UKRAJINA 66. DAN RATA Moldavija na korak do rata? Novi napad na Odesu! Rusi hoće novu vladu i novi Ustav Ukrajine (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen

 

Rusija i Ukrajina su već mogle da postignu značajne rezultate u pregovorima da Kijev nije promenio stav po instrukcijama SAD i Velike Britanije, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Rusija, dodaje Lavrov, ne smatra da je u ratu sa NATO-om zbog Ukrajine, budući da bi takav razvoj događaja povećao rizik od nuklearnog rata.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da postoji veliki rizik da mirovni pregovori sa Moskvom budu prekinuti za šta je "okrivio" bes javnosti zbog onoga što je nazvao "zverstvima ruskih trupa", prenosi Interfaks Ukrajina. 

SAD su započele dodatnu obuku za ukrajinske oružane snage u vojnim bazama u Nemačkoj, saopštilo je američko Ministarstvo odbrane.

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo izjavio je da su i ukrajinski i ruski predsednik Volodimir Zelenski i Vladimir Putin pristali da prisustvuju samitu G20, koji će biti održan u novembru na Baliju.

Češki premijer Petr Fijala je nove uslove Rusije za plaćanje gasa u rubljama nazvao ucenom i naglasio da Prag tom zahtevu neće podleći.

Poljska je isporučila Ukrajini više od 200 tenkova T-72 i nekoliko desetina borbenih vozila.

Kako navodi ukrajinska Pravda, Poljska ima skoro 400 tenkova T-72, a neki od njih su modernizovani 2019. godine, kada im je povećana vatrena moć.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da da su njene snage uništile proizvodne pogone raketnog postrojenja u Kijevu.

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je zakon koji predviđa uprošćavanje mehanizma za isporučivanje odbrambene tehnike Ukrajini i drugim zemljama istočne Evrope.

Najnovija dešavanja u Ukrajini pratite na našem blogu iz minuta u minut:

Kraj bloga

Rat u Ukrajini ušao je u 67. dan, a sve najnovije vesti o nastavku sukoba čitajte dalje u našem blogu Ukrajina uživo.

Sprema se krvava provokacija? Ruski general saopštio važne informacije

Kijev priprema novu krvavu provokaciju kako bi potom za to optužio rusku vojsku, izjavio je general-pukovnik Mihail Mizincev.
Načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije je saopštio da se radi se o napadu ukrajinskih ekstremista iz artiljerijskih jedinica na civile koji pokušavaju da se evakuišu iz Harkova.


UHAPŠEN JEDAN OD VOĐA PUKA AZOV Od 2014. godine pripadnik jedinice

Ministarstvo državne bezbednosti Donjecke Narodne Republike privelo je pripadnika puka Azov (protiv čijih militanata je pokrenut krivični postupak u Rusiji), koji je aktivno učestvovao u izviđanju i regrutovanju regruta za puk, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Ime pritvorenika je Tutov Roman Aleksandrovič (rođen 1989.). Napominje se da se pridružio puku Azov 2014. godine.


Narodna milicija Luganske preuzela je kontrolu nad industrijskom zonom Rubižne

Narodna milicija LNR preuzela je kontrolu nad industrijskom zonom Rubežnoje, koju su ukrajinske snage bezbednosti pretvorile u jedno neprekidno utvrđeno područje, rekao je službenik pres službe Narodne milicije Anton Mikužis.
 

 


 

 

 

Čeličana Azovstalj pod potpunom kontrolom Rusa i Čečena (VIDEO)

Industrijska zona i čeličana Azovstalj u Mariupolju je pod potpunom kontrolom, ruskih snaga pošto je danas kompleks čeličane napustilo 25 ljudi, među kojima je šestoro dece.

Sa severa deo industrijske zone kontrolišu Oružane snage RF, DNR i čečenski borci. Južni deo je "pokriven" snajperistima, pešadijom, teškom tehnikom i protivoklopnim sistemima, navodi se u objavi Kremlja.

 

 

 

 

Oboren SU-25, uništene i dve bespilotne letelice

Ruski PVO sistemi oborili su proteklog dana ukrajinski jurišni avion Su-25.

Oborene su i dve bespilotne letelice, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Ruski PVO sistemi u oblasti Crvenog Jara, Hersonska oblast, oborili su u vazduhu Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Takođe, uništene su dve ukrajinske bespilotne letelice iznad sela Vladimirovka i 12 raketa Višecevni raketni sistem "Smerč" presretnut je u oblasti Donjecke Narodne Republike Kamenka", rekao je on.

 

 

 

Postoje dokazi: "Rusi hoće novu vladu i novi Ustav Ukrajine"

Sjedinjene Države navode da imaju proverene informacije da dalji planovi Rusije za invaziju na Ukrajinu uključuju nasilno rušenje demokratski izabranih vlasti.
Realnost je, naravno, da je Rusija postavila marionetske režime koji zavise od ruskog mita i orkestrirala nejasne "narodne savete" da proizvode lažne ustave, objasnio je Majkl Karpenter.

Nove strukture upravljanja treba da budu uspostavljene na "oslobođenim" teritorijama pod ruskom kontrolom, rekao je on na brifingu za nekoliko novinara, uključujući Večernji list, američkog ambasadora u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Majkla Karpentera.

Istražni komitet pokrenuo postupak protiv drugog komandanta Oružanih snaga Ukrajine


Ruski istražitelji pokrenuli su krivični postupak protiv drugog komandanta brigade Oružanih snaga Ukrajine, koji je davao zločinačka naređenja za granatiranje civila, navodi Telegram kanal ruskog Istražnog komiteta.
 

 

Novi napad na Odesu

Stanovnici Odese prijavljuju tri ruska raketna udara na aerodrom u gradu.

Postoje tvrdnje da je pista ozbiljno oštećena i da neće moći da se koristi dok se popravka ne završi.
 

 

 

Stanovnicima Moldavije šalju se lažna naređenja da se mobilišu

Ministarstvo odbrane zemlje nije izašlo sa takvom inicijativom.
„Obaveštavamo o pokušajima da se građanima severa Moldavije pošalju naređenja za regrutaciju na vežbe mobilizacije i obuke iz Vojno-teritorijalnih centara.

Ovi dokumenti su lažni“, navodi se u upozorenju na Telegram kanalu moldavske vlade.

Rat u punom jeku: Uništeni vojni avioni, helikopteri, oklopna vozila

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, ruske snage su eliminisale preko 142 neprijateljska borbena aviona, 112 helikoptera i 658 bespilotnih letelica.
To je izjavio danas portparol ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.
On tvrdi i da su ruske trupe uništile 279 ukrajinskih raketa zemlja-vazduh, 2.656 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 307 lansirnih raketnih sistema, 1.189 topova i minobacača i 2.492 specijalna vojna motorna vozila, prenosi TASS.

Grupa civila napustila je teritoriju Azovstala


Grupa civila evakuisana je u subotu sa teritorije fabrike Azovstal, javlja dopisnik RIA Novosti.

Danas je 25 civila uspelo da napusti teritoriju fabrike Azovstal. Od toga 19 odraslih i šestoro dece, javlja dopisnik RIA Novosti.

Bajden ima plan – Rusi dolaze u Ameriku?

Američki predsednik Džozef Bajden hoće da namami vodeće ruske naučnike da pređu u SAD, piše "Njujork tajms".

Kako navodi list, on je uputio Kongresu predlog da se pojednostavi proces izdavanja američkih viza ruskim naučnicima koji žele da napuste svoju zemlju u jeku specijalne operacije u Ukrajini.


Kako se navodi, Bajden na taj način pokušava da ubrza odliv mozgova iz Rusije i da liši Rusiju jednog dela najtalentovanijih građana.

Hiljadu dolara privezak: Od olupine srušenog ruskog aviona proizvodi suvenire

Ukrajinski preduzetnik pretvara ostatke olupine oborenog ruskog borbenog aviona u suvenirske priveske za ključeve koje prodaje u inostranstvu.

Visoven, koji radi u marketingu, izvlači duguljaste komade olupine duge oko 10 centimetara iz fragmenata trupa.

Potom ih mašinski obrađuje, polira te otisne natpis s podacima o avionu i poruku zahvalnosti kupcu. Svaki je prikladan kao privezak za ključeve te ima ugraviran jedinstven serijski broj.

"Jedinstvenost ovog priveska za ključeve je u tome što smo ga napravili od olupine pravog ruskog aviona", rekao je.

"Ovo je zaista jedinstven poklon onima koji su nam pomogli", dodao je.

Visoven u svojoj kancelariji ima primer termovizijskih dronova koje kupuje za ukrajinsku vojsku od prihoda koje ostvari prodajom privezaka za ključeve.

"Sada kada smo prikupili puno više novca, osećamo puno više odgovornosti", rekao je.

Ruska PVO nije dozvolila ukrajinskoj letelici da uđe na teritoriju Brjanske oblasti

 Dve vazdušne granate Oružanih snaga Ukrajine pogodile su selo Žeča. Eksplozivni talas oštetio je kućište tehnoloških zgrada naftnog terminala. Prema preliminarnim podacima, nema žrtava
 

 

 

Putin je potpisao ukaz o isplati pet i tri miliona rubalja porodicama poginulih ili ranjenih

Vladimir Putin je potpisao ukaz o jednokratnim isplatama od 5 i 3 miliona rubalja licima u Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj ili njihovim porodicama u slučaju smrti ili ranjavanja.

 

 

 

Ukrajinci gađali stambene delove koristeći "Uragan"

Ukrajinske snage gađale su stambene delove grada Debaljcevo koristeći višecevni bacač raketa "Uragan".

Tom prilikom dve osobe su ranjene, saopštio je danas štab teritorijalne odbrane samoproglašene DNR.

U napadu su oštećeni škola, vrtić, 10 kuća.

Kako Sputnjik prenosi, jedan pripadnik snaga DNR izjavio je da ukrajinski snajperisti u "Azovstalju" koriste američke termovizijske kamere.

Moldavija "na korak" do rata? "Mogla bi da postane veća pretnja od Ukrajine"

 Zadah rata nije došao samo do ruba Moldavije, već je počeo da se oseća i u samoj državi.

Naime, Moldavija strahuje da bi sukob mogao da se prelije i na njenu teritoriju.
Hoće li Putin, iako mu u Ukrajini ne ide sve od ruke, zaista da proširi rat i na tu malu postsovjetsku državu čije je ime podcrtao u svom izlizanom rokovniku o obnovi "ruske imperijalne moći"?

Poslednjih dana u Moldaviji, tačnije rečeno u njenoj odmetnutoj proruskoj nepriznatoj (čak ni od Rusije) paradržavnoj tvorevini Pridnjestrovlje, koja se nalazi uz granicu s Ukrajinom (u dužini većoj od 400 km), došlo je do napetosti i nekoliko misterioznih napada i eksplozija, koje su mnogi protumačili kao pripremu za njeno uključivanje u rat, koji bi potom zahvatio celu Moldaviju.

Otkad je Rusija napala Ukrajinu, Moldavija se spominjala kao sledeći cilj Putinovih osvajačkih ambicija.

"Evakuisano više od milion ljudi"

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je od početka rata iz Ukrajine evakuisano više od milion ljudi.

UKRAJINA 66. DAN RATA Moldavija na korak do rata? Novi napad na Odesu! Rusi hoće novu vladu i novi Ustav Ukrajine (FOTO/VIDEO)

EPA

 


Među njima je i više od 300 Kineza, rekao je on u intervjuu za kinesku novinsku agenciju Sinhua.

Kako piše novinska agencija AP, Lavrov nije ponudio dokaze za ove tvrdnje.

Ukrajina je ranije optužila Moskvu da na silu odvodi Ukrajince iz zemlje.

Dodao je da se pregovori Rusije i Ukrajine nastavljaju gotovo svakog dana, ali da progres neće biti lak.

Za zastoj u pregovorima okrivio je "ratobornu retoriku i zapaljive akcije zapadnih pristalica režima u Kijevu".

Rusija upozorava: Amerikanci izazivaju novu trku za oružjem

Rasporedivanje na tlu Evrope i u azijsko-pacifičckom regionu američkih raketa srednjeg i kratkog dometa, dodatno će eskalirati kriznu situaciju i pokrenuti novu trku u naoružavanju, upozorio je danas direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja pri ministarstvu inostranih poslova Rusije Vladimir Jermakov.

Britanci objavili novu ratnu mapu

 

 

Razgovor Zelenskog i Makrona

U toku je telefonski razgovor predsednika Francuske Emanuela Makrona i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, javljaju francuski mediji.

Rusi potvrdili: Napadaju Ukrajinu i iz podmornica

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je navode ukrajinske vojske, a to je da koriste podmornice u Crnom moru kako bi izvršili napade krstarećim raketama na ukrajinske ciljeve.

 

 

Pronađena tela kod Buče

Ukrajinska policija objavila je da su kod Buče pronađena još tri tela u grobu, javlja AFP. Ubijeni ljudi imali su svezane ruke.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo gubitke ukrajinske vojske

Iz MO RF tvrde da su gubici ukrajinskih snaga sledeći:

 

 

Azovstal

Rusija: Pogođeno 389 ciljeva u Ukrajini, ubijeno 120 nacionalista

Ruska artiljerija je tokom protekle noći pogodila još 389 ciljeva u Ukrajini, uključujući 15 skladišta raketnog i artiljerijskog oružja i municije, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov.

Naveo je da je ruska avijacija uništila tokom noći više od 120 nacionalista, četiri tenka i šest oklopnih vozila u Ukrajini, prenosi RIA Novosti.

Prema rečima Konašenkova, uništeno je 18 bespilotnih letelica, među kojima i 3 Barjaktara TB-2, kao i dva "Smerča".

Jutarnji brifing Ministarstva odbrane Rusije

"Ruska PVO sprečila ulazak ukrajinskih aviona na teritoriju Brjanske oblasti"

 

 

Raketa pogodila farmu u Dnjepropetrovskoj oblasti

 

 

"Rusija ne smatra da je u ratu sa NATO"

Rusija ne smatra da je u ratu sa NATO savezom, a takav razvoj događaja bi povećao rizike od nuklearnog rata, što se ne može dozvoliti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

UKRAJINA 66. DAN RATA Moldavija na korak do rata? Novi napad na Odesu! Rusi hoće novu vladu i novi Ustav Ukrajine (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Zaharova: Kijev pokušava da uništi prijateljstvo ruskog i ukrajinskog naroda

Vlasti Kijeva u svojoj rusofopskoj histeriji nastoje da unište prijateljstvo ruskog i ukrajinskog naroda, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

UKRAJINA 66. DAN RATA Moldavija na korak do rata? Novi napad na Odesu! Rusi hoće novu vladu i novi Ustav Ukrajine (FOTO/VIDEO)

Instagram/mzakharovamid

 


Ona je tim rečima odreagovala na inicijativu izraelskog ambasadora u Ukrajini Mihaila Brodskog da kijevske vlasti sprovedu "derusifikaciju" tako što će zameniti čitav niz naziva ulica ukrajinske prestonice koje nose imena ruskih velikana.

Zaharova je rekla i da na taj način vlasti Kijeva pokušavaju da liše Ukrajince sećanja na ličnosti kao što su Lav Tolstoj, Fjodor Dostojevski i Aleksandar Puškin, kao i na mnoge komandante i borce Crvene armije.

U Zaporožju, odlukom gradskih vlasti, sovjetska vojna tehnika se demontira u Parku pobede

 

 

DNR deli lekove stanovništvu

Civilima iz Mariupolja pomažemo lekovima – svima je drago što smo zajedno. Kod nas će sve biti u redu!”

Kaže starešina sanitetske čete 26. brigade Narodne milicije DNR sa pozivnim znakom „Jevrej”.

Kao i drugi komandiri četa armije DNR, danas je dobio humanitarne lekove i medicinske proizvode iz Rusije.

„Ovo će sve ići na prvu liniju, u klinike za naše borce. Veoma nam je drago što nam Rusija pomaže svih osam godina, i to ne samo lekovima, već i svime što nam je potrebno“, rekao je nadzornik za kanal Donbas.

 

 

Zelenski: Izborićemo se sa nestašicom goriva

Iako su ruske snage oštetile brojna skladišta nafte, Ukrajina će se uskoro izboriti sa nestašicom goriva, rekao je predsednik Volodimir Zelenski u video-obraćanju koje prenosi Rojters.

UKRAJINA 66. DAN RATA Moldavija na korak do rata? Novi napad na Odesu! Rusi hoće novu vladu i novi Ustav Ukrajine (FOTO/VIDEO)

Foto: Sajt predsednika Ukrajine

 

"Redovi i rastuće cene goriva na benzinskim pumpama primetne su u mnogim regionima naše zemlje", rekao je Zelenski.

Poručio je i da "okupatori namerno uništavaju infrastrukturu za proizvodnju, snabdevanje i skladištenje goriva" u Ukrajini.

"Rusija je blokirala i naše luke, tako da nemamo hitna rešenja za ove nestašice. Ali vladini zvaničnici obećavaju da će u roku od nedelju dana, a najviše dve, sistem snabdevanja Ukrajine gorivom funkcionisati", dodao je Zelenski.

Lavrov: Svakodnevni onlajn pregovori, tema i ukidanje sankcija

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kaže da se pregovori Rusije i Ukrajine svakodnevno odvijaju putem video-linka i da delegacije razgovaraju o nacrtu mogućeg sporazuma koji bi trebalo da utvrdi trajnu neutralnost Kijeva i garancije njegove bezbednosti.

UKRAJINA 66. DAN RATA Moldavija na korak do rata? Novi napad na Odesu! Rusi hoće novu vladu i novi Ustav Ukrajine (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Lavrov je za agenciju Sinhua rekao da je, osim toga, na dnevnom redu pregovora i pitanje ukidanje sankcija, prenosi Ria novosti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Gdge

30.04.2022 21:42

Uvedes sancije zemlji i ukrades im rezerve zlata i novca i imas obraza da uvredjeno tvrdis da te ucenjuju hahahah

Sax

01.05.2022 23:18

Da sam na mestu Putina sada BiH terao do kraja do zapadne granice i završio misiju...a Zelenskog BiH obesio na crvenom trgu javno da prenose sve svetske televizije a Bajden da gleda u skloništu ...Džonson bi grickao svoje govno dok gleda....mamu vam jebem izopačenu