PUTIN POSLAO JASNU PORUKU CELOM SVETU: Rusija to neće raditi!
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Prema njegovim rečima, to se ne odnosi samo na tržište metala, već i na drugu izvoznu robu.


„Rusija će uvek biti pouzdan i odgovoran snabdevač metalurških proizvoda za strane kupce i partnere, bez obzira na političke nevolje današnjice. Za one koji su raspoloženi za profitabilnu, predvidljivu poslovnu saradnju, mi ćemo takođe biti pouzdani partneri. Ali nećemo raditi sebi na štetu sa onima koji nam pokazuju jasno neprijateljski stav“, naglasio je on.

Kremlj: Moskva podržava Srbiju u situaciji sa nepriznatim Kosovom

Predsednik Rusije je istakao i da u fokusu pažnje kako privrednih kompanija tako i vlade, čelnika regiona treba da bude obezbeđivanje domaće potražnje metalurškim proizvodima.
„Pritom se ne radi samo o stabilnim isporukama ove robe na naša tržišta, već i o povećanju ovih isporuka, o rastućoj tražnji, pre svega zbog povećanja izgradnje stambenih, industrijskih i komercijalnih objekata, kroz realizaciju velikih programa razvoja infrastrukture: železnice, mostova i nadvožnjaka, kao i drugih kapitalnih objekata“, naveo je on.

Putin je istakao da zapadne sankcije protiv ruske metalurgije nisu u skladu sa principima Svetske trgovinske organizacije i dovode do smanjenja blagostanja Evropljana.

RUSI IMAJU NOVU DOKTRINU "Širenje NATO ka granicama Rusije neprhvatljivo"
Šef države je podsetio da su zapadne zemlje uvele ograničenja za rad ruskih metalurga na inostranim tržištima i zabranu kupovine pojedinih komponenata za proizvodnju u Rusiji armature, valjanog metala i čeličnih limova.
Predsednik je istakao da su ove odluke zapadne zemlje donele da bi zadovoljile političke interese, kao i da one ne odražavaju realnost ni u svetskoj politici ni u svetskoj ekonomiji.
Istovremeno, on je naglasio da prilikom uvođenja sankcija „nisu uzete u obzir čak ni očigledne, razumljive posledice, uključujući rast cena građevinskog materijala na globalnom tržištu, kao i podsticanje svetske inflacije u celini“.
Prema Putinovim rečima, slična situacija se razvija i u energetskom sektoru.
„Smanjenje blagostanja i kvaliteta života običnih građana, pre svega u Evropi, političare ne interesuje“, naglasio je ruski lider.
„A da ne govorimo o stvarima kao što je pridržavanje principima Svetske trgovinske organizacije – oni su jednostavno bačeni u đubre. Očigledno, neki naši zapadni partneri ne žele ni da se prisete ovih principa, jer im je jednostavno neprijatno da o tome govore“, dodao je Putin.
Osim toga, on je konstatovao da su ograničenja rada ruskih metalurga otvorena manifestacija nelojalne konkurencije, pokušaj zapadnih zemalja da obuzdaju ruski biznis kao jednog od lidera u svetskoj metalurgiji i „preraspodele tržišta, naravno, u njihovu korist“.

(UKRAJINA UŽIVO) PRVI BROD SA ŽITOM ISPLOVIO IZ ODESE; Ukrajina dobila od Nemačke lansere "MARS II" (FOTO/VIDEO)

Posle početka vojne specijalne operacije Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Neke zemlje su objavile o zamrzavanju ruske imovine, mnogi brendovi su napustili Rusiju. Evropska unija je uvela već šest paketa sankcija, uključujući embargo na ruski ugalj i naftu. Međutim, to se pokazalo kao problem za sam Zapad, jer je izazvao nagli rast inflacije i cena hrane i benzina.

Komentari (0)

Loading