školu. U granatiranjima je ubijeno petoro civila, a 12 ih je ranjeno", objavio je glavni štba ukrajinskih oružanih snaga na Fejsbuku.

Zelenski oštro po Kisindžeru

7.34 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oštro je kritikovao bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera, koji je predložio da bi mirovni pregovori trebalo da budu usmereni ka stvaranju granica duž "linije razdvajanja" u Donbasu, koje su postojale uoči ruskog napada na Ukrajinu.

Lugansk za jedne oslobođen, za druge okupiran

7.21 - Šef ukrajinske Luganske regionalne vojne uprave Sergej Gajdaj saopštio je da je „neprijatelj zauzeo 95 odsto teritorije Luganske oblasti“. On je na Telegramu naveo da je situcija u Donbasu „izuzetno loša“.

„Okupirano je 95 odsto teritorije Luganske oblasti. Situacija u Donbasu je izuzetno loša. Lugansk nastavlja da zadržava hordu koja uništava naše lokalitete. Granatiranje se ne zaustavlja“, napisao je Gajdaj.

Sa druge strane Rusi ističu da je skoro ceo Lugansk "oslobođen".

Rusija pozdravlja predlog Kine

7.02 - Ruska Federacija pozdravlja predlog Kine za proširenje grupacije rastućih svetskih ekonomija poznatije kao BRIKS, ali smatra da je preuranjeno imenovati potencijalne kandidate za pridruživanje asocijaciji, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

"Proširenje petorke BRIKS-a, nesumnjivo zavređuje punu pažnju asocijacije. Ove godine je kineski predstavnik u BRIKS-u predložio da se intenzivira rad na tome i mi podržavamo tu inicijativu", istakla je ona na brifingu.

Otvaraju se Koridori

6.57 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da otvara dva pomorska humanitarna koridora za izlazak stranih brodova iz luka na Crnom i Azovskom moru.

Koridori će biti otvoreni svakog dana od 8 do 19 sati po moskovskom vremenu, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev.

Turska koči Skandinavce

6.46 - Turska neće pristati na prijem Švedske i Finske u NATO ako one ne preduzmu "konkretne mere" oko bezbednosnih pitanja koje nju brinu.

U Rusiji povećane plate i penzije

6.33 - Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je danas da će narednih nedelja minimalna zarada i penzije biti povećane za 10 odsto, što se objavljuje u vreme kada je ruska privreda suočena sa talasom meunarodnih sankcija bez presedana.

Putin je rekao na sastanku sa vladom da će minimalni troškovi života porasti 10 odsto od 1. juna a da će minimalna zarada i državne penzije biti povećani 10 odsto od 1. jula.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Aleksandar

26.05.2022 16:46

Ako Rusija ne pobedi, onda je ovo kraj čovečanstva. A evo zašto: Ova vojna akcija nema samo za cilj da zaštiti ljude u Donetsku i Lugansku od ukrajinskog režima, već se radi i osnovnim egzistencionalnim pitanjima Rusije. U jednoj takvoj sitaciji Rusija može biti primorana da koristi nuklearno oružje, a pitanje je ko će biti pobednik u jednom takvom ratu?!

da se ispovraćaš

26.05.2022 17:51

" gradu pod opsadom koji ruske snage očajnički pokušavaju da osvoje..." Koja jadna Nato patetika. Onaj ko osvaja - ne radi to očajnički, moroni.