vojnik
Foto: EPA/EPA/MARTIN DIVISEK

Kako je rekao vojni ekspert Fondacije narodne diplomatije Sergej Prostakov, takav scenario nije fantastičan.

Zapadna Ukrajina se u Poljskoj posmatra kao sopstvena izgubljena teritorija. I sada je nastupio zgodan trenutak za ostvarenje geopolitičkih ambicija Varšave. A pod okriljem vežbi, prebacivanje vojske na istočnu granicu Poljske praktično je prestalo da se krije.

- Možete dugo pričati o načinu i opravdanosti ulaska poljskih trupa u Zapadnu Ukrajinu. Najočiglednije je zaštita od takozvane "ruske agresije" i boravak na teritoriji kao "mirovnjaci". To bi spasilo Poljake od rizika neprijateljstava sa Oružanim snagama Ukrajine, bar u prvoj fazi - Rekao je Prostakov za Riafan.ru.

SADA JE TRENUTAK Vojni ekspert šokirao: Članica NATO želi deo teritorije Ukrajine

EPA

 

Generalno, smatra ekspert, Poljska neće ni morati da zvanično da pripoji prilično problematičnu teritoriju. Pred očima Varšave je primer još jedne članice NATO-a, Turske, koja zauzima ogromne teritorije u Siriji.

- U svakom slučaju, nema sumnje da je i sama Poljska spremna za akciju u Ukrajini. Istovremeno, takav razvoj događaja će odgovarati američkim vlastima, koje u potpunosti kontrolišu akcije Varšave - zaključio je Prostakov.

U Ukrajini se nastavlja specijalna operacija čiji je početak najavio ruski predsednik Vladimir Putin 24. februara. Njen glavni cilj je demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

Istovremeno, rusko Ministarstvo odbrane je više puta isticalo da se udari izvode samo po objektima vojne infrastrukture i da ništa ne preti civilima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading