KLJUČNI PLAN EU! Devet zahteva je pred građanima za uštedu energije i nezavisnost od ruske nafte i gasa
Shuterstoock

Evropska Unija (EU) poziva ljude da manje voze, isključuju klima uređaje i rade od kuće tri dana u nedelji, kako bi smanjili oslanjanje na rusku naftu i gas.

Evropska komisija (EK) kaže da bi te mere, koje je izradila Međunarodna agencija za energiju (eng. International Energy Agency, IEA), uštedele domaćinstvima u proseku oko 500 evra godišnje.

Ako bi svi građani EU sledili plan od devet tačaka, pod nazivom “Igrajući svoju ulogu” (eng. Playing My Part), to bi uštedelo dovoljno nafte za punjenje 120 super tankera i dovoljno prirodnog gasa za grejanje skoro 20 miliona domova, piše Gardijan.

SUROVA REALNOST OTREZNILA EVROPU Ili plaćanje gasa u rubljama, ili krah ekonomije i smrzavanje

EU i IEA su rekle:

– Ljudi širom Evrope pomogli su Ukrajini davanjem donacija ili direktnom pomoći izbeglicama, a mnogi bi želeli da učine više. Većina domaćinstava takođe ima veće račune za energiju zbog energetske krize koju je pogoršao rat. Upotreba manje energije nije samo trenutni način za Evropljane da smanje svoje račune, već takođe podržava Ukrajinu smanjenjem potrebe za ruskom naftom i gasom, čime se pomaže u smanjenju tokova prihoda koji finansiraju invaziju – rekli su oni.

Prema planu, smanjivanje termostata za samo jedan stepen celzijusa uštedelo bi oko sedam odsto energije koja se koristi za grejanje, dok bi postavljanje klima uređaja za 1 stepen Celzijusa toplije moglo da smanji potrošnju električne energije i do 10 odsto.

Građani se pozivaju da:

– zimi ugase grejanje, a leti manje koriste klimu;

– prilagode podešavanja bojlera;

– rade od kuće;

– ekonomičnije koriste automobile;

– smanje brzinu na auto-putu, pri isključenoj klimi u automobilu;

– ostave svoj automobil nedeljom kod kuće, u velikim gradovima

– pešače ili voze bicikl na kraćim relacijama;

– koriste javni prevoz;

– koriste voz umesto aviona.

KLJUČNI PLAN EU! Devet zahteva je pred građanima za uštedu energije i nezavisnost od ruske nafte i gasa

Printscreen

 

Preporučeni koraci uključuju smanjivanje grejanja i manju upotrebu klima-uređaja, rad od kuće kada je to moguće kako bi se izbeglo putovanje na posao, izbegavanje upotrebe automobila ili putovanje javnim prevozom kada je to dostupno. Poslodavci imaju ulogu da podstaknu rad na daljinu i putovanja vozom umesto korišćenja letova na kraćim relacijama. Vlade bi mogle da igraju ulogu pružanjem finansijskih podsticaja kroz smanjenje cena karata za vozove, autobuse i mikro-mobilnost i podrške ugradnje solarnih panela, poboljšanje kućne izolacije i prelazak na druga goriva za grejanje.

Uz prosečno jednosmerno putovanje automobilom u EU od 15 kilometara, rad kod kuće tri dana u nedelji mogao bi da smanji račune za gorivo u domaćinstvu za oko 35 evra mesečno, čak i ako se uzme u obzir povećana potrošnja energije kod kuće. Kako prosečan automobil u EU pređe oko 13.000 kilometara godišnje, smanjenje brzine putovanja na autoputevima za 10 kilometara na sat moglo bi da smanji račune za gorivo u proseku za oko 60 evra godišnje.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aca

22.04.2022 17:30

Brisel kad je uveo sankcije nije pitao narod a sad narod treba da ispravljaju njiheve greske