ELITNA PADOBRANSKA DIVIZIJA SAD SPREMNA DA UĐE U UKRAJINU Nalaze se na samoj granici, ovo su dva scenarija za angažovanje 4.700 vojnika
Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

101. vazdušno-desantna divizija američke vojske ne bi oklevala da uđe u Ukrajinu ukoliko dođe do sukoba između Rusije i NATO-a, izvestio je u petak "CBS Njuz" pozivajući se na vojne komandante jedinice.

Elitna divizija trenutno vodi ratne igre u Rumuniji, blizu granice zemlje NATO-a sa Ukrajinom.

Komandanti jedinica rekli su CBS-u da će biti spremni da pređu u Ukrajinu ako borbe eskaliraju – ne objašnjavajući šta bi to podrazumevalo – ili ako bi NATO bio napadnut.

Oni su istakli da je njihovo trenutno raspoređivanje u Evropi, prvo od Drugog svetskog rata, „odbrana teritorije NATO-a“.

„Spremni smo da odbranimo svaki pedalj tla NATO-a“, rekao je za novinsku mrežu zamenik komandanta brigadni general Džon Lubas.

U Rumuniji, 101. vazdušno-desantna divizija održava zajedničke vežbe kopnene i vazdušne jurišne borbe.

Prema rečima pukovnika Edvina Mattajdesa, komandanta borbenog tima 2. brigade, njegova divizija je najbliža američka jedinica borbama u Ukrajini. On je napomenuo da su američke trupe „budno posmatrale“ rusku vojsku dok „grade ciljeve protiv kojih će se vežbati“ i organizuju vežbe kako bi „tačno replicirale ono što se dešava“ u Ukrajini.

Ukupno je u Evropu poslato oko 4.700 američkih vojnika iz 101. vazdušno-desantne baze u Fort Kembelu u Kentakiju. NATO je više puta izjavljivao da nije strana u sukobu i da neće slati svoje trupe u Ukrajinu.

Krajem juna, generalni sekretar Jens Stoltenberg najavio je da će blok predvođen SAD značajno povećati broj svojih snaga u stanju pripravnosti sa 40.000 na preko 300.000.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading