REZIME 38. DANA Snimljeno obaranje ruskog lovca Su-34, Ukrajina optužuje RF za ratne zločine u Buči (FOTO/VIDEO)
Foto: Epa/ATEF SAFADI/Youtube Printscreen

U toku su žestoke borbe u Mariupolju i Donbasu. Ukrajina tvrdi da je vratila celu oblast Kijeva, kao i da se njena zastava ponovo nalazi iznad Černobilja.

Rusija šalje vojnu tehniku koja se nalazila kod Kijeva na jug. Kako javljaju očevici, u pitanju su ogromne kolone. Uskoro se očekuje druga faza operacije, bitka za Donbas.

Ukrajinski vojnici navodno su se predali u Lugansku. Kancelarija visokog komesara UN za Izbeglice (UNHCR) nije učestvovala u evakuaciji civila preko humanitarnog koridora od Mariupolja do Zaporožja, navodeći kao razlog nepripremljenost organizacije.

U kratkim crtama:

  • Savetnik Zelenskog pozvao je Ukrajince da se pripreme za „teške borbe“ koje predstoje u opkoljenom lučkom gradu Marijupolju - gde Moskva koncentriše svoju vatrenu moć
  • Crveni krst je u subotu saopštio da još nije stigao do Mariupolja, gde je zarobljeno 100.000 ljudi
  • Broj poginulih u raketnom udaru na glavnu zgradu vlade u gradu Mikolajevu ove nedelje porastao je na 36, saopštio je guverner regiona južne Ukrajine 
  • Ukrajinski fotoreporter Maksim Levin pronađen je mrtav na severnoj periferiji Kijeva, saopštio je u subotu glavni državni tužilac

Još jedna evropska zemlja će ispuniti Putinov zahtev

"Isporuka gasa iz Rusije ne može da se zaustavi. Ako je postavljen uslov da se plaća u rubljama, mi ćemo plaćati u rubljama", rekao je Sulik.

Vojnici Kadirova u akciji u Rubežnji

 

 

Kremlj: Rusija će ostvariti sve ciljeve vojne operacije u Ukrajini

Rusija će ostvariti sve ciljeve svoje specijalne vojne operacije u Ukrajini i nada se da će Moskva i Kijev na kraju moći da potpišu neku vrstu mirovnog sporazuma, saopštio je danas Kremlj, javio je Inferfaks.

REZIME 38. DANA Snimljeno obaranje ruskog lovca Su-34, Ukrajina optužuje RF za ratne zločine u Buči (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Borbena mačka

 

 

DER LAJEN: Neopisivi užasi u oslobođenim gradovima

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je "neopisive užase" prijavljene u područjima odakle su se ruske snage povukle.

 

 

Pilot iz oborenog aviona se katapultirao, pokušao da pobegne

Snimak je navodno nastao u Harkovskoj oblasti:

 

 

Ukrajinu čeka katastrofalna nestašica goriva?

Bivši poslanik ukrajinske Rade Ilja Kiva prokomentarisao je na svom Telegram kanalu napade na rafinerije nafte u Odesi i Kremenčugu.

"Juče je uništena Rafinerija nafte Kremenčug, a danas Rafinerija nafte Odesa. Ranije su skoro sva veća naftna skladišta u zemlji bila pogođena. Tako počinje katastrofalna nestašica goriva, a to je veliki problem, kako za vojsku, tako i za poljoprivrednike koji se pripremaju za setvu", naveo je on.

Optužbe na račun nemačkog predsednika

Ambasador Ukrajine u Berlinu Melnik optužio je nemačkog predsednika Štajnmajera da ima bliske veze sa Rusijom. Diplomata se požalio da Nemačka ima previše interesa za održavanje odnosa sa Ruskom Federacijom, posebno u svetlu njene zavisnosti od isporuke gasa, nafte i uglja iz Ruske Federacije.

Ukrajinci tvrde da su oborili još jedan "suhoj"

Snimak oborene letelice ili projektila napravljen je u Harkovskom regionu. Prema tvrdnjama ukrajinske strane, OS Ukrajine oborile su još jedan ruski Su-34.

 

 

Zastave Rusije u Hersonu i Novoj Kahovki

 

 

Ukrajinci optužuju Ruse za ratne zločine u Buči

 

 

Zelenski priznao ruske tvrdnje o "Azovu"

U intervjuu za američki "Foks Njuz", predsednik Ukrajine potvrdio je da je zloglasni bataljon "Azov" deo Oružanih snaga Ukrajine. Intervju je isečen ali snimak odgovora Zelenskog na pitanja o "nacističkom Azovu" pogledajte OVDE.

Ukrajina preuzela kontrolu nad područjem Pripjata i delom državne granice sa Belorusijom

 

 

Otvoren humanitarni koridor iz Marijupolja

Od ponoći je otvoren humanitarni koridor iz Marijupolja u Berdjansk za strane državljane.

Oružane snage Rusije i DNR garantuju poštovanje režima prekida vatre u tom pravcu, potvrdio je portparol narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

UKR tvrdi: Pronašli smo tela pogubljenih civila i masovne grobnice

Portparol ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog tvrdi da su vlasti u Ukrajini pronašle ono što "upravo liči na ratne zločine," uključujući tela pogubljenih civila i masovne grobnice, nakon povlačenja Rusa iz područja gde su se odvijale borbe.

Portparol Sergej Nikiforov rekao je za "Bi-Bi-Si" da su scene koje su otkrivene na delom okupiranim teritorijama kao što je grad Buča, "zaista teško opisati."

Duma: Kazne za primenu sankcija na teritoriji Rusije

Ruski poslanici će predložiti kaznene mere za primenu sankcija na teritoriji Rusije, napisao je danas na svom Telegram kanalu Andrej Klišas, visoki zvaničnik ruske Dume, donjeg doma ruskog parlamenta.

„Moje kolege iz Državne dume i ja smo završili posao i u ponedeljak ćemo izglasati amandmane na Krivični zakonik u vezi sa kažnjavanjem sprovođenja restriktivnih mera (sankcija) koje su uvele strane države na teritoriji Ruske Federacije“, napisao je Klišas, prenosi Rojters.

Snimci razrušene Odese

Visokopreciznim raketama morskog i vazdušnog baziranja uništeno je preduzeće za preradu nafte i tri skladišta energenata u području Odese, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Sprečen atentat na lidera Kazahstana

Kontraobaveštajna služba Kazahstana sprečila je atentat na predsednika zemlje Kasima Žomarta Tokajeva. Prema saopštenju Komiteta za nacionalnu bezbednost (KNB), krajem marta uhapšen je kazahstanski državljanin koji je radio za strane obaveštajne službe i planirao da izvrši napad na predsednika i brojne visoke zvaničnike.

Ruske precizne rakete uništile skladišta nafte u Odesi

Visokopreciznim raketama morskog i vazdušnog baziranja uništeno je preduzeće za preradu nafte i tri skladišta energenata u području Odese, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

"Visoko preciznim raketama morskog i vazdušnog baziranja uništeno je preduzeće za preradu nafte i tri skladišta energenata u području Odese, sa kojih su vršene isporuke goriva za ukrajinske snage u Nikolajevu", izjavio je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

 

 

Kako je naveo, tokom noći su oborena i dva ukrajinska drona.

Gruzijske vojne snage pale rusku zastavu u Gostomelu

Zbog čega Gruzijci nose obeležja OS Ukrajine nije saopšteno.

 

 

Objavljeni snimci uništenja ukrajinske rafinerije

Ukrajinska rafinerija nafte u Kremenčuku potpuno je uništena nakon ruskog napada, izjavio je danas Dmitro Lunjin, guverner Poltavske oblasti.

Celu vest i snimke pogledajte OVDE.

Sirene za vazdušnu opasnost u Kijevu i Žitomiru

 

 

"NATO je organizacija osmišljena za agresiju"

Severnoatlantska alijansa je prvobitno osmišljena za agresiju uprkos trenutnim izjavama o njenoj odbrambenoj prirodi, izjavio je sinoć portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je za televiziju "Belorusija-24" rekao da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nedavno izvestio predsednika Vladimira Putina da je NATO pojačavao svoje snage na istočnom krilu ili blizu zapadnih granica Rusije, preneo je TASS.

REZIME 38. DANA Snimljeno obaranje ruskog lovca Su-34, Ukrajina optužuje RF za ratne zločine u Buči (FOTO/VIDEO)

EPA

 

"Kažu da je NATO odbrambena organizacija. Ali, znate, da automat Kalašnjikov ostaje jurišna puška šta god da radite sa njom. Isto je i sa NATO. Oni su osmišljeni i kreirani i njegova arhitektura je prilagođena tome - biti agresivan. To je organizacija namenjena agresiji", naveo je portparol Kremlja.

11 civila ranjeno u Mariupolju

Jedanaest civila je ranjeno u napadu ukrajinske vojske na oblasti Mariupolja koje kontroliše Donjecka Narodna Republika (DNR), izvestila je u nedelju misija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (JCCC).
 

Ruski "aligatori" počistili ukrajinske položaje

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je novi video snimak na kome se vidi rad ruskih posada vojnih helikoptera "Ka-52 Aligator" tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini. Više o tome OVDE.

Veliki konvoj vojne opreme i naoružanja ide ka Minsku

 

 

Čečenski snajper snimljen u Mariupolju

 

 

Medinski skeptičan, pregovori u ponedeljak

Šef ruske delegacije na rusko-ukrajinskim pregovorima Vladimir Medinski rekao je da ne deli optimizam Kijeva u pogledu spremnosti sporazuma, čiji su parametri objavljeni nakon razgovora u Istanbulu, navodi "BBC" na ruskom.

Rad na tekstu na nivou eksperata i šefova delegacija se nastavlja u ponedeljak.

Najnovije fotografije s ukrajinskog fronta

Uništen ruski tenk u kijevskoj oblasti. Fotografije ukrajinske patrole u razrušenom Irpinu.

Britanija: Ruske snage i dalje blokiraju ukrajinske obale

Ruske pomorske snage nastavljaju da blokiraju obale Ukrajine na Crnom i Azovskom moru, i tako sprečavaju njeno snabdevanje morem, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba.

Kako je navedeno u redovnom izveštaju britanskog ministarstva odbrane, Rusija je zadržala sposobnost da izvrši amfibijsko iskrcavanje, ali će takva operacija verovatno biti sve rizičnija zbog vremena koje su ukrajinske snage imale da se pripreme, prenosi Rojters.

- Mine u Crnom moru predstavljaju ozbiljan rizik za pomorsku aktivnost - navodi se u saopštenju britanskog ministarstva.

Serija eksplozija u Odesi

Odesa je bila izložena raketnoj vatri, a iz nekih delova grada javljali su se požari, piše Rojters, pozivajući se na izveštaj Gradskog veća.

Prema rečima očevidca koje je citirao Rojters, u nedelju ujutro u Odesi je odjeknula serija eksplozija i bio je vidljiv dim. Prema dopisniku UNIAN-a, deo projektila je oborio protivvazdušna odbrana, a zabeleženi su požari u nekim oblastima. Eksplozije javlja i dopisnik AFP-a.

 

 

Telegram kanal Gradskog veća piše da su požari izbili u pojedinim delovima grada. Upozorenje o vazdušnom napadu, izdato oko 4:30 po lokalnom vremenu, otkazano je u 6:30.

Rusko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo situaciju.

Šta se događalo prethodnog dana specijalne vojne operacije u Ukrajini možete pročitati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Србислав

03.04.2022 17:51

РАЧАК бр2-3-4 итд сценарио познат . Лично ништа неверујем Украјинској страни ,приказују у једној сцени мртве цивиле и сви окренути лицем земљи онда устају али се преварили камера и даље снима. Сигурно има цивилних жртава када се ратује у градовима ударањем ратовима нема фер плеја ако га је икада и било. Тек ће да се фабрику ратни злочини и једних идућих али неће се приказивати злочини Украјинаца јер то западу не одговара.