STVOREN NOVI CENTAR MOĆI Amerika nema jak stisak u toj zemlji, a od Rusije dobija naoružanje
Privatna arhiva

Putin je rekao da je uveren da će striktno poštovanje principa Konvencije o pravnom statusu Kaspijskog mora garantovati prosperitet regiona, prenosi TASS. Prema rečima ruskog predsednika, pet kaspijskih država je odgovorno za očuvanje Kaspijskog mora i obezbeđivanje održivog regionalnog razvoja.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je na šestom Kaspijskom samitu izjavio da saradnja između država Kaspijskog mora postaje sve važnija, jer rešenje statusa mora mogu da pronađu samo primorske države. Zamenik predsednika Saveta Ruske federacije Konstantin Kosačov izjavio je da je procenat trgovine između Rusije i Irana u 2021. godini porastao za više od 70 odsto. Kaspijski lideri složili su se na samitu da počnu razgovori o nacrtu sporazuma o vojnim merama za izgradnju poverenja.

Dok su Azerbejdžan i Turkmenistan sa Amerikom u korektnim odnosima (koje je Vašington nastojao da izgradi nakon raspada Sovjetske Unije), u Iranu ne kriju negativni stav prema SAD-u. Kazahstan je takođe izgradio odnose sa Amerikom, ali kako navode analitičari, "Amerika zapravo nema jak stisak u ovoj zemlji". Ono što je takođe važno napomenuti, to je značaj Rusije za ovaj region. Većina ovih zemalja od Moskve dobija osnovu svog naoružanja.

Sve o ratu u Ukrajini možete pročitati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading