UKRAJINSKI ZVANIČNICI TVRDE "Ovaj grad će se pripojiti Rusiji, uskoro se sprema referendum!"
Foto: mil.ru

- Moskva se sprema da održi referendum u Marijupolju o tome da li će se grad pridružiti Rusiji - tvrde ukrajinski zvaničnici, nakon najave slične ankete u otcepljenom gruzijskom regionu Južnoj Osetiji.

Petro Andrjuščenko, savetnik gradonačelnika lučkog grada, koji radi u egzilu, rekao je da oni koji su ostali među ruševinama veruju da se glasa o njegovoj budućnosti.

Ruševine koje su ostale od Marijupolja, nekada doma za 400.000 ljudi, uglavnom su okupirane od strane Rusije, iako se čak 2.000 ukrajinskih vojnika drži u čeličani Azovstalj.

Andrjuščenko je za Obzerver rekao da bi najava referenduma mogla da dođe već u nedelju, iako je rekao da još nema dokaza o uspostavljanju biračkih mesta.

- Imamo neke informacije da ruske vlasti pripremaju referendum i da bi ga čak mogle raspisati sutra, ali još ne znamo da li je to slučaj. Ali vidimo dosta integracije Marijupolja u ruski sistem, obrazovni sistem, bankarski sistem - rekao je on u subotu.

"Idemo kući, idemo u Rusiju"

Lider Južne Osetije Anatolij Bibilov najavio je u petak da će održati referendum o pridruživanju Rusiji 17. jula, tvrdeći da se "vraćamo kući" i navodeći "istorijsku težnju" njegovog naroda da se pridruži Rusiji.

- Uspeli smo! Napravili smo sudbonosni korak - idemo kući, idemo u Rusiju - napisao je on.

- Kao građanin i kao predsednik održao sam reč pred svojim narodom - naveo je on.

Rusiju i Južnu Osetiju povezuje zajednička istorija

- To nije samo partnerstvo ili prijateljstvo. To je pre odnos poverenja između dva brata, gde će stariji brat uvek razumeti i podržavati rečju i delom, a mlađi će poštovati i pomoći starijem. Istovremeno, potpuno svesni samodovoljnosti i jednakosti prava svih, vreme je da se ujedinimo jednom za svagda. Postanimo jači u ovoj sada zvaničnoj zajednici - poručio je predsednik.

Najnovije vesti o ukrajinskom sukobu pratite na našem blogu UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading