MISTERIJA OD KOJE DRHTI CEO SVET Da li postoji Putinov nuklearni voz? (VIDEO)
Alo! Ilustracija/A.V.

Na snimku, snimljenom početkom oktobra na nepoznatoj lokaciji u centralnoj Rusiji, vidi se voz natovaren vozilima i opremom koji očigledno ide ka liniji fronta u Ukrajini, prenosi britanski San.

Poljski vojni analitičar Konrad Muzika tada je rekao da je voz povezan sa jedinicom koja upravlja sa desetak centralnih skladišta nuklearnog oružja.

- Ovo je zapravo oprema koja pripada 12. glavnoj upravi Ministarstva odbrane Rusije. Uprava je odgovorna za nuklearnu municiju, njeno skladištenje, održavanje, transport i izdavanje jedinicama - reko je Muzika.

On, međutim, dodaje da je značajno to što se to dešava nakon što je Ukrajina upozorila na „veoma visok” rizik da Rusija koristi taktičko nuklearno oružje.

- To bi mogao biti oblik signalizacije Zapadu da Moskva eskalira - rekao je Muzika, misleći na govor ruskog predsednika Vladimira Putina u petak i njegovo upozorenje na nuklearni rat. Muzika je takođe sugerisala da bi Rusija mogla da pomeri ovu opremu uoči vežbi za svoje strateške raketne snage - glavni nuklearni faktor odvraćanja zemlje.

 

 

Ramzan Kadirov, šef ruskog čečenskog regiona, rekao je da bi Moskva trebalo da razmotri upotrebu nuklearnog oružja niskog učinka u Ukrajini.

- Po mom mišljenju, treba preduzeti drastičnije mere, do proglašenja vanrednog stanja u pograničnim oblastima i upotrebe nuklearnog oružja male snage - rekao je Kadirov.

MISTERIJA OD KOJE DRHTI CEO SVET Da li postoji Putinov nuklearni voz? (VIDEO)

Foto: Printscreen

 

Drugi najviši Putinovi saveznici, uključujući bivšeg predsednika Dmitrija Medvedeva, sugerisali su da će Rusija možda morati da pribegne nuklearnom oružju.

Rusija ima najveći atomski arsenal na svetu – uključujući taktičko nuklearno oružje niskog prinosa.

Nuklearni voz SSSR

Za vreme Hladnog rata Sovjetski Savez došao je na ideju da razvije borbeni mobiln železnički raketni sistem (Боевой Железнодорожный Ракетный Комплекс) BŽRK odnosno raketni voz tip 15P961 Molodec.

Do 1992. godine u Sovjetskom Savezu izgrađeno ih je ukupno 12 raketnih vozova. Tada su Rusija i SAD potpisale sporazum o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja START-2, prema kojem su ruske raketne jedinice morale da povuku iz naoružanja sve BŽRK tip 15P961 Molodec. Iako je Rusija zvanično istupila iz sporazuma, poslednja bojeva glava je povučena iz stanja pripravnosti tek 2005. godine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
sara

30.10.2022 09:47

Pa nije Rusija vreća za udaranje, ako je zapad tako mislio!!!!. Svakako da će se braniti!!!.