RUSI OBJAVILI SPISAK "Ukrajina leglo laboratorija biološkog i oružja za masovno uništenje"
Shutterstock

Ruska vojska saznala je imena američkih i evropskih službenika Ukrajinskog naučno-tehnološkog centra koji se bavio istraživanjima u interesu vojno-biološkog programa Sjedinjenih Američkih Država, saopštio je načelnik trupa za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu (RHBZ) Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.

„Zahvaljujući specijalnoj vojnoj operaciji ruske vojske, dobijene su dodatne informacije o vojno-biološkim aktivnostima SAD na teritoriji Ukrajine koje potvrđuju brojna kršenja Konvencije o zabrani biološkog oružja“, kazao je Kirilov.

On je na brifingu o rezultatima analiza dokumenata o vojno-biološkoj aktivnosti SAD na teritoriji Ukrajine istakao da je bio formiran Ukrajinski naučno-tehnološki centar (UNTC) koji je raspoređivao grantove za ispitivanja koja su od interesa Pentagona, uključujući u oblasti biološkog oružja. Sedište Ukrajinskog naučno-tehnološkog centra nalazi se u Kijevu i ima regionalna predstavništva u Bakuu, Kišinjevu i Tbilisiju, kao i u Harkovu i Lavovu.

„Dužnost izvršnog direktora Ukrajinskog naučno-tehnološkog centra vrši američki državljanin Kertis Belajač. Rođen je 27. avgusta 1968. godine u Kaliforniji, studirao je na kalifornijskom Univerzitetu za menadžment 'Anderson'. Magistrirao je na smeru međunarodne finansije i od 1994. godine radi u Ukrajini“, saopštio je ruski general.

RUSI OBJAVILI SPISAK

Shutterstock

 

 

Predsednik upravnog odbora Ukrajinskog naučno-tehnološkog centra koji predstavlja Evropsku uniju je Edi Artur Majer. Kao predstavnik SAD, rad centra nadgleda Fil Dolif koji je u Stejt departmentu na dužnosti zamenika savetnika sekretara za pitanja međunarodne bezbednosti i programa za neširenje oružja za masovno uništenje.

Kako je istakao Kirilov, dokumenti kojima raspolaže Ministarstvo odbrane Rusije potvrđuju vezu između Ukrajinskog naučno-tehnološkog centra sa Pentagonom preko kompanije „Black & Veatch“ – glavnog podizvođača američkog vojnog resora. Konkretno, Moskva poseduje prepisku potpredsednika firme Metjua Vebera u kojoj on izražava spremnost da sarađuje sa Ukrajinskim naučno-tehnološkim centrom na vojno-biološkim istraživanjima u Ukrajini.

Od 2014. godine Ukrajinski naučno-tehnološki centar realizovao je preko 500 projekata u Ukrajini, Gruziji, Moldaviji i Azerbejdžanu.

SAD izdvojile preko 350 miliona dolara za ukrajinski centar

Prema rečima Kirilova, SAD su poslednjih godina potrošile preko 350 miliona dolara za rad centra koji, u skladu sa statutarnim dokumentima, posluje kao međunarodna međuvladina organizacija i, na prvi pogled, nema nikakve veze sa Pentagonom. Pravni status Ukrajinskog naučno-tehnološkog centra određen je sporazumom od 25. oktobra 1993. godine, sklopljenog između vlada Ukrajine, Kanade, SAD i Švedske.

„Istovremeno, Ekspertski centar za hemijske i biološke pretnje Ministarstva odbrane Rusije utvrdilo je da je glavna delatnost Ukrajinskog naučno-tehnološkog centra da obavlja funkcije kao distributivni centar za grantove za sprovođenje istraživanja od interesa za Pentagon, između ostalog i u oblasti biološkog oružja“, rekao je Kirilov.

Naručioci i sponzori Ukrajinskog naučno-tehnološkog centra su Stejt department i Pentagon, a finansiranje se obavlja preko Agencije za zaštitu životne sredine, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zdravlja i Ministarstva energetike Sjedinjenih Američkih Država.

„Američke pokrovitelje su, pre svega, interesovala istraživanja dvostruke namene, na primer projekat 6166 'Razvoj tehnologija za modeliranje, procenu i predviđanje uticaja sukoba i pretnji od širenja oružja za masovno uništenje', projekat 9601 'Predaja ukrajinskih tehnologija za proizvodnju složenih materijala dvostruke namene u Evropsku uniju'“, istakao je Kirilov.

On je naglasio da su mnoga istraživanja bila posvećena proučavanju potencijalnih agenasa biološkog oružja i uzročnika ekonomski značajnih infekcija, kao što su patogeni ptičji grip i afrička svinjska kuga. Projekti R-364, 444 i 781, čiji je cilj proučavanje širenja uzročnika opasnih infekcija preko insekata-prenosilaca, divljih ptica i slepih miševa, finansirani su u interesu američkog vojnog resora.

Sredstva za isporuku i primenu oružja za masovno uništenje

„Dokumenti pokazuju da su ukrajinski stručnjaci radili na stvaranju sredstava za isporuku oružja za masovno uništenje (OMU) “, saopštio je Kirilov.

On je citirao dokument od 11. marta 2022. godine, koji su pripremili pokrovitelji Ukrajinskog naučno-tehnološkog centra.

„Koristeći odgovarajuće formulacije, Vašington, faktički priznaje da su ukrajinski stručnjaci radili na stvaranju sredstava za isporuku i primenu oružja za masovno uništenje i smatra da ima svrhe nastaviti njihovo finansiranje“, istakao je načelnik trupa za RHBZ.

Stvaranje nepovoljne biološke situacije

Prema navodima Kirilova, ukrajinski stručnjaci su takođe pod nadzorom američkih naučnika, proučavali mogućnost širenja kolere, trbušnog tifusa, hepatitisa A i E putem vode, u cilju stvaranja nepovoljne biološke situacije u Rusiji, oblasti oko Crnog mora i istočnoj Evropi.

„Ukrajinski stručnjaci su pod kontrolom američkih naučnika sistematski uzimali uzorke vode brojnih velikih ukrajinskih reka, uključujući Dnjepar, Dnjestar, Dunav, kao i Severno-Krimski kanal kako bi utvrdili prisustvo naročito opasnih patogena, uključujući uzročnike kolere, trbušnog tifusa, hepatitisa A i E i izvukli zaključke o mogućnosti njihovog širenja vodenim putem“, objasnio je Kirilov.

On je pojasnio da je u okviru projekta 3007 „Praćenje epidemiološke i ekološke situacije u vezi sa opasnim bolestima koje se prenose vodom u Ukrajini“ procenjena štetnost odabranih uzoraka, a sami sojevi deponovani u kolekciju i potom izvezeni u Sjedinjene Američke Države.

„Pred vama je karta vodnih resursa Ukrajine. Njena analiza pokazuje da se rezultati obavljenog rada mogu koristiti za stvaranje nepovoljne biološke situacije ne samo na teritoriji Rusije, nego i u vodama Crnog i Azovskog mora, kao i u zemljama istočne Evrope – Belorusiji, Moldaviji i Poljskoj“, precizirao je Kirilov.

Eksperimenti na duševnim bolesnicima u Harkovu

Naučnici iz SAD sprovodili su potencijalno opasna ispitivanja preparata na pacijentima psihijatrijske bolnice u Harkovu, saopštio je Kirilov.

„Tokom specijalne operacije na teritoriji Ukrajine utvrđeno je da su u periodu od 2019. do 2021. godine američki naučnici iz laboratorije u gradu Merefa (Harkovska oblast) sprovodili ispitivanja potencijalno opasnih bioloških preparata na pacijentima regionalne kliničke psihijatrijske bolnice №3 u Harkovu“, saopštio je Kirilov.

General je dodao da se odabir pacijenata sa psihijatrijskim poremećajima za eksperimente zasnivao na kriterijumima starosti, nacionalnosti i imunološkog statusa.

Kirilov je naglasio da „podaci o tome nisu unošeni u bazu podataka bolnice, a osoblje medicinske ustanove potpisalo je ugovor o poverljivosti“.

„U januaru 2022. godine rad laboratorije u Merefi je obustavljen, a svi preparati i oprema su prebačeni na zapad Ukrajine. Postoje iskazi niza svedoka tih nehumanih eksperimenta, čija imena ne možemo da otkrijemo u interesu osiguravanja njihove bezbednosti“, kazao je Kirilov.

Bespilotne letelice sa raspršivačima hemikalija

Ruski obaveštajci u martu su pronašli u Hersonskoj oblasti tri ukrajinske bespilotne letelice, opremljene raspršivačima hemijskih supstanci, rekao je Kirilov.

„Zabrinjava činjenica da su 9. marta na teritoriji Hersonske oblasti izviđačke jedinice ruskih trupa pronašle tri bespilotne letelice, opremljene posudama kapaciteta 30 litara i opremom za raspršivanje formula. Prema raspoloživim podacima, u januaru 2022. godine Ukrajina je preko posredničkih organizacija kupila preko 50 takvih uređaja koji mogu biti upotrebljeni za primenu bioloških receptura i toksičnih hemikalija“, rekao je on.

Ranije je Kirilov rekao da se ukrajinsko preduzeće za proizvodnju motora „Motor sič“ raspitivalo kod proizvođača turskih dronova „bajraktar“ o tome da li postoji mogućnost da se sa njih raspršuju aerosole, što izaziva zabrinutost u konekstu američkog vojno-biološkog programa.

Ministarstvo odbrane Rusije zabrinuto je zbog toga što američko zakonodavstvo dozvoljava radove u oblasti biološkog oružja.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije ranije je otkrilo da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, a koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu i bavile se, između ostalog, uzročnicima kuge i antraksa. Na teritoriji Ukrajine formirana je mreža od više od 30 bioloških laboratorija koje su radile u interesu Pentagona.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading