RUSIJA DIKTIRA TEMPO "Može, ali skinite sankcije"
Tanjug/Ap

Rusija je zatražila od EU i drugih zapadnih zemalja da ukinu sankcije državnom zajmodavcu "Roselhozbank", preneo je Rojters u subotu, pozivajući se na izvore.

Prema novinskoj agenciji, takav potez bi omogućio banci da obnovi odnose sa svojim korespondentskim bankama u inostranstvu i obradi plaćanja za rusko žito i izvoz đubriva.

Pre uvođenja antiruskih sankcija, takva plaćanja su opsluživale međunarodne banke i podružnice ruskih banaka u Švajcarskoj, navodi se u izveštaju.

Prema rečima portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, "Roselhozbank" trenutno „opslužuje lavovski deo“ ruskih transakcija u vezi sa đubrivom i hranom. U izveštaju se ne pominje da li je Rusija dobila odgovor na svoj apel.

Prema Rojtersu, zahtev je upućen tokom razgovora o ukrajinskom dogovoru o žitu, koji ističe kasnije ovog meseca. U okviru sporazuma, postignutog u julu, zapadne zemlje trebalo je da ublaže ograničenja na ruski poljoprivredni izvoz.

Iako sankcije nisu direktno usmerene na ovaj izvoz, određene granice u procesu plaćanja, otpremi i osiguranju su stvorile prepreke za ruske izvoznike.

Vašington je preduzeo korake da ubedi kompanije da ne postoje sankcije za izvoz ruske hrane, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta za novine.

Odeljenje je navodno poslalo pisma uveravanja kompanijama tražeći dokaz da njihovi poslovi sa Rusijom neće kršiti restriktivne mere. Ipak, Moskva je više puta govorila da sankcije onemogućavaju izvoz poljoprivrednih proizvoda i zahtevala je njihovo ukidanje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading