NATO UPOZORAVA "Očekujemo veliku bitku u Donbasu, spremni smo!"
Foto: Youtube/Printscreen

On je upozorio da bi rat mogao da traje godinama i rekao da je ključ za brzo rešenje u ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

"Najlakši način da se okonča ovaj rat je da predsednik Putin povuče sve svoje trupe, da okonča rat i da sedne i upusti se u ozbiljne diplomatske napore da se pronađe rešenje. Ali treba da budemo realni i nemamo indikacije da je predsednik Putin promenio svoj opšti cilj, a to je da kontroliše Ukrajinu i ostvari značajne vojne pobede na bojnom polju", rekao je Stoltenberg.

NATO UPOZORAVA

EPA

 

Prema njegovim rečima, očekuje se pomeranje fronta na istok Ukrajine.

"Ono što vidimo je rusko pregrupisavanje i repozicioniranje svojih snaga koje se kreću iz severne Ukrajine, ali u isto vreme pomeraju te snage na istok i očekujemo veliku bitku u Donbasu. I to je razlog zašto su saveznici danas takođe istakli hitnost pružanja veće podrške Ukrajini", rekao je Stoltenberg.

To je, kako je rekao, i razlog zašto saveznici nameću velike sankcije Putinu i Rusiji.

"Ali u isto vreme, spremni smo za duge staze. Ovaj rat može trajati nedeljama, ali i mesecima, a možda i godinama. I zato se moramo pripremiti za mnogo više - rekao je šef NATO-a.- Ako će se rat odugovlačiti to je rizik pre svega za narod Ukrajine koji će više patiti, videćemo još štete, više smrti i više razaranja Ali naravno, sve dok rat traje, postojaće rizik od eskalacije i izvan Ukrajine. I to je upravo ono na šta je NATO fokusiran, da spreči tu eskalaciju", rekao je.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading