BAJDEN ŠALJE POMOĆ UKRAJINCIMA Oružje vredno 800 miliona dolara stiže u Ukrajinu
Foto: AP/PATRICK SEMANSKY

Džo Bajden bi trebalo da se obrati Amerikancima iz Ruzveltove sobe Bele kuće u 9:45 (13:45 GMT). Američki zvaničnik je rekao da će podeliti najnovije informacije o američkim naporima da podrže narod Ukrajine.

Novi paket oružja biće otprilike iste veličine kao onaj vredan 800 miliona dolara koji je najavljen prošle nedelje, ali se detalji još uvek razrađuju, rekao je ranije Rojtersu drugi američki zvaničnik.

Američki zvaničnici su rekli da su Ukrajini potrebna teška artiljerija, raketni sistemi velikog dometa i protivbrodske rakete.

Bajden je u sredu sazvao američke vojne lidere na godišnji skup u Beloj kući koji je dobio poseban značaj jer rat ulazi u novu rizičnu fazu.

BAJDEN ŠALJE POMOĆ UKRAJINCIMA Oružje vredno 800 miliona dolara stiže u Ukrajinu

Brendan Smialowski, Pool via AP

 

Otvarajući sastanak, Bajden je pohvalio čvrstinu ukrajinske vojske i rekao da je jedinstvo NATO-a šokiralo ruskog predsednika Vladimira Putina.

Rusija je saopštila da je ušla u novu fazu svoje operacije i da metodično nastoji da „oslobodi“ region Donbas u istočnoj Ukrajini. Zapadni saveznici predviđaju da bi ruska kampanja mogla da potraje mnogo meseci, da se zaglavi u ćorsokak i testiraju sposobnosti ukrajinskih boraca na bojnom polju.

Rusija kaže da je 24. februara pokrenula, kako kaže, "specijalnu vojnu operaciju" radi demilitarizacije i "denacifikacije" Ukrajine. Kijev i njegovi zapadni saveznici to odbacuju kao lažni izgovor.

Internet bruji o ovom detalju koji je svima promakao (VIDEO) - Alo.rs

Američke snage se ne bore u Ukrajini, već su indirektno angažovane, naoružavaju, obučavaju i finansiraju ukrajinske snage.

Američka pomoć koja je objavljena prošle nedelje uključivala je artiljerijske sisteme, artiljerijske granate, oklopne transportere i bespilotne čamce za obalsku odbranu, proširujući obim materijala koji je poslat u Kijev i uključuje nove tipove teške opreme.

Ako ovonedeljni paket pomoći bude onoliko veliki koliko se očekivalo, to bi donelo ukupnu američku vojnu pomoć Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju na više od 3 milijarde dolara.

Nakon Bajdenove najave, on će odleteti na severozapad Pacifika na dvodnevno putovanje kako bi promovisao svoju domaću agendu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading