UZBUNA U UKRAJINI Putin sprema stravičnu osvetu za Krimski most, ovo su 4 moguća scenarija (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Tviter printskrin

Istraga je i dalje u toku, ali se zna da su prema prvim informacijama stradale tri osobe. Uzrok eksplozije još uvek nije poznat. Snimci pokazuju da je deo mosta srušen i da zahvaćeni deo gutaju plamenovi i sada Rusija navodno priprema osvetu.

Poznata su četiri scenarija osvete.

1. Prva opcija za Rusiju je podizanje strateških i bombardera dugog dometa, i lansiranje krstarećih raketa i takitčkih balističkih raketa tipa Iskander M i K na ključnu ukrajinsku infrastrukturu, hidrelektrane, termolektrane, razvodna postrojenja sa čime bi veliki deo teritorije Ukrajine ostavili bez struje. Tu bi spadala i železnička infrastruktura. Takođe, moguća meta bi bila industrijska postrojenja, remontni zavodi. Posebno bi se na meti raketa mogli naći mostovi na reci Dnjepar, ukupno njih četiri.

2. Kao moguća meta napada bili bi označeni i centri odlučivanja Kijeva. Meta napada osim generalštaba i samog načelnika Zalužnog, mete bi bile i vidovi ukrajinske vojske. Takođe i sam Zelenski bi se verovatno našao na udaru ruskih raketa, jer je označen kao inspirator sa svojim savetnicima za napad na Krimski most.

3. Treći scenario je najmanje verovatan, a predviđao bi upotrebu i taktičkog nuklearnog oružja. Iako je naglašavano i ponavljano više puta da Rusija neće upotrebiti nukelarno oružje u Ukrajini, ova opcija sada deluje realnije nego ikad prema analizama stručnjaka.

4. Ovaj scenario je malo verovatan - da će Rusija udariti po ciljevima saveznika Kijeva. Tu se pre svega misli na Britance i Amerikance, koje Moskva označava glavnim inspiratorima napada Ukrajine na Krim. Mogući udar bio bi po zonama baziranja vojske SAD u okolnim zemljama koje su u NATO, a sa tim bi usledio totalni rat sa Severoatlantskom alijansom, jer bi momentalno bio aktiviran član pet. U svakom slučaju da se bilo koji od ova četiri scenarija primeni svet je nikad bliže totalnom ratu na istoku Evrope.

Navodno je eksplodirao rezervoar sa gorivom na jednom od najdužih mostova u Evropi, koji je strateški važan jer povezuje Krasnodar sa Krimom. 

Povodom incidenta, predsednik Rusije Vladimir Putin je dao nalog da se oformi vladinu komisiju koja će otkriti uzroke incidenta i eliminisati posledice što je pre moguće. Biće uključeni i šef teritorije Krasnodara i Krima, predstavnici Nacionalne garde, FSB-a i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ruski ministar transporta Vitalij Saveljev i šefa ministarsta za vanredne situacije Aleksander Kurenkov su upućeni na mesto incidenta. Izgradnja pomenutog mosta koštala je milijarde dolara nakon što je Rusija okupirala Krim 2014. godine.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading