Printscreen
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da je rusko granatiranje Harkova "podli i cinični udarac za civile, koji nema opravdanja i pokazuje nemoć agresora".

U svom govoru, Zelenski se osvrnuo na trenutnu situaciju na linijama fronta u regionima Donjecka i Harkova, rekavši da se najteže borbe trenutno vode u oblasti Avdivka, Bahmuta i Harkova.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je od ključnog značaja da se obezbede uslovi da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posete nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini. Pozvao je Rusiju da povuče svoje trupe iz tog postrojenja.

Oružane snage Ukrajine sprovode masovno granatiranje grada Energodara, tvrdi pres-služba gradske uprave.

BLOG UŽIVO ZA DANAS JE ZAVRŠEN

Rezime današnjeg razvoja događaja

- Volodimir Zelenski je rekao da Ujedinjene nacije moraju da obezbede bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje koju su zauzele ruske snage nakon sastanka sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Lavovu.

- Ukrajinska vojna obaveštajna služba veruje da Rusija sutra planira „provokaciju“ u nuklearnoj elektrani Zaporožje. „Okupatori su najavili neočekivani „slobodan dan“ u nuklearnoj elektrani Zaporožja. 19. avgusta u ZNE će biti samo operativno osoblje. Ulaz za sve ostale zaposlene biće zatvoren“, tvitovala je ukrajinska odbrambena služba.

- Rusija je upozorila da bi mogla da zatvori nuklearnu elektranu u Zaporožju – najveći nuklearni reaktor u Evropi – ako Ukrajina nastavi da granatira postrojenje – tvrdnju koju je Kijev demantovao.

- Vlasti su ažurirale broj poginulih u napadima u Harkovu koji su se dogodili sinoć i jutros, čime je ukupan broj žrtava porastao na 15. Više desetina je povređeno, tvrde ukrajinski izvori.

- Estonija je pogođena opsežnim sajber-napadima nakon uklanjanja spomenika tenku iz sovjetskog doba iz regiona čije stanovništvo pretežno čine etnički Rusi, saopštila je tamošnja vlada.

- Ruska vojska saopštila je da je rasporedila ratne avione naoružane najsavremenijim hipersoničnim projektilima u Kalinjingradsku oblast, što je potez koji se široko tumači kao odgovor na Zapad koji naoružava Ukrajinu.

- Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je ažuriralo broj ruskih žrtava na najmanje 44.300. U međuvremenu, "Medijazona", nezavisna novinska organizacija u Rusiji, istražila je pozadinu nekih od ovih smrti. Na osnovu potvrde rođaka na društvenim mrežama, izveštaja u lokalnim medijima i izjava lokalnih vlasti, "Medijazona" je uspela da potvrdi 5.185 mrtvih i utvrdila da je nesrazmerna većina ruskih vojnika ubijenih u Ukrajini došla iz siromašnih i manjinskih regiona Rusije.

Odjekuju sirene za vazdušnu opasnost

23:19 - Sirene i protivvazdušna odbrana aktivirane u blizini Sevastopolja na Krimu, kažu svedoci, prenosi CNN.

Svedoci u krimskom gradu Sevastopolju javili su na društvenim mrežama da su sirene i protivvazdušna odbrana aktivirane u četvrtak uveče.

Čini se da je fokus aktivnosti protivvazdušne odbrane bio u blizini vojne vazdušne baze na obali Crnog mora, oko 5,5 milja (oko 9 kilometara) od grada.

SAD dale odrešene ruke Ukrajini

22:45 - Sjedinjene Države su dozvolile Kijevu da upotrebi oružje koje su isporučile Kijevu za napad na Krim, piše Politiko, pozivajući se na visokog predstavnika američke administracije.

"Mi (SAD) ne biramo mete, naravno, sve što isporučimo je za samoodbranu. Svaki cilj koji se izabere na teritoriji Ukrajine je, po definiciji, samoodbrana. Krim je Ukrajina", saopštio je izvor.

Oboren ukrajinski dron

22:29 - Na velikoj udaljenosti od Krimskog mosta oboren je ukrajinski dron, saopštio je član administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
Most radi normalno.

Ukrajici granatiraju Energodar

21:59 - Od 21.50 ukrajinske trupe sprovode masovno granatiranje Energodara (kod NE Zaporožje) iz teške artiljerije, saopštile su vlasti Zaporoške oblasti.

 

 

LNR: Primećene ukrajinske diverzantske grupe

21.23 - Obaveštajci Luganske Narodne Republike (LNR) dobili su informacije o aktiviranju diverzantsko-izviđačkih grupa Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji republike.

Kako je saopštio oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko zabeležen je dolazak diverzantskih grupa koje čini 10-12 ljudi.

Erdogan zabrinut, Rusija treba odmah da povuče svoju vojsku

SIRENE ZA VAZDUŠNU OPASNOST U SEVASTOPOLJU Amerika dala odrešene ruke Ukrajini (FOTO/VIDEO)

EPA/VLADIMIR SMIRNOV

 

 

20.50 - Erdogan je u ukrajinskom gradu Lavov izrazio zabrinutost zbog borbi koje se odvijaju u neposrednoj blizini nuklearne elektrane Zaporožje.

Celu vest pročitajte ovde.

Gori rusko skladište municije

20.34 -  Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je danas da se zapalilo skladište municije, ali da nije bilo žrtava.

"Zapalilo se skladište municije u blizini naselja Timonovo u Valujskom gradskom okrugu. Prema poslednjim izveštajima nema povredjenih", objavio je na Telegramu Gladkov, prenela je agencija TAS S.

 

Celu vest pročitajte ovde.

Rusi čiste od mina aerodrom u Mariupolju

20.30 - Specijalisti Centra za uklanjanje mina Oružanih snaga Rusije očistili su više od 70% teritorije aerodroma Mariupolj, saopštio je komandant grupe za razminiranje čiji je pozivni znak "Berkut".

- Grupa je imala zadatak da deminira teritoriju aerodroma u Mariupolju. Ukupna površina deminiranja je 250 hektara. Trenutno je očišćen značajan deo, više od 70 odsto - rekao je on.

- U proteklom periodu na teritoriji mariupoljskog aerodroma uništeno je više od 17.000 eksplozivnih objekata - rekao je on.

Zelenski izneo preduslov za pregovore sa Moskvom

SIRENE ZA VAZDUŠNU OPASNOST U SEVASTOPOLJU Amerika dala odrešene ruke Ukrajini (FOTO/VIDEO)

Foto: Sajt predsednika Ukrajine

 

 

19.58 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas, posle trilateralnog sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom, da su pregovori sa Moskvom mogući tek nakon povlačenja ruskih snaga sa teritorija koje drže pod kontrolom, prenosi Tanjug.

Šema za odlazak vojno sposobnih muškaraca iz Ukrajine

19.35 - U Lavovu je privedena službenica gradskog veća zbog organizovanja šeme za odlazak vojno sposobnih muškaraca iz zemlje, prenosi Sputnjik na Telegramu.

Lokalni mediji pišu da su kod nje pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine pronašli 8 miliona grivni (oko 13 miliona rubalja). Obećavala je regrutima da će im za 47.000 grivni izdati potvrdu o nesposobnosti za službu zbog invaliditeta, što im je onda omogućavalo da napuste zemlju.

Protiv osumnjičene je pokrenut krivični postupak.

 

 

 

Žito iz ukrajinskih luka

SIRENE ZA VAZDUŠNU OPASNOST U SEVASTOPOLJU Amerika dala odrešene ruke Ukrajini (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

 

19.08 - Od 1. avgusta isporučeno je 622.000 tona žita iz ukrajinskih luka, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Turske.

Celu vest pročitajte ovde.

Rusija planira "provokaciju" u nuklearki Zaporožje?

18.46 - Ukrajinska vojna obaveštajna služba veruje da Rusija sutra planira "provokaciju" u nuklearki Zaporožje.

"Okupatori su najavili neočekivani "slobodan dan" u nuklearki Zaporožje. 19. avgusta biće samo operativni štab u NE Zaporožju. Ulaz za sve ostale zaposlene biće zatvoren", saopštila je ukrajinska obaveštajna služba.

Moguća razmena trgovca oružjem za košarkašku superzvezdu

18.11 - Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je angažovano u "tihoj diplomatiji" sa Sjedinjenim državama u vezi sa potencijalnom zamenom zatvorenika, koja bi uključivala i američku košarkašku zvezdu Britni Grajner.

Celu vest pročitajte ovde.

Moskva poziva Međunarodnu agenciju za atomsku energiju

18.00 - Moskva poziva Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da poseti nuklearnu elektranu Zaporožje što je pre moguće kako bi ispunila svoj mandat nuklearnog čuvara UN, rekao je visoki ruski diplomata, a prenosi RT News.

„Želeli bismo da se takva misija IAEA uskoro održi. Rusija će dati sve od sebe da to olakša“, rekao je Igor Višnjevecki, zamenik ministra spoljnih poslova za kontrolu naoružanja, tokom konferencije o Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja.

„Ljudi ne bi trebalo da napadaju nuklearna mesta, ne bi trebalo da koriste artiljeriju ili drugo oružje protiv nuklearnih elektrana“, naglasio je Višnjevecki. „Ukrajinska strana to veoma dobro zna, ali ipak to čini, efektivno čineći akte nuklearnog terorizma."

 

 

Predstavnici Turske i Ukrajine na sastanku u Lavovu

17.45 - Predstavnici Turske i Ukrajine su na sastanku u Lavovu potpisali Memorandum o obnovi ukrajinske infrastrukture, prenosi Sputnjik.

Prvi objekat koji će biti obnovljen jeste most u selu Romanovka u Кijevskoj oblasti.

 

 

Pala ukrajinska osmatračnica i vatrena tačka

17.40 - Vojska Donjecke Narodne Republike uz podršku artiljerije zauzela je visinsku tačku u pravcu Avdijevskog, koju su ukrajinske trupe koristile kao osmatračnicu i vatrenu tačku - izjavio je komandant haubičke baterije 1. slovenske brigade, za RIA Novosti.

 - Ispunjavamo postavljene zadatke uništavanja neprijatelja kod Avdijevke i pokrivanja naših trupa i pešadije. Naše snage su zauzele ventilacioni šaht rudnika Butovka. Naravno, tu su borbe bile teške, ali pešadija je izašla na kraj sa svojim zadatkom -rekao je on.

Ukrajinske trupe granatirale su četiri naselja u DNR

17.03 - Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck, Gorlovku i sela Zajcevo (južno) i Metalist, ispalivši 29 granata i mina kalibra 152 i 120 milimetara za manje od sat vremena, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i Koordinacija izveštaja o režimu prekida vatre.

Rusija saopštila kada nuklearno oružje može biti upotrebljeno

SIRENE ZA VAZDUŠNU OPASNOST U SEVASTOPOLJU Amerika dala odrešene ruke Ukrajini (FOTO/VIDEO)

Shutterstock

 

 

16.44 -  Upotreba snaga za nuklearno reagovanje, prema vojnoj doktrini Rusije, moguća je samo kao odgovor na agresiju ili pretnju postojanju države, rekao je zamenik portparola Ministarstva inostranih poslova Rusije Ivan Nečajev, prenosi Sputnjik.

„Ruska vojna doktrina dozvoljava nuklearno reagovanje samo kao odgovor na agresiju upotrebom oružja za masovno uništenje, ili kada je ugroženo samo postojanje države“, rekao je Nečajev na brifingu u četvrtak, ističući da je upotreba nuklearnog arsenala moguća samo kao deo odgovora na napad - u samoodbrani i u vanrednim situacijama.

„Polazimo od toga da su SAD i NATO svesni posledica agresivne antiruske retorike koju pumpaju, sa akcentom na mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja“, dodao je on.

Zelenski: "Morate da osigurate bezbednost nuklearke"

SIRENE ZA VAZDUŠNU OPASNOST U SEVASTOPOLJU Amerika dala odrešene ruke Ukrajini (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA Sergey Dolzhenko

 

 

16.29 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas u razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenjih nacija Antoniom Guterešom u Lavovu da Svetska organizacija "mora da osigura bezbednost nuklaearne elektrane Zaporožje".

“Posebna pažnja posvećena je ruskoj nuklearnoj uceni u Zaporožju. Taj smišljeni teror agresora može imati katastrofalne posledice za ceo svet”, napiso je Zelenski na svom Telegram kanalu. Istakao je da zbog toga UN “moraju da osiguraju bezbednost tog strateškog objekta, njegovu demilitarizaciju i potpuno oslobadjanje od ruskih trupa”, prenosi Rojters.

Počeo sastanak Erdogana i Zelenskog (VIDEO)

15.55 - Počeo sastanak Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Zelenskog u Lavovu, javljaju turski mediji.

 

 

Ukrajinke pozvane u vojnu službu

15.44 - "Žene vojni obveznici će od 1. oktobra morati da se prijave na odsluženje vojnog roka"- saopštio je član Komiteta za nacionalnu bezbednost Vrhovne rade Ukrajine Fjodor Venislavski, a prenela agencija UNIAN.

Celu vest pročitajte ovde.

Moskva ne prihvata demilitarizaciju oko NE Zaporožje

15.16 - Rusko ministarstvo spoljnih poslova danas je odbacilo predlog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o demilitarizaciji oblasti oko nuklearne elektrane Zaporožje koju kontrolišu ruske snage, javlja Rojters.

Celu vest pročitajte ovde.

Počeli pregovori Zelenskog i Erdogana

14:45 - U Lavovu su počeli pregovori između turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog, javlja televizija „Haber“ sa lica mesta.

 

Helsinki: Dva ruska miga narušila vazdušni prostor Finske

14:14 - Finsko ministarstvo odbrane saopštilo je da su dva ruska vojna aviona tipa "mig-31" narušila danas vazdušni prostor Finske, u blizini grada Porvo u Finskom zalivu.

Šef komunikacija finskog ministarstva Kristijan Vakuri rekao je za Rojters da je do kršenja došlo jutros oko 08.40 sati, a avioni su išli ka zapadnoj strani, navodeći da su ruski avioni bili u finskom vazdušnom prostoru dva minuta.

"Oni su ušli u finski prostor jedan kilometar", rekao je Vakuri, ne precizirajući da li su avioni otpraćeni iz finskog vazdušnog prostora.

 

Moskva: Tri "miga" naoružana kinžalima prebačena u Kalinjingrad

14:00 - Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su tri miga 31-E opremljena hipersoničnim raketama kinžal premeštena u reginon Kalinjingrad.

Oni će neprestano biti u stanju pripravnosti, navodi ministarstvo.

Kalinjingrad je ruska eksklava na baltičkoj obali i nalazi se izmešu Poljske i Litvanije.

 

Ekskluzivan snimak ruskog snajperiste u akciji

13:30 - Igor Ždanov objavio je ekskluzivne snimke snajperista Nacionalne garde koji podržavaju napredovanje ruskih snaga kod Artjomovska tokom vojne operacije koja je u toku.

 


 

 

 

Snage DNR zauzele važnu visoravan u pravcu Avdejevke

13:00 - Vojska Donjecke Narodne Republike je uz podršku artiljerije zauzela visoravan u pravcu Avdejevke, koju su ukrajinske trupe koristile kao osmatračnicu i vatreni položaj, izjavio je za Sputnjik komandant haubične baterije 1. slovenske brigade sa pozivnim „Medved“.

„Ispunjavamo postavljene zadatke uništavanja neprijatelja kod Avdejevke i pokrivanja naših trupa i pešadije. Naše snage su zauzele ventilacioni šaht rudnika Butovka. Naravno, tamo su borbe bile teške, ali pešadija je izašla na kraj sa svojim zadatkom“, ispričao je sagovornik agencije.

 

Ukrajinke pozvane u vojnu službu od 1. oktobra

12:40 - Ukrajinke koje su vojni obveznici moraju da se prijave za vojnu službu od 1. oktobra, ali kaznene mere se neće odmah primenjivati na one koje to ne učine, prenosi agencija RIA Novosti pozivajući se na ukrajinske medije.

"Žene vojni obveznici će od 1. oktobra morati da se prijave na odsluženje vojnog roka. Reč je o državljanima Ukrajine čije specijalnosti spadaju u spisak vojnih obveznika. Stroge sankcije neće odmah biti primenjene na žene koje se nisu prijavile“, izvestila je agencija UNIAN pozivajući se na Fjodora Venislavskog člana Komiteta za nacionalnu bezbednost Vrhovne rade Ukrajine.

 

U Zaporoškoj oblasti radi samo jedan energoblok

12:25 - Samo jedan od šest energoblokova radi na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, izjavio je šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

 

Sastanak Zelenskog, Gutereša i Erdogana danas u Lavovu

12:00 - Ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski, imaće danas trilateralni sastanak sa generalnim sekretarom UN i turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom u Lavovu.

Zelenski će u ranim popodnevnim satima imati prvo jednosatni sastanak sa Erdoganom pre nego što se obojici pridruži Gutereš,koji je juče doputovao u Lavov, prenosi AP.

 

Rusko Ministarstvo odbrane: Ako se nastavi s granatiranjem, ugasićemo nuklearku

11:00 - Rusko ministarstvo odbrane poručilo je da će nuklearna elektrana u Zaporožju možda morati da prestane sa radom ako, kako kažu, ukrajinske snage nastave da je granatiraju. Dodaju i da su bekap sistemi oštećeni.

"U slučaju akcidenta, radioaktivne supstance će pokriti Poljsku, Nemačku i Slovačku", kažu u ministarstvu.

 

Britanci javljaju: Rusi su iscrpljeni

10:35 - 

 

 

U Zaporoškoj oblasti se formira dobrovoljačka vojska

10:10 - Među dobrovoljcima koji u sastavu milicije žele da oslobode Zaporošku oblast, nalaze se stanovnici i Rusije i zapadnih zemalja, jedan od vođa Zaporoške milicije, komandant Trojanskog odreda Vladimir Novikov sa pozivnim znakom Alabaj, rekao je za RIA Novosti.

 

Vatrogasna MLRS „Hajmars“ uništila je višespratnu stambenu zgradu u Pervomajsku

10:00 - 

 


 

 

Rusija: Ukrajinci planiraju napad na NE Zaporožje

SIRENE ZA VAZDUŠNU OPASNOST U SEVASTOPOLJU Amerika dala odrešene ruke Ukrajini (FOTO/VIDEO)

EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

09:00 - Ukrajina planira da sutra izvede artiljerijske napade na teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje iz Nikopolja, tvrdi danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Jedinice 44. artiljerijske brigade ukrajinskih oružanih snaga planiraju da napadnu NE Zaporožje iz grada Nikopolja 19. avgusta", rekao je Konašenkov, preneo je Tas s.

 

Još jedan brod sa žitaricama napustio Ukrajinu

08:25 - Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da je još jedan brod sa žitaricama napustio luku Černomorsk. To je 25. brod sa žitom koji je napustio neku ukrajinsku luku u Crnom moru, otkako je postignut dogovor pod pokroviteljstvom UN.

Očekuje se da još četiri broda stignu u Ukrajinu, kako bi bila natovarena žitom.

 

Vlasti Zaporoške oblasti pozvale Gutereša da poseti region

08:00 - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš mogao bi da poseti Zaporošku oblast i lično proveri da stanovništvo ne želi i dalje da ostane u sastavu Ukrajine, izjavio je za Sputnjik član glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.

-Biće nam drago da nas generalni sekretar UN poseti i spremni smo da mu pokažemo kako naš region teži mirnom životu i kako borci Zelenskog daju sve od sebe da to spreče. Gutereš može lično da se uveri da stanovništvo više ne želi da ostane u sastavu Ukrajine i teži da se vrati u svoju istorijsku domovinu, u Rusiju rekao je Rogov.

 

Raste broj povređenih u granatiranju Harkova

07:45 - Načelnik Harkova Oleg Sinebuhov rekao je da je najmanje jedna osoba preminula, a 18 ranjeno u granatiranju Harkova u ranim jutarnjim časovima.

Među povređenima je i dvoje dece.

 

Od ranog jutra severozapad Donjecka i cela Gorlovka pod vatrom

07:30 - Na fotografiji, posledice granatiranja Birjuzove ulice prikazuju fasadu prodavnice prehrambenih proizvoda.

 


 

Novi raketni napadi na Harkov

07:00 - Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov rekao je da su tokom noći bila najmanje četiri raketna udara.

"U Holodnohirskom okrugu je nakon granatiranja došlo do veoma velikog požara. Upravna zgrada gori. Prema rukovodstvu Državne službe za vanredne situacije, počela je da se urušava. Takođe, oko deset i po automobila gori. u blizini ove zgrade", rekao je on.

 

 

U sinoćnjim napadima povređeno je pet osoba, među kojima i dete, saopštio načelnik Harkovske regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
nikita petrovic

19.08.2022 09:23

ukrajinke se vračaju sa svojih radnih mesta širom evrpe ode ukrajinska moneta silikonske produkcije