RASCEP Oštre podele u EU: Kako da uništimo Ruse, a da se ne naljute?
Foto: Shutterstock

Kako se navodi u članku, najmanje 10 zemalja Evropske unije, među kojima Grčka, Italija i Poljska, vrši pritisak na Brisel, zahtevajući da se ograniči cena gasa za sve snabdevače, a ne samo za Rusiju. Vlade pojedinih zemalja strahuju da bi uvođenje ograničenja samo za Rusiju „moglo da razljuti Moskvu“.

Autor članka podseća da je za uvođenje granične cene isključivo za ruski gas potrebno odobrenje svih 27 članica EU, a za usvajanje opšteg ograničenja za sve dobavljače biće dovoljna kvalifikovana većina.

Istovremeno, Mađarska, Austrija i Holandija, piše list, iskazale su rezervu prema opštem ograničenju.

Rat u Ukrajini 198. dan - Alo.rs

„Iskreno, Rusija će, najverovatnije, preduzeti uzvratne mere“, smatra glavni savetnik grčkog premijera za energetiku Nikos Cafos.

Italijanski ministar za ekološku modernizaciju i transformaciju Roberto Čingolani zalaže se za opšta ograničenja i poziva da se uvede „razumna cena“.

Neimenovani visoki zvaničnik EU rekao je za list da se „svi plaše domino efekta“ u slučaju prekida isporuka, pošto su zemlje EU blisko povezane.

 

 

„Ako se ograniči cene samo za ruski gas, to ni na koji način neće uticati na druge snabdevače, a Rusija će se razljutiti. Šta će, na primer, Portugal, koji ne uvozi ruski gas, reći biračima?“, rekao je sagovornik „Fajnenšel tajmsa“.
Zagovornici ograničenja cena na sav gas predlažu da se utvrde cene koje su veće od trenutnih cena u Aziji i SAD kako bi se međunarodni dobavljači podstakli da snabdevaju Evropu.

Evropa pokušava da smanji višedecenijsko oslanjanje na ruske energente, izlažući EU nedostatku kratkoročnih alternativa, navodi „Fajnenšel tajms“.

Pokušaji da se pronađu novi izvori, u kombinaciji sa odlukom Moskve da smanji protok kroz gasovode, podigli su cene gasa i struje širom kontinenta, povećavajući pretnju od isključenja struje i racionalizacije potrošnje tokom zime, piše taj list.

 

 

Nedostatak konsenzusa kada je u pitanju ograničavanje cene gasa znači da će o predlogu Ursule fon der Lejen da se ograniče samo cene ruskog gasa, najverovatnije biti raspravljano samo kratko na vanrednom sastanku ministara energetike EU zakazanom za danas kako bi se saglasili o merama za podršku potrošačima i kompanijama u vreme energetske krize, navode zvaničnici EU.

Evropski ministri danas bi trebalo da razgovaraju i o uvođenju posebnog poreza proizvođačima struje na ekstra prihode koji su posledica energetske krize, te o merama za smanjenje potrošnje energije.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading