RUSI IMAJU NOVU DOKTRINU "Širenje NATO ka granicama Rusije neprhvatljivo"
Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Novu Pomorsku doktrinu danas je odobrio predsednik Rusije Vladimir Putin.

Planovi NATO da premesti svoju vojnu infrastrukturu blizu ruskih granica i pokušaji Alijanse da preuzme globalne funkcije i dalje su neprihvatljivi za Rusku Federaciju i ostaju odlučujući faktor u njenim odnosima sa NATO, navodi se u dokumentu, preneo je TAS S.

Kako se precizira u doktrini, ruska nacionalna pomorska politika u atlantskom regionu se oblikuje uzimajući u obzir postojanje NATO čija je aktivnost usmerena na direktnu konfrontaciju sa Ruskom Federacijom i njenim saveznicima.

Američki kurs ka dominaciji u Svetskom okeanu i sve veća aktivnost NATO predstavljaju velike bezbednosne pretnje Rusiji, navedeno je u novoj Pomorskoj doktrini.

Glavni izazovi i pretnje nacionalnoj bezbednosti i održivom razvoju Ruske Federacije koji se odnose na Svetski okean su: strateški kurs SAD ka dominaciji u Svetskom okeanu i njihov globalni uticaj na međunarodne procese, uključujući i one koji se odnose na korišćenje transportnih puteva i energetskih resursa Svetskog okeana, navodi se u dokumentu.

Nova Pomorska doktrina, takođe, identifikuje širenje vojne infrastrukture NATO ka granicama Rusije i sve veći broj vežbi tog vojnog bloka u morima u blizini ruske teritorije kao glavne bezbednosne pretnje.

Ona ukazuje na pokušaje SAD i njihovih saveznika da ograniče pristup Rusije resursima Svetskog okeana i vitalno važnim pomorskim saobraćajnicama i želju SAD da postignu ogromnu nadmoć svoje mornarice.

Nova ruska pomorska doktrina predviđa jačanje aktivnosti na Arktiku, navodi se u dokumentu.

Ona predviđa diverzifikaciju i intenziviranje pomorskih aktivnosti na arhipelazima Špicbergen, Zemlja Franca Jozefa i Nova zemlja i na ostrvu Vrangel, navodi se u dokumentu.

Rusija će pojačati operativne sposobnosti Ratne mornarice kako bi osigurala nacionalnu bezbednost i zaštitila svoje interese u Svetskom okeanu, sledi iz nove Pomorske doktrine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading