MOSKVA SPREMNA NA KONTRAUDAR Nervoza u Kremlju zbog američkog prisustva na ukrajinskoj granici
Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

Raspoređivanje američkih trupa u Rumuniji povećava rizike po bezbednost Rusije i podstaći će Moskvu da preduzme kontramere, izjavio je u sredu portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je mislio na 101. vazdušno-desantnu diviziju američke vojske, koja je trenutno stacionirana u Rumuniji na granici sa Ukrajinom.

Obraćajući se novinarima, Peskov je napomenuo da „što su američke trupe bliže našim granicama, to smo u većoj opasnosti“. On je dalje rekao da Moskva čini takvo vojno prisustvo kada razvija svoj bezbednosni okvir.

Peskov je ponovio da takvo raspoređivanje na pragu Rusije „ne doprinosi predvidljivosti i stabilnosti“.

Prošle nedelje, govoreći za "CBS Njuz", komandanti 101. vazdušno-desantne divizije rekli su da neće oklevati da uđu u Ukrajinu ukoliko dođe do direktnog sukoba između Rusije i NATO-a.

Ukupno, u Evropu je poslato oko 4.700 američkih vojnika iz 101. vazdušno-desantne brigade. Dok je u Rumuniji, divizija, koja je dobila nadimak „Orlovi koji vrište“, održava vežbe kopnene i vazdušne jurišne vežbe sa svojim NATO kolegama.

Prema rečima njenih komandanta, divizija je najbliža američka jedinica borbama u Ukrajini i aktivno nadgleda rusku vojsku dok organizuje vežbe kako bi „tačno ponovila ono što se tamo dešava“.

NATO je više puta izjavljivao da nije strana u sukobu i da neće slati svoje trupe u Ukrajinu.

Krajem juna, generalni sekretar Jens Stoltenberg najavio je da će blok predvođen SAD značajno povećati broj svojih snaga u stanju pripravnosti sa 40.000 na preko 300.000.

Od početka ruske vojne kampanje u Ukrajini, NATO je usmeravao milijarde dolara vojne pomoći Kijevu, obezbeđujući mu najsavremenije oružje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading