UDAR IZ SAD NA RUSIJU: "Male su šanse da im se produži dozvola za otplatu duga"
Youtube/Printscreen

Rusija je do sada uspevala da servisira obaveze po osnovu njenih međunarodnih obveznica iako sankcije Zapada zabranjuju transakcije sa ruskim Ministarstvom finansija, Centralnom bankom ili Fondom nacionalnog bogatstva, prenosi Rojters.

Američka licenca koja omogućava Moskvi da izvrši plaćanja imaocima njenih obveznica u SAD-u ističe 25. maja.

EVROPSKA UNIJA TONE U PONOR Objavljeni poražavajući podaci za veliki broj država članica

Jelenova je na pitanje novinara uoči sastanka ministara finansija G7 u Bonu da li će Sjedinjene Države dozvoliti da licenca istekne, što znači da će biti oštećeni američki investitori koji su uložili u ruske državne obveznice, odgovorila:"Nije doneta konačna odluka o tome, ali mislim da je malo verovatno da će biti produžena".

"Ako Rusija nije u stanju da pronađe način da izvrši te isplate, oni su tehnički u neizmirivanju svog duga, i mislim da to zaista ne predstavlja značajnu promenu situacije u Rusiji. Oni su već isključeni sa globalnih tržišta kapitala", rekla je ona.

Rusija ima dug po osnovu međunarodnih obveznica od 40 milijardi dolara. Jedini put kada nije servisirala svoj spoljni dug bio je posle revolucije 1917. godine. Zemlja je imala investicioni kreditni rejting sve do napada na Ukrajinu 24. februara.

VELIKA MISTERIJA Gde su nestali komandanti Azova iz Marijupolja

Ruski ministar finansija Anton Siluanov izjavio je ranije danas da će Rusija servisirati obaveze po spoljnom dugu u rubljama ako Sjedinjene Države blokiraju druge opcije za izvršenje tih plaćanja, dodajući da Rusija neće sebe smatrati neplatišom jer ima novca za plaćanje svojih dugova.

Nakon uvođenja zapadnih sankcija Rusiji, u inostranim bankama je zamrznuta gotovo polovina ruskih deviznih rezervi, odnosno oko 300 milijardi od 640 milijardi dolara ukupnih deviznih i zlatnih rezervi te zemlje.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading