ZELENSKI: Rusi su bili na korak od toga da me zarobe ili ubiju
Foto: Sajt predsednika Ukrajine

Zelenski je ispričao da su ruske snage bile na korak od toga da ga zarobe ili ubiju u prvim satima ruske invazije na Ukrajinu.

Zelenski je inače nadaleko hvaljen zbog svog odgovora na invaziju koja traje već 65 dana nakon što su ruske snage kročile na ukrajinsko tlo. U međuvremenu, obraćao se Kongresu SAD-a, Svetskoj banci i na dodeli Gremi nagrada.

Međutim, njegov boravak na predsedničkoj funkciji mogao je biti ozbiljno ugrožen u prvim satima od početka invazije, rekao je on u intervjuu za magazin "Tajm".

U razgovoru sa reporterom Sajmonom Šusterom, koji je proveo dve nedelje u predsedničkom kompleksu u Kijevu, Zelenski je opisao da su ruske trupe bile na korak od toga da pronađu njega i njegovu porodicu dok su pokušavale da zauzmu predsednički kompleks u Kijevu još prvog dana sukoba.

Dok su mnoga njegova sećanja na tih prvih nekoliko sati ostala "fragmentirana", Zelenski je rekao da se trenuci pred zoru 24. februara izdvajaju.

Nakon što je počelo bombardovanje, on i njegova supruga Olena Zelenska otišli su da kažu ćerki (17) i sinu (9) da se pripreme za beg iz kuće.

"Probudili smo ih. Bilo je glasno, čule su se eksplozije", rekao je on za Tajm.

Ukrajinska vojska je rekla Zelenskom da su ruski udarni timovi padobranom stigli u Kijev da ubiju ili zarobe njega i njegovu porodicu.

Rat u Ukrajini 66. dan - Alo.rs

"Pre te noći, takve stvari smo viđali samo na filmovima", rekao je za magazin Andrij Jermak, šef njegovog kabineta.

Pucnjave su izbile oko četvrti u kojoj se nalazi predsednički kompleks već u prvoj noći rata, napisao je Šuster.

Čuvari u krugu ugasili su svetla i doneli pancire i jurišne puške za Zelenskog i desetak njegovih pooćnika, naveo je on u članku.

Jedan od retkih zvaničnika koji je znao da koristi oružje bio je Aleksej Arestovič, veteran ukrajinske vojne obaveštajne službe.

"Bila je to apsolutna ludnica. Doneli smo automatsko oružje za sve", rekao je Arestovič.

Ruske trupe su dva puta pokušale da upadnu u kompleks dok je porodica Zelenskog još bila unutra.

Sledeće noći, nakon što je odbio ponude za evakuaciju - uključujući i onu američkih i britanskih snaga koja bi mu omogućila da uspostavi vladu u egzilu, Zelenski je izašao u dvorište da snimi, sada več poznatu video poruku svojim telefonom.

U tom trenutku Zelenski je rekao da je zaista postao svestan svoje uloge u ratu.

"Vi razumete da oni gledaju. Ti si simbol. Moraš da ponašaš onako kako šef države treba da se ponaša", rekao je u intervjuu za magazin Tajm.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Gogi

30.04.2022 20:17

Dobro,nije smak sveta sto te nisu ubili,ubices ti sam sebe,polako samo