UKRAJINA PRETI MAĐARSKOJ Moglo bi nešto da se dogodi sa naftovodom „Družba“
EPA

Zerkalj smatra da je Mađarska iskoristila situaciju u Ukrajini i da je praktično pribegla ucenjivanju EU.

- U rukama Ukrajine je odlična poluga – naftovod "Družba", rekla je ona na Kijevskom formu o bezbednosti i podsetila da odvojena cev naftovoda ide u Mađarsku i da bi s njom nešto moglo da se desi.

Prema njenom mišljenju, tako nešto bi bilo umesno, ali u rukama predsednika i vlade je da rešavaju politička pitanja, da li zaista želimo da razgovaramo sa premijerom Viktorom Orbanom jezikom koji razume i koji nameće Uniji ili još nismo spremni na to.

Rusija neće dobiti ovaj rat - Alo.rs

Naftovod počinje u Samarskoj oblasti, prolazi kroz Brajns i potom se račva na severne i južne cevi, prolazeći preko teritorija Belorusije, Ukrajine, Poljske, Nemačke, Češke, Slovačke, Mađarske, Letonije i Litvanije.

Naftovod obezbeđuje izvoz nafte iz Rusije u Evropu. Ukrajinska cev je u vlasništvu kompanije „Ukrtransnafta“, a Rusija plaća tranzit.

EU je uvela pet paketa sankcija protiv Rusije. U pripremi je i šesti paket ali glavna tačka sporenja je embargo na uvoz ruske nafte. Mađarska blokira usvajanje paketa sankcija uz obrazloženje da će to negativno uticati na mađarsku ekonomiju.

 

Komentari (2)

Loading
Gvineja Bisao

26.05.2022 23:11

Da , da Zeleni a Orban naivan ko francuska sobarica i nije davno predvideo potez pajaca.

Lucky

28.05.2022 03:43

A moglo bi nesto i da se s Ukrajnom dogodi ako ,Madjaraka i Poljska naotave dil s Rusujom i podele to sve lepo !!!