SAMO KOMŠIJE ŽELE PUTINOV PORAZ! Jednima je nezamislivo ponovo budu pregaženi, a drugima da Moskva upotrebi nuklearke
EPA

Analize više zapadnih stručnih časopisa i eksperata pokazale su da su najglasniji i najrevnosniji u pomoći Ukrajini da ide do konačne pobede one zemlje koje su najbliže Rusiji i koje su, kako se navodi, u svojoj istoriji i te kako osetile kako je to kada ste pod direktnom kontrolom Moskve. Te zemlje se, štaviše, kudikamo manje plaše eskalacije i prelivanja sukoba nego zemlje koje su daleko od Rusije.

Zaharova: Mešanje Zapada imaće najteže posledice

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova upozorila je da bi mešanje Zapada u rat u Ukrajini moglo da ima najteže posledice. Ona je rekla da odluka SAD da Ukrajini pošalje PVO sistem „patriot“ nije razumna, ali se osvrnula i na izjavu francuskog lidera Emanuela Makrona o spremnosti da se precizno umešaju radi zaštite zaporoške nuklearne elektrane.

- To zaista zahteva dešifrovanje, jer tu može biti vrlo mnogo tumačenja. Htela bih u vezi s tim da upozorim svakoga ko želi da se umeša u tok specijalne vojne operacije u Ukrajini na najteže moguće posledice takvog krajnje neodgovornog i opasnog koraka - rekla je Zaharova.

Baš zbog toga su, piše „Forin polisi“, Poljska i pribaltičke države Estonija, Letonija i Litvanija do sada dale procentualno najvredniju vojnu pomoć u odnosu na svoje finansijske mogućnosti. S druge strane, iz Nemačke je maksimum bila izjava kancelara Olafa Šolca da „Putin ne može da pobedi“, ali uz uporno odbijanje da Ukrajini pošalje ofanzivno naoružanje. Slična situacija je i sa SAD, koje su sa finansijske tačke gledišta poslale najveću vojnu pomoć, ali takođe veoma ograničenu - defanzivna stiže u ogromnim količinama, ali ne i napadačka. Štaviše, nedavno je otkriveno da su raketni sistemi koje je dobio Kijev prerađeni tako da ne mogu da koriste dalekometne projektile kojima bi Ukrajina mogla da dosegne duboko u rusku teritoriju. Čak je, kako se navodi, i francuski predsednik Emanuel Makron, koji se smatra najmekšim zapadnim liderom po pitanju osude Rusije, više puta izjavio da želi da pregovara s Putinom, dodavši da kraj rata mora da bude takav da se ruski lider ne oseti poniženim.

Moskva uvela u naoružanje novi nuklearni projektil

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak postavljanja interkontinentalne balističke rakete kompleksa „jars” sa nuklearnom bojevom glavom, koja lako može da dosegne SAD i Veliku Britaniju. „Jars“ ima domet od 12.000 kilometara i nosi nuklearnu bojevu glavu koja je 12 puta jača od one koja je uništila Hirošimu.

Časopis navodi i da bi, ako bi Rusija upotrebila nuklearno oružje ili, što je verovatnije, napala ukrajinsku nuklearnu elektranu, posledice prvo pogodile susedne zemlje.

Strah od nuklearnog rata kudikamo je veći među tim članicama NATO, koje se i dalje pribojavaju da ruske pretnje armagedonom nisu samo prazne reči. Jedna od varijanata koja u tom delu Alijanse dominira jeste ona po kojoj bi upotreba nuklearnog naoružanja imala veliki rizik po Putina u samoj Rusiji, odnosno zbog negativne reakcije Rusa, zbog čega se nadaju da ga neće upotrebiti.

Nuklearna pretnja koja od početka rata visi svima nad glavama glavni je razlog zašto se pojedini zapadni lideri i dalje nadaju da će Putin pronaći način da proglasi pobedu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading