(REZIME 81. DANA BORBI U UKRAJINI) UBIJENI AMERIČKI PLAĆENICI U FABRICI Ukrajinska vojska se povlači i ruši mostove (FOTO/VIDEO)
Foto: Telegram Printscreen/EPA/SERGEY KOZLOV

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Ubrzo je počela specijalna vojna operacija i Rusija je napala Ukrajinu.

Nakon skoro mesec i po dana rata, ukrajinska vojska pružila je jak otpor i ruske snage bile su prinuđene na povlačenje sa severa i severoistoka Ukrajine, pa je front prema Kijevu zatvoren, a ruska vojska povukla se iz Sumija.

Rusi su pregrupisali svoje snage i usmerili većinu svojih dejstava na jug i jugoistok Ukrajine kako bi se dalje nastavio prodor na zapad iz DNR i LNR i kako bi Mariupolj bio stavljen pod punu kontrolu.

Veliki podršku Ukrajini u vidu logistike, naoružanja i propagande svesrdno su pružile zemlje NATO pakta, SAD i vodeće članice EU.

Rezime 80. dana:

Nastavljene su žestoke borbe za Donbas. Pentagon tražio od Moskve hitan prekid vatre.

Rusija je dostavila Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija konkretne dokaze o američkim kompanijama i pojedincima uključenim u rad biolaboratorija u Ukrajini.

(REZIME 81. DANA BORBI U UKRAJINI) UBIJENI AMERIČKI PLAĆENICI U FABRICI Ukrajinska vojska se povlači i ruši mostove (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen/livemap

 

Ruski ambasador je Savetu bezbednosti predočio je da je Moskva otkrila i dokumenta, koja ukazuju da su Sjedinjene Američke Države sprovodile vojno-biološke programe u laboratorijama u Ukrajini.

Amerika odbacuje optužbe kao neosnovane i optužuje Moskvu da time želi da skrene pažnju sa agresije u Ukrajini.

Uživo:

Supruge boraca puka Azov: Izdali su ih ukrajinski izdajnici

23:55 - Supruge pripadnika Nacionalnog bataljona "Azov" rekle su u intervjuu za britanski Telegraf da su njihove muževe „izdali ukrajinski izdajnici“.

One tvrde da su Oružane snage Ukrajine dozvolile ruskoj vojsci da zauzme gradove oko Marijupolja, a komandant ukrajinske 36. brigade marinaca „imao je bliske kontakte sa Rusima“.

Nacisti Azova su već duže vreme blokirani u Marijupolju na teritoriji fabrike "Azovstalj".

Ruska strana im je više puta nudila da polože oružje i predaju se.

Kadirov upozorio Erdogana na zločine puka Azov

23:06 - Čečenski lider Ramzan Kadirov obratio se turskim vlastima uz podsećanje da se u metalurškom kombinatu „Azovstalj“ u Marijupolju nalaze zločinci umešani u brutalna ubistva civila u Donbasu.

-U administraciji turskog predsednika Redžepa Erdogana saopštili su da su spremni da evakuišu naciste puka ‘Azov’ zarobljene u podrumima ‘Azovstalja’. Uz svo poštovanje prema lideru te muslimanske države, želim da podsetim da je puk ‘Azov’ fašističko-nacistička zločinačka oružana formacija koja je umešana u brojna zverstva i ubistva civilnog stanovništva Donbasa, napisao je Kadirov na svom kanalu na Telegramu.

Ranjeno 6 civila, među njima i dete, u DNR

22:48 - Šest civila, među kojima i dete, povređeno je u posledicama granatiranja oslobođene teritorije DNR od strane ukrajinskih trupa, saopštilo je predstavništvo republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (SKCC).

-Na operativnoj liniji SKCC DNR primljena je informacija o ranjavanju šest civila u posledicama granatiranja od strane oružanih formacija Ukrajine ranije oslobođene teritorije republike, navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom na telegram kanalu. Napominje se da su povređeni stanovnici naselja Pavlovka, Nikolskoje, Novoandrejevka, Vladimirovka, kao i Volnovaški okrug Donjecka.

 
Vazdušna uzbuna u večem delu Ukrajine

22:26 - U toku su vazdušni napad u mnogim regionima Ukrajine. Rakete su ispaljene ka vojnim ciljevima u Ukrajini.

Kijev traži naftni embargo i teško naoružanje

22:07 - Ukrajini je potrebno teško naoružanje sa Zapada i "pravi naftni embargo" Rusiji kako bi je porazila do kraja godine, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Stoltenberg: Ukrajina bi mogla da pobedi

21:46 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da ruski rat u Ukrajini ne ide po planu i da bi Ukrajina mogla da pobedi u sukobu.

VELIKO POVLAČENJE UKRAJINSKE VOJSKE U DONBASU

21:14 -Tvrdnje zvaničnog Kijeva o tome da Vojska Ukrajine drži položaje u Donjecku dovedeni su u pitanje.

Po zvaničnim izveštajima ruska vojska ne napreduje, ali su najnoviji snimci pokazali da se ipak dešava veliko povlačenje ukrajinskih snaga i rušenje mostova.

Granatirana Vasilijevka

20:41 - Ukrajinske trupe su u 19.40 ispalile četiri granate kalibra od 122 milimetra u Vasilijevci u DNR-u, saopštilo je republička predstavništvo u Zajedničkom centru za nadgledanje i koordinaciju primirja (SCKK).

Čečeni likvidirali sedam američkih vojnika

20:16 - Džozef Vord Klark iz Vašingtona i još šest američkih državljana koji su se borili na strani Ukrajine u Donbasu poginuli su na teritoriji fabrike „Krasitelj“ u gradu Rubežno, saopštio je pomoćnik čečenskog lidera za vojsku Apti Alaudinov.

Andrijuščenko: Rusija bacila fosforne bombe na Azovstalj

19:40 - Pomoćnik gradonačelnika ukrajinskog grada Marijupolja Petro Andrjuščenko tvrdi da je Rusija bacila fosforne bombe na čeličanu "Azovstalj", prenosi Rojters.

Britanska agencija navodi da nije mogla nezavisno, iz drugog izvora da proveri ovu tvrdnju ukrajinskog zvaničnika.

Rusi oborili još jedan ukrajinski avion

19:05 - Ruska vojska oborila je još jedan ukrajinski avion. Snimak obaranja aviona možete pogledati OVDE.

Britanski plaćenici zarobljeni u Azovstalju

18:32 - Najmanje tri britanska plaćenika se nalaze u fabrici Azovstalj.

Sva trojica su u prošlosti služila u britanskoj vojsci, a dvojica i u Avganistanu, navode britanski mediji.

Ukrajinci minirali termoelektanu u LNR

17:45 - Stručnjaci Međunarodnog centra za uklanjanje mina Oružanih snaga Rusije, koji su izvršili humanitarno razminiranje u termoelektrani u oslobođenom gradu Sčasjte u LNR, očistili su teritoriju velikog utvrđenog područja ukrajinskih snaga u blizini elektrane.

Tokom povlačenja ukrajinskih trupa, teritorija termoelektrane u Sčastju je minirana i pripremana za dizanje u vazduh. Nakon što je teritorija termoelektrane došla pod kontrolu snaga LNR, počelo je njeno razminiranje, uključujući i uz učešće deminera iz Rusije.

Prema podacima Centra za uklanjanje mina, pregledano je 35 hektara teritorije i deaktivirano oko 250 eksplozivnih objekata.

K-52 pale položaje Oružanih snaga Ukrajine u kotlu Avdijevka

17:04 - U okolini Avdejivke zajedno sa NM DNR borbene zadatke obavljaju Vazdušno-kosmičke snage Rusije. Dan ranije piloti su vredno radili na jurišnicima Su-25, a danas su im se pridružili i legendarni helikopteri K-52.

 

Oboren lovac kod Donjecka?

16:49 - "Lovac Su-27 ukrajinskog vazduhoplovstva oboren kod Nikolajeva. Datum snimanja nepoznat", stoji u najnovijoj objavi proruskog Telegram kanala "Operacija Z". Nezvanični izvori nisu potvrdli da li se radi o skorašnjem snimku.

 

Granatiran Donjeck

16:33 - Ukrajinske trupe su u 16.52 po srednjoevropskom vremenu gađale Petrovski okrug Donjecka, ispalivši pet granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

 

Čavušoglu: Švedska i Finska da prestanu da podržavaju teroriste

16:17 - Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da Švedska i Finska moraju da prestanu da podržavaju teroriste u svojim zemljama, pruže jasne bezbednosne garancije i ukinu zabranu izvoza Turskoj u trenutku dok traže članstvo u NATO.

U razgovoru sa turskim novinarima nakon sastanka ministara inostranih poslova država članica NATO u Berlinu, on je rekao da Turska nikome ne preti, ali ističe podršku Švedske kurdskoj militantnoj grupi Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), preneo je Rojters.

Ukrajinci rasporedili haubice

16:02 - Ukrajina je postavila mnoštvo od 90 poslatih američkih haubica hovicera M-777 na linije fronta, saopštila je američka ambasada u Kijevu, preneo je danas "Gardijan".

"M-777 hoviceri u akciji. Deo najnovije američke pomoći vredne 800 miliona dolara namenjene ukrajinskoj vojsci. Svi od 90 hovicera, osim jednog, koje je poslala Amerika su sada u Ukrajini, na prvoj liniji fronta", navodi se na Tviter nalogu američke ambasade u Kijevu.

Rojters je izvestio da je M-777 deo velike pošiljke haubica od SAD, sa namerom da se pomogne Ukrajini da se odbrani od ruskog napada. M-777 je posebno značajan jer ima dalek domet i vrlo je precizan, dodaje se.

 

 


Američka ambasada je postavila snimak kako ukrajinski vojnici treniraju da koriste M-777.

 

 

Ranjeno 10 ljudi u Nikolajevskoj oblasti

15:48 - Tokom proteklog dana u oblasti Nikolajeva povređeno je 10 osoba, rekla je Ana Zamazeeva, predsednica regionalnog saveta Nikolajeva.

 

 

"Među žrtvama, srećom, nema dece. Svi povređeni su prebačeni u naše zdravstvene ustanove i pruža im se neophodna pomoć. Generalno, od jutros se u bolnicama Nikolajeva nalazi 164 građana koji su stradali od napada osvajača Nikolajevske oblasti", navodi se u poruci.
 

Britanski obaveštajci tvrde: Rusi izgubili trećinu jedinica koje je poslala u Ukrajinu

15:24 - Ruska armija je izgubila oko trećine kopnenih snaga koje je poslala u Ukrajinu na početku invazije, saopštile su britanske obaveštajne službe, usred svojih posrnulih pokušaja da postignu dobitke u bici za Donbas.

Pošto nije uspeo da zauzme Kijev i druge veće gradove, predsednik Vladimir Putin je u martu bio primoran da promeni svoj plan invazije i umesto toga je odlučio da se koncentriše na region Donbasa.

Mesec dana kasnije, Rusi su izgubili zamah u bici za Donbas i „nisu uspeli da ostvare značajne teritorijalne dobitke“, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane (MoD).

Rusija: Izveli smo brojne raketne napade u delovima istočne Ukrajine

15:23 - Rusija kaže da je izvela brojne raketne napade u delovima istočne Ukrajine. Ovo saopštenje dolazi nakon izveštaja da su ukrajinske trupe potisnule ruske snage iz grada Harkova.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, Rusija je pogodila dva komandna mesta, 11 položaja četa i četiri artiljerijska skladišta.

Predah između dve bitke

15:15 - Ruski vojnik snimljen je kod Avdijevke u igri sa mačkom. Snimak je objavila Telegram stranica "Уголок Ситха".

"Harizmatični borac legendarnog izviđačkog bataljona Sparta sa pozivnim znakom "Mitiai" i ljubaznom mačkom Nekoliko minuta pre denacifikacije sedam ukrajinskih vojnika kod Avdijevke", stoji u originalnoj objavi.

 

 

Kirbi: Rusija ne odlučuje o članstvu Finske, Švedske u NATO

14.57 - Nije na Rusiji da odlučuje da li će Švedska i Finska pristupiti NATO-u, izjavio je danas portparol Pentagona Džon Kirbi.

BMPT „Terminator“ primećen je u oblasti Severodonjecka

14.35

 

 

Ukrajinski ratni balans

14.24

 

 

Slomljen most u Mariupolju

14.09

 

 

Opsada Azovstalja

13.59Ukrajina je optužila ruske snage da su fosfornim bombama gađali fabriku Azovstalj, poslednje ukrajinsko utočište u Marijupolju.

(REZIME 81. DANA BORBI U UKRAJINI) UBIJENI AMERIČKI PLAĆENICI U FABRICI Ukrajinska vojska se povlači i ruši mostove (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen/Daily Mail

 

Crnogorska ambasadorka ponovo u Kijevu

13.22 - Crnogorska ambasadorka Dragica Ponorac od subote je ponovo u Kijevu, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore.

Američke zalihe su u plamenu

13.04

 

 

Finska zatražila ulazak u NATO

12.45 - Finska je donela zvaničnu odluku o stupanju u NATO, navodi se u saopštenju Vlade, prenose agencije.

(REZIME 81. DANA BORBI U UKRAJINI) UBIJENI AMERIČKI PLAĆENICI U FABRICI Ukrajinska vojska se povlači i ruši mostove (FOTO/VIDEO)

Alo

 

Ukrajina: Četiri projektila gađala region Lavov

12.12 - U raketnom napadu na zapadni ukrajinski region Lavov, rano jutros pogođen je vojni objekat ukrajinske vojske, objavio je regionalni guverner Maksim Kozicki.

(REZIME 81. DANA BORBI U UKRAJINI) UBIJENI AMERIČKI PLAĆENICI U FABRICI Ukrajinska vojska se povlači i ruši mostove (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

- Četiri neprijateljska projektila pogodila su vojni objekat u regionu Lavov. Objekat je potpuno uništen. Prema preliminarnim informacijama, nema žrtava, niko nije tražio medicinsku pomoć - naveo je Kozicki na Telegram kanalu, prenosi Rojters.

Kuleba: Još oružja i pomoći na putu ka Ukrajini

11.50 - Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da se susreo sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Berlinu i da je "još oružja i ostale pomoći na putu Ukrajini".

 

 

Antonov: "Rusija neće kapitulirati u Ukrajini"

11.26 - Ruska Federacija je poručila SAD da neće kapitulirarti u Ukrajini, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov za televizijski kanal "Solovjev lajv".

Dim iznad železare Azovstalj

11.10

 

 

Jutarnji brifing ruskog Ministarstva odbrane

10.58

 

 

Četiri ruske raketa pogodile su infrastrukturne objekte u Lavovu

10.40 - Kako navodi gubernator ove oblasti Maksim Kozicki, vojna postrojenja i objekti su potpuno uništeni.

Ukrajinci rasporedili S-300

10.23 - U oblasti Vapnjarka u Odeskoj oblasti raspoređeni su PVO sistem S-300 i radar za praćenje vazdušnih ciljeva 36D6.

 

 

Ukrajina granatirala DNR 48 puta u danu

10.06 - Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana 48 puta granatirala teritoriju DNR, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Granatirano rusko selo

09.55 - Gubernator Belgorodske oblasti Rusije Vjačeslav Gladkov saopštio je da je tokom noći sa teritorije Ukrajine bilo granatirano selo Sereda. Tom prilikom jedna osoba je povređena.

Regioni u Ukrajini u kojima su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost

09.37

 

 

Britanci tvrde: Rusi kasne

09.22 - Ruska ofanziva u regionu Donbasa "izgubila je momentum i značajno kasni", saopštila je rano jutros britanska vojna obaveštajna služba.

Ruski ratni balans

09.08

 

 

Američki senatori se sastali sa Zelenskim

08.40 - Delegacija američkih političara, uključujući lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela, sastala se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

(REZIME 81. DANA BORBI U UKRAJINI) UBIJENI AMERIČKI PLAĆENICI U FABRICI Ukrajinska vojska se povlači i ruši mostove (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

 

 

Azovstalj

08.28

 

 

Specijalci "Hrabri" kreću u još jedan lov

08.13

 

 

Raketni udari na Sumsku oblast

07.56

 

 

Vazdušna opasnost u Kijevu!

07.40 - Sirene se oglasile u Kijevu, građanima odmah naređeno da se sklone.

Šest projektila ispaljeno iz "Smerča"

07.17

 

 

Ukrajina: Rusi planiraju referendum u Mariupolju 

07.03 - Ukrajinski zvaničnici tvrdili su da se Moskva priprema za održavanje referenduma u Mariupolju o tome da li će grad da bude pridružen Rusiji, nakon najave sličnog referenduma u ocepljenoj gruzijskoj regiji Južnoj Osetiji.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
баш све

15.05.2022 17:29

Шта каже траги-КОМИЧАР док чита поуздане "извештаје" енглеских "баш обавештених" : за колико сати ће да уђу у Москву...?!? Можда су већ ушли али неће да исекирају Путина и Русе...!?! Баш фин неки траги-КОМИЧАР...