Ukrajinske izbeglice postaju problem za čitavu Evropu
Foto: Shutterstock

Trenutno ih je čak 7,1 milion. Samim tim, evropske države počele su da se suočavaju sa ozbiljnim problemima...

Kako pokazuju istraživanja i medijske objave evropskih novina i portala, izbeglice iz Ukrajine postaju veliki problem za svaku od evropskih država. Održivo rešenje još nije pronađeno, a problem će, nema nikakve sumnje, vremenom biti sve veći.

Da se radi o ozbiljnom problemu pokazuje i činjenica da je već bilo nesporazima i konflikata između izbeglica i lokalnog stanovništva. Takvi problema, na primer, bilo je u Beču, gde su se žitelji tog grada bunili da nemaju više gde da parkiraju jer su neki kapaciteti preusmereni za druge namene povezane sa izbeglicama. Konflikata je bilo i u Poljskoj, Mađarskoj i još nekim zemljama, a pre dva dana Dojče vele je objavio veliki tekst u kome se izražava jasna skepsa da će biti moguća integracija izbeglica u lokalnu sredinu. Nemačka je, inače, suočena sa najvećim prilivom izbeglica od 2015. godine, kada je bio veliki migrantski talas usmeren ka toj zemlji.

Zemlje koje su najviše na udaru

- Poljska

- Mađarska

- Rumunija

- Nemačka

- Češka

- Austrija

- Slovačka

Ono što je posebno nezgodno, jeste činjenica da je sasvim moguće da se većina izbeglica neće vratiti u Ukrajinu, pa će država domaćin biti prinuđena da im obezbedi izdržavanje i uključivanje u lokalnu zajednicu. To, naravno, zahteva veliko angažovanje kapaciteta i resursa te države. To je najbolje na svojoj koži osetila Poljska (primili ubedljivo najviše prognanika)  koja je pre nekoliko dana zatražila veću pomoć Evropske unije jer ima ogromne troškove za zbrinjavanje ukrajinskih izbeglica. Isti zahtev uputile su i vlasti u Budimpešti. 

Deo izbeglog stanovništva, pokazuju sociološke analize koje su urađene u nekim zapadnim zemljama, imaće problem sa integracijom i uklapanjem u novu sredinu, što može da izazove negativne implikacije na društvene odnose. Biće problema i sa decom izbeglica, koja treba da nastave školovanje na novom jeziku, koji ne znaju, a moraće brzo da ga nauče. I sistem školovanja i gradivo za njih su potpuna novina, te je jasno da će i na tom polju biti ogromnih poteškoća.

Problemima, nažalost, tu nije kraj. S obzirom na to kakvi su standardi socijane pomoći u zemljama zapadne Evrope, više je nego verovatno, i to se već delimično i vidi, da većina izbeglica neće raditi, već će se zadovoljiti primanjima koja su im dovoljna za izdržavanje. S druge strane, one izbeglice koje će ipak tražiti posao praviće pritisak na tržište, obarajući cenu rada, što će neminovno izazvati nezadovoljstvo domaćeg stanovništva.

Brojke

7,1 milion izbeglica iz Ukrajine preplavio Evropu

615.000 izbeglica je prebeglo u Rusiju, saopšteno iz Moskve

Konačno, pritisak velikog broja izbeglica može da izazove i unutrašnje političke probleme u zemlji koja im pruži utočište.

Svi ovi razlozi, na kraju krajeva, mogu da dovedu do negativnog uticaja na blagostanje zemlje domaćina. Upravo to je razlog što se poslednjih dana ovom pitanju širom Evrope posvećuje velika pažnja. Kako medijska, tako i u zvaničnim krugovima.

Sve najnovije informacije o specijalnoj operaciji ruske vojske u Ukrajini možete pogledati OVDE

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Aca

05.04.2022 19:47

Zao mi je izbeglica koje je amerika i evropa izazvala savetujuci onog zelenog da ratuje

Pera Detlic

05.04.2022 20:03

Amerika i EU su ih napravili beskucnicima sad je red da im pomognu.