"MOĆNO ORUŽJE KREĆE U POHOD" Putin izdao naređenje
Tanjug/Ap

Putin je na ceremoniji izjavio da će Rusija nastaviti da razvija borbeni potencijal Oružanih snaga i proizvodi perspektivno naoružanje, a takođe je zahvalio stručnjacima odbrambene industrije koja je počela serijsku proizvodnju "Cirkona“.

 

 

"Danas imamo važan, ako ne i značajan, događaj: fregata ‘Admiral Gorškov’ kreće u daleki morski pohod. Tu nema ničeg neobičnog: to je uobičajena stvar, ali ovaj put je brod opremljen najnovijim hipersoničnim raketnim sistemom ‘cirkon’, koji nema analoga, to je hipersonični sistem pomorskog baziranja, kao i drugim oružjem najnovije generacije“, rekao je Putin tokom ceremonije.

"Ono (oružje) nema analoga ni u jednoj zemlji na svetu. Uveren sam da će tako moćno oružje pouzdano štititi zemlju od potencijalnih spoljnih pretnji i pomoći u obezbeđivanju nacionalnih interesa naše zemlje“, rekao je Putin. "Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Ona može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi. Rakete "Cirkon“ mogu da dostignu brzinu do devet maha (preko 10.000 kilometara na sat), a njihov domet je preko 1.000 kilometara. Planirano je da ovim raketama budu naoružane podmornice i brodovi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading