OPSADA AZOVSTALJA Brutalan ruski napad fosfornim bombama na poslednje ukrajinsko utočište u Marijupolju (VIDEO)
Foto: Printscreen/Daily Mail

Savetnik gradonačelnika Marijupolja Petro Andrijuščenko objavio je snimak koji se proširio društvenim mrežama a čija autentičnost nije nezavisno potvrđena, na kom se vidi žestok napad na železaru sa varnicama od municije kako padaju na zemlju.

"Pakao je došao na Zemlju. U Azovstalj", napisao je on i dodao da su Rusi granatirali fabriku fosfornim bombama kao odgovor na pobedu Ukrajine na takmičenju Pesma Evrovizije.

Fosforne bombe su bombe koje se zapale pri kontaktu sa kiseonikom i izazivaju ogromnu štetu. Gotovo ih je nemoguće ugasiti i njihova upotreba u naseljenim područjima je zabranjena međunarodnim pravom.

Andrijuščenko je, navodno, priložio na postu na Telegramu i fotografije na kojima se vide natpisi na "ruskim bombama" koji bi trebalo da predstavljaju dokaz da su bombe bačene kao odgovor na pobedu Ukrajine na Evroviziji.

Izvor fotografija je nepoznat i njihova autentičnost nije nezavisno potvrđena.

Kako prenose zapadni mediji pozivajući se na ukrajinske izvore, ruski tekst na bombama glasi: "Kaluša, kao što je zatraženo! U Azovstalj", dok je na engleskom napisano: "Pomozite Marijupolju - Pomozite Azovstalju sada" uz datum 14. maj.

 

 

To su bile reči pevača Kaluš orkestra, koji je apelovao na svetsku javnost da pomogne Ukrajini pošto su pobedili u Torinu. Rusija je isključena iz Evrovizije zbog rata.

Ukrajinski izvori navode da u čelilani Azovstalj ima oko 1000 ljudi.

Najnovije vesti o ukrajinskom sukobu pratite na našem blogu UŽIVO.

Komentari (0)

Loading