RUSIJA O UPOTREBI NUKLEARKI U UKRAJINI Upotreba nuklearnog arsenala je moguća samo...
Foto: Shutterstock

Rusija je odgovorna nuklearna sila i koristiće svoje nuklearno oružje samo ako je napadnuta oružjem za masovno uništenje ili ako je njeno postojanje ugroženo, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

U međuvremenu, neki zapadni zvaničnici tvrde da nuklearno oružje može igrati ulogu na bojnom polju, dodao je Ivan Nečajev.

Prema zvaničnom nuklearnom stavu Rusije, „upotreba nuklearnog arsenala je moguća samo kao odgovor na napad kao mera samoodbrane i u ekstremnim okolnostima“, rekao je zamenik sekretara za štampu ministarstva tokom dnevnog brifinga u četvrtak.

Diplomata je odgovarao na pitanje o riziku od nuklearne eskalacije u sukobu sa Ukrajinom.

Rusija nema naviku da „zvecka oružjem, posebno nuklearnim oružjem“, rekao je on. Moskva je odlučna da situaciju u Ukrajini održi konvencionalnom i nema potrebe da koristi nuklearnu opciju u Ukrajini, rekao je Nečajev.

 

 

On je požalio da su lideri zapadnih sila postali daleko manje odgovorni od svojih prethodnika iz hladnog rata kada su u pitanju pitanja odvraćanja.

„Liberalno-globalistički krugovi smatraju da je moguće razgovarati o snižavanju standarda za upotrebu nuklearnog oružja“, rekao je on, navodeći kao primer izjave visokih zvaničnika NATO-a.

Rusko Ministarstvo odbrane je više puta uveravalo da se njegovi ciljevi u Ukrajini mogu postići bez upotrebe nuklearnog oružja.

- Njihovo raspoređivanje ne bi imalo nikakvog vojnog smisla, rekao je ove nedelje ministar odbrane Sergej Šojgu.

Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading