REZIME 50. DANA Ovo je naredni Putinov CILJ! Amerika pred važnom odlukom (FOTO/VIDEO)
EPA/Shutterstock/Alo!/Ilustracija

Rusija je saopštila da je glavni brod njene Crnomorske flote, raketna krstarica Moskva, ozbiljno oštećen i da je njegova posada evakuisana nakon eksplozije za koju Ukrajina tvrdi da je rezultat raketnog udara.

Rusija uvodi recipročne sankcije prema 398 poslanika Predstavničkog doma američkog Kongresa i 87 kanadskih senatora, javila je agencija Interfaks, citirajući rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta rekao je u sredu da je verovatno da će Sjedinjene Države na kraju utvrditi da je genocid počinjen u Ukrajini.

Predsednici Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije stigli su juče u Ukrajinu na razgovore sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Ovo je sledeći Putinov cilj?

Marijupolj je sada centralna tačka rata u Ukrajini. Ruska vojska objavila je u četvrtak da je navodno preuzela potpunu kontrolu nad većim delom Mariupolja. Nakon zauzimanja lučkog grada, Rusi idu na osvajanje Avdijevke.

Buča: Pronađena 73 tela

 

 

Mapa vojnih operacija u Ukrajini

 

 

SAD odlučuju da li u Kijev šalju zvaničnike

Američki predsednik Džozef Bajden danas je izjavio da će najviši zvaničnici SAD uskoro doneti odluku da li će poslati svog predstavnika u Kijev, kako bi iskazali podršku Ukrajini.

REZIME 50. DANA Ovo je naredni Putinov CILJ! Amerika pred važnom odlukom (FOTO/VIDEO)

Foto: AP/PATRICK SEMANSKY

 

Ukrajina usvojila zakon o zabrani slova Z i V

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je zakon o zabrani javnog isticanja slova Z i V, izjavio je danas poslanik Jaroslav Železnjak.

Slike rata

 

 

Belorusi oborili dron

Beloruski graničari oborili su bespilotnu letelicu na granici sa Litvanijom koja je letela ka teritoriji Belorusije.

REZIME 50. DANA Ovo je naredni Putinov CILJ! Amerika pred važnom odlukom (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

Rusi objavili spisak ljudi koji su radili u biolaboratorijama

Ruska vojska objavila je imena zapadnih pokrovitelja ukrajinskih bioloških laboratorija.

REZIME 50. DANA Ovo je naredni Putinov CILJ! Amerika pred važnom odlukom (FOTO/VIDEO)

Shutterstock

 

Ruska vojska saznala je imena američkih i evropskih službenika Ukrajinskog naučno-tehnološkog centra koji se bavio istraživanjima u interesu vojno-biološkog programa Sjedinjenih Američkih Država, saopštio je načelnik trupa za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu (RHBZ) Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.

„Zahvaljujući specijalnoj vojnoj operaciji ruske vojske, dobijene su dodatne informacije o vojno-biološkim aktivnostima SAD na teritoriji Ukrajine koje potvrđuju brojna kršenja Konvencije o zabrani biološkog oružja“, kazao je Kirilov.

Evakuacija u Rusiji

Stanovnici dva sela u Belgorodskoj oblasti, koja se nalaze u pograničnoj zoni sa Ukrajinom, privremeno su evakuisani iz bezbednosnih razloga, saopštio je danas guverner oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Kako bi se osigurala bezbednost, meštani su privremeno evakuisani iz sela Bezimeno i Spodarjušeno. Oni su bezbedni, pod nadzorom načelnika okruga. Nadam se da će moći što pre da se vrate svojim kućama. Oba sela su sada pod dodatnom zaštitom, uključujući i oficire dobrovoljačke narodne garde i kozaka", napisao je Gladkov na Telegramu, prenosi agencija TAS S.

REZIME 50. DANA Ovo je naredni Putinov CILJ! Amerika pred važnom odlukom (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

U Belgorodskoj oblasti je 11. aprila proglašen visok nivo od terorističke pretnje.

Ukrajina i Nemačka

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izrazio je danas uverenje da će situacija oko posete nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera Ukrajini biti rešena diplomatskim putem i da neće naneti štetu ukrajinsko-nemačkim odnosima.

REZIME 50. DANA Ovo je naredni Putinov CILJ! Amerika pred važnom odlukom (FOTO/VIDEO)

Printscreen

 

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa irskim kolegom Sajmonom Kaunijem u Kijevu istakao da se Ukrajina zalaže za odnose zasnovane na međusobnom poštovanju i izgradnji nove nemačke politike prema Ukrajini u trenutnim okolnostima, koju, kako je rekao, Kijev "očekuje od nove nemačke vlade“.

Ukrajinski helikopteri ušli u vazdušni prostor Rusije

Dva ukrajinska borbena helikoptera ušla su u vazdušni prostor Rusije i izvela najmanje šest vazdušnih napada po stambenim objektima u Brjanskoj oblasti, saopštio je Istažni komitet Rusije.

Ukrajina je granatirala selo Belgorodske oblasti

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da je selo Spodarjušino granatirala Ukrajina. Kako prenosi RIA Novosti, on je o tome pisao na svom Telegram kanalu.

- Danas je bilo nemirno u gradskom okrugu Grejvoron. Ukrajina je granatirala selo Spodarjušino. Žrtava i žrtava među civilnim stanovništvom nije bilo. Nema uništavanja stambenih i društvenih objekata - rekao je on.

Putin: Partneri su priznali

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da evropski partneri Rusije priznaju da ne mogu bez ruskih energenata, uključujući gas. Oni, međutim, svojim izjavama o odustajanju od ruskog gasa i nafte destabilizuju tržište i dižu u nebo cene svojim građanima.

 

 

Le Pen: Zelenski traži od Zapada više nego što je moguće

Lider francuske desnice i kandidatkinja za predsednika Francuske, Marin le Pen, smatra da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski traži od Zapada više nego što može da mu pruži.

"Zelenski želi više podrške. Ponekad traži više nego što je moguće da se pruži", rekla je Le Pen za TV kanal "France 2", prenosi agencija TAS S.

REZIME 50. DANA Ovo je naredni Putinov CILJ! Amerika pred važnom odlukom (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA

 


Odgovarajući na pitanja novinara, Le Pen je precizirala zašto se protivi upotrebi termina "genocid" u vezi sa događajima u Ukrajini.

"Genocid ima pravno vrlo jasnu definiciju i ne uklapa se u situaciju", poručila je Le Pen.

Ukrajinska vojska: Naša krstareća raketa pogodila ruski brod

Ukrajinska Južna vojna komanda saopštila je da su njene snage pogodile komandni brod ruske Crnomorske flote krstarećom raketom "neptun", uz tvrdnju da mu je naneta značajna šteta i da je raketna kratarica počela da tone.

U objavi na Fejsbuku se navodi da je požar nastao posle raktnog udara. Dodaje da su, zatim, spasilačke brodove omela eksplozija municije na brodu kao i loše vreme koje je dovelo do toga da je "Moskva" počela da tone.

U Ternopolju srušen spomenik sovjetskim pilotima

 

 

Pogođen ruski kontrolni punkt u Brjanskoj oblasti

 

 

Putin ne odbija da se sastane sa Zelenskim, ali treba pripremiti teren, kažu u Kremlju

 

Putin neće učestvovati u Besmrtnom puku

Predsednik Rusije Vladimir Putin neće učestvovati u ovogodišnjem Besmrtnom puku.

Moskva je ranije najavila da će i manifestacija Besmrtnog puka i velika vojna parada povodom Dana pobede biti održane.

MO: Vatra na ruskoj raketnoj krstarici "Moskva" je obuzdana; Putin obavešten

Vladimir Putin je obavešten o požaru na raketnoj krstarici Moskva.

REZIME 50. DANA Ovo je naredni Putinov CILJ! Amerika pred važnom odlukom (FOTO/VIDEO)

EPA

 


Ovo je saopštio portparol predsednika Dmitrij Peskov, odbivši da precizira kako je šef države reagovao na ovu vest.

"Ne mogu vam ništa reći. Preko vojske se redovno šalju izveštaji vrhovnom komandantu", rekao je Peskov. On takođe nije odgovorio na novinarsko pitanje šta se tačno dogodilo na brodu.

"Ovo je tema Ministarstva odbrane", rekao je Peskov.

Ruski istražni komitet otvara slučajeve navodnog mučenja ruskih vojnika u Ukrajini

Ruski istražni komitet saopštio je da otvara krivične slučajeve zbog navodnog mučenja zareobljenih ruskih vojnika U Ukrajini..

Komitet, koji istražuje velike zločine, saopštio je da su ukrajinske snage zarobile neke ruske vojnike u regionima Zaporožja i Mikolajeva i da ih je ukrajinska služba bezbednosti ilegalno držala.

Da li život može da pobedi rat?

 

 

Upozorenje Moskve

Rusija je danas upozorila NATO da će, ako se Švedska i Finska pridruže tom vojnom savezu, morati da pojača svoju odbranu na kopnu,moru i u vazduhu i da više "nema govora o nenuklearnom statusu za Baltik".

REZIME 50. DANA Ovo je naredni Putinov CILJ! Amerika pred važnom odlukom (FOTO/VIDEO)

EPA

 

„Ne može više biti govora o bilo kakvom nenuklearnom statusu za Baltik - ravnoteža mora da se uspostavi“, saopštio je Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, prenosi Rojters.

On je naglasio da Rusija do danas nije preduzimala bilo kakve mere u tom smislu i da ih nije ni planirala.

Rusi: Predala se još 134 ukrajinska vojnika u Mariupolju

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je danas da su se još 134 ukrajinska vojnika predlala u Mariupolju.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je da je medju njima 14 oficira, prenosi RIA Novosti.

REZIME 50. DANA Ovo je naredni Putinov CILJ! Amerika pred važnom odlukom (FOTO/VIDEO)

EPA SERGEI ILNITSKY

 


Prethodno je Štab Teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštio da se još više od 300 ukrajinskih marinaca predalo u Mariupolju.

Ministarstvo odbrane Rusije juče ujutro je saopštilo da se u Mariupolju predalo 1.026 ukrajinskih marinaca.

U Mariupolju je likvidiran Vitalij Gricaenko, zamenik komandanta Azova za borbenu i specijalnu obuku?

 

 

Ministar diplomatije Sergej Lavrov kritikovao je odlučnost Zapada da ućutka Ruse

 

 

Zaplenjena imovina Medvedčuka u Ukrajini

Državni istražni biro Ukrajine saopštio je da su zaplenjeni stanovi, kuće, automobili i zemljište u vlasništvu šefa političkog saveta ukrajinske partije „Opoziciona platforma - Za život“ Viktora Medvedčuka i njegove supruge Oksane Marčenko.

Navodi se da je okružni sud Lavova, na predlog Državnog istražnog biroa i kancelarije generalnog tužioca, zaplenio još 154 objekta pokretne i nepokretne imovine narodnog poslanika Ukrajine Viktora Medvedčuka i njegove supruge, prenosi RIA Novosti.

REZIME 50. DANA Ovo je naredni Putinov CILJ! Amerika pred važnom odlukom (FOTO/VIDEO)

EPA MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREML

 


Državni istražni biro precizira da je zaplenjeno 26 automobila, 30 parcela zemljišta, 23 kuće, 32 stana, 17 parking mesta i motorna jahta.

Dodaje se da je zaplenjen i udeo u kapitalu u 25 kompanija, u vlasništvu Medvedčuka ili njegove supruge.

 

 


Šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Ivan Bakanov potvrdio je u utorak uveče da je uhapšen poslanik i šef političkog saveta stranke Opoziciona platforma - Za život Viktor Medvedčuk.

 

 

Britanski ratni izveštaj

 


Medvedev se oglasio

Rusija će imati više zvaničnih neprijatelja nakon što Švedska i Finska uđu u NATO.
 

Vojnici centra "Ahmat" čiste grad Rubižno u LNR

 

 

Ukrajina: Otvoreno 9 koridora danas, iz Mariupolja automobilima

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk saopštila je da je za danas dogovoreno devet humanitarnih koridora za evakuaciju civila, među njima i privatnim automobilima iz opkoljenog grada Mariupolja.

Drugi pravci evakuacije su iz Berđanska, Tokmaka i Energodara, saopštila je ukrajinska zvaničnica, prenosi Rojters.

Vereščuk je još naglasila da će koridori u istočnom regionu Luganska biti operativni ako "okupacione ruske snage prestanu sa granatiranjem".

Zelenski Evropskoj uniji: Prestanite da sponzorišete rusku vojnu mašinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Evopsku uniju da uvede embargo na rusku naftu.

"Pre svega, potreban nam je embargo na naftu. I jasna spremnost Evrope da se odrekne sve ruske energije. Evropska unija mora da prestane da sponzoriše rusku vojnu mašinu", rekao je Zelenski, prenosi Gardijan.

REZIME 50. DANA Ovo je naredni Putinov CILJ! Amerika pred važnom odlukom (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 


Predsednik Ukrajine je dodao da je o zapadnim sankcijama Rusiji razgovarao sa grupom međunarodnih i ukrajinskih eksperata koji su „procenili uvedene sankcije i kako Rusija pokušava da ih zaobiđe“.

Naveo je da je grupa pripremila konkretne predloge o tome kako ukloniti slabosti u sankcijama i kako odmah pojačati sankcije kako bi Rusija osetila njihovo delovanje.

 

 

Australija proširila sankcije na više ruskih kompanija

Australija je danas uvela ciljane finansijske sankcije za 14 ruskih državnih preduzeća, među njima kompanije uključene u sektora odbrane, kao što su proizvodjač teretnih vozila Kamaz, i brodograditeljske kompanije SEVMAŠ i OSK.

Sankcije će se takođe proširiti na kompaniju Roselektronika, odgovornu za proizvodnju oko 80 odsto svih ruskih elektronskih komponenti, i Ruske železnice, zbog invazije Moskve na Ukrajinu, precizirala je australijska ministarka spoljnih poslova Maris Pejn u saopštenju, prenosi Rojters.

Australija je do sada sankcionisala oko 600 ruskih pojedinaca i entiteta, uključujući i najveći deo ruskog finansijskog i bankarskog sektora. Takodje Kanbera snabdeva Ukrajinu odbrambenom opremom i salje humanitarnu pomoć, a zabranila je izvoz aluminijuma i njegovih ruda, uključujući boksit, u Rusiju, navodi britanska agencija.

Nehamer: Putin obećao sigurnost u snabdevanju gasom

Austrijski kancelar Karl Nehamer preneo je da je predsednik Rusije Vladimir Putin, u razgovoru koji je imao sa njim početkom nedelje, obećao sigurnost u snabdevanju gasom i plaćanje u evrima.

REZIME 50. DANA Ovo je naredni Putinov CILJ! Amerika pred važnom odlukom (FOTO/VIDEO)

EPA

 


Nehamer je, u izjavi agencijama APA i DPA, kazao da je Putin sam pomenuo pitanje snabdevanja gasom.

"Putin je objasnio da je osigurano snabdevanje gasom, da će Rusija isporučiti količine kojim se obavezala ugovorom i da će i dalje biti moguće plaćanje u evrima“, tvrdi kancelar.

Amerika po prvi put šalje Ukrajini sofisticirano oružje

Za ovakvo naoružanje su neki zvaničnici administracije Džozefa Bajdena smatrali do pre nekoliko nedelja prevelikim rizikom za eskalaciju sukoba, prenosi CNN.

Lista bezbednosne pomoći u vrednosti od 800 miliona dolara vođena je ne samo direktnim zahtevima Ukrajine, već i pripremama za novu vrstu borbe na otvorenim ravnicama jugoistočne Ukrajine, odmah do Rusije, na terenu koji predstavlja prirodnu vojnu prednost Moskve, navodi američka televizija.

Oštećena krstarica "Moskva"

 

 

LNR: Ukrajinske snage pucale na konvoj sa izbeglicama

Ukrajinski militanti pucali su na kolonu automobila sa izbeglicama u oblasti Harkova, dve osobe su poginule, a tri povređene, saopštilo je Generalno tužilaštvo samorpoglašene Luganske narodne republike (LNR).

Navedeno je da je iz minobacača i mitraljeza pucano na kolonu automobila u kojoj su se civili kretali iz LNR u Ukrajinu, prenosi RIA Novosti.

 

 

Snimak uništavanja vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine helikopterima Ka-52

 

 

Generalštab Ukrajine: Borbe oko Slavjanska i Mariupolja

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je danas da se vode borbe sa ruskim snagama u oblastima Slavjanska, Popasne i Kurahova, kao i oko Mariupolja.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u saopštenju navodi da se napad Rusije na Ukrajinu nastavlja u punom obimu, prenosi Ukrinform.

Prema ukrajinskim podacima, Rusija nastavlja da gradi avijacionu grupu u blizini istočne granice Ukrajine, da jača artiljerijske jedinice i optimizuje postojeće sisteme kontrole, obaveštajne i medicinske podrške.

Navodi se da ruske snage nastavljaju raketne i artiljerijske napade na vojnu i civilnu infrastrukturu u oblastima Harkova, Donjecka i Zaporožja.

Još fotografija srušenog mosta u Izjumu

 

 

Ambasada Češke ponovo otvorila vrata u Kijevu

 

 

Rusija: Na krstarici Moskva požar i eksplozija municije

Rusija je danas saopštila da je glavni brod njene Crnomorske flote, raketna krstarica Moskva, ozbiljno oštećen i da je njegova posada evakuisana nakon eksplozije za koju Ukrajina tvrdi da je rezultat raketnog udara.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je požar na raketnoj krstarici Moskva izazvao eksploziju municije, preneo je TAS S.

Nije navedeno šta je izazvalo požar, ali Maksim Marčenko, ukrajinski guverner regiona oko crnomorske luke Odesa, saopštio je da je Moskva pogođena sa dve protivbrodske krstareće rakete Neptun ukrajinske proizvodnje, prenosi Rojters.

„Rakete Neptun koje čuvaju Crno more izazvale su veoma ozbiljnu štetu“, rekao je ukrajinski zvaničnik u objavi na internetu.

Moskva je drugi veliki brod za koji je poznato da je pretrpeo ozbiljna oštećenja od početka rata, pošto je prošlog meseca Ukrajina saopštila da je uništila desantni brod Orsk u Azovskom moru, navodi britanska agencija.

Moskva je vodeći brod Crnomorske flote Rusije i projekta 1164 Atlant, a pod imenom Slava porinut je 1983. godine, dok je sadašnji naziv dobio je 1996. godine. Brod je opremljen sa 16 raketnih lansera P-1000 Vulkan, dometa od najmanje 700 km, preneo je TAS S.

Dignut u vazduh most koji je vodio ka Izjumu

 

 

Ruske vežbe sa "Kalibrima" u Japanskom moru

Sa dve podmornice ruske Pacifičke flote lansirane su, u okviru vežbi, krstareće rakete "Kalibar" na ciljeve u Japanskom moru, saopštila je danas ta flota.

„Dve najnovije dizel-električne podmornice Pacifičke flote "Petropavlovsk-Kamčatski" i "Volhov" iz Japanskog mora lansirale su ispod vode krstareće rakete „Kalibar” na cilj na moru“, navedeno je u saopštenju koje prenosi list Izvestija.

U vežbi je učestvovalo više od 15 ratnih brodova i pomoćnih plovila Pacifičke flote, kao i avioni pomorske avijacije.

Rusija uvodi sankcije članovima Kongresa SAD

Rusija uvodi recipročne sankcije prema 398 poslanika Predstavničkog doma američkog Kongresa i 87 kanadskih senatora, javila je agencija Interfaks, citirajući rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je navelo da je taj potez usledio nakon što je Vašington prošlog meseca objavio sankcije protiv 328 članova ruske Dume.

Interfaks dodaje da Rusija planira da uskoro objavi dodatne sankcije kao odgovor na američke kaznene mere.
 

Putin danas zakazao sastanak o sektoru nafte i gasa

Predsednik Rusije Vladimir Putin održaće danas sastanak o aktuelnoj situaciji u sferi nafte i gasa, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Predsednik Putin nastaviće rad na sektorima, a sastanak o trenutnoj situaciji u sektoru nafte i gasa zakazan je za četvrtak", rekao je Peskov.

Ruski lider održao je juče sastanak o razvoju arktičke zone, prenosi TAS S.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Rile

14.04.2022 09:11

Zelenski treba da odgovara za ratne zlocine

Sara

14.04.2022 10:06

Amerika vrsi genocid zlocinima PO svetu. I SADA ona vodi rat protiv Rusije

Todor

14.04.2022 10:42

Ruske laži kao i svaki put. Samo napred Ukrajinci, izbacite agresorske ruske čizme iz vaše zemlje. - - Srbija se polako budi i shvati koliko zlo nam je ipak napravila naša majka Rusija do dan danas.

Vladimir

14.04.2022 15:25

@Todor - Todore, ti si kao ptica u kavezu. Ne vidis dalje od kaveza u svojoj glavi. 😀