PRVE FOTOGRAFIJE UNIŠTENJA Gust dim nad Mariupoljem, civili zarobljeni pod ruševinama, pljušte optužbe sa obe strane (FOTO)
Foto: EPA/Maxar

„Tokom protekle nedelje, nekoliko hiljada stanovnika Mariupolja je deportovano na rusku teritoriju“, navodi se u saopštenju gradskog veća na svom Telegram kanalu kasno u subotu.

„Okupatori su ilegalno odvodili ljude iz Livoberežnog okruga i iz skloništa u zgradi sportskog kluba, gde se od stalnog bombardovanja krilo više od hiljadu ljudi".

Tvrdnje nisu nezavisno proverene, ali saopštenje saveta je jedan od nekoliko izveštaja o odvođenju stanovnika Mariupolja u Rusiju, gde su vlasti pominjale „izbeglice“ koje stižu iz strateške luke.

Ovako izgledaju satelitski snimci Mariupolja nakon najnovijeg napada:

Na fotografijama se nalazi, po tvrdnjama ukrajinske strane, izvestan broj civila zarobljenih pod ruševinama mariupoljskog pozorišta.

Ruski mediji ponudili su sasvim drugačije objašnjenje za prijavljeno uklanjanje stanovnika Mariupolja.

Novinska agencija "Tass" javila je u subotu da je 13 autobusa krenulo ka Rusiji sa više od 350 ljudi, od kojih je oko 50 trebalo da bude poslato železnicom u Jaroslavsku oblast, a ostatak u privremene prelazne centre u Taganrogu, lučkom gradu u Rusiji, u Rostovkom regionu.

Agencija "RIA Novost"i, pozivajući se na hitne službe, izvestila je prošle nedelje da je skoro 300.000 ljudi, uključujući oko 60.000 dece, stiglo u Rusiju iz regiona Luganska i Donbasa, uključujući Mariupolj, poslednjih nedelja. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ovog meseca da je više od 2,6 miliona ljudi u Ukrajini zatražilo evakuaciju.

 

 

U emisiji u subotu uveče, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je rekao o napadima na Mariupolj:

„Učiniti ovo mirnom gradu... je teror koji će se pamtiti vekovima koji dolaze“.

Intenzivne ulične borbe u gradu omele su pokušaje da se oslobode stotine preživelih zarobljenih danima u bombardovanom pozorištu dok su se ukrajinske snage držale protiv većih ruskih snaga unutar strateški važnog južnog lučkog grada.

Širom Ukrajine, u subotu je nastavljena evakuacija iz gradova duž osam od 10 humanitarnih koridora, rekla je potpredsednica vlade Irina Vereščuk. Evakuisano je ukupno 6.623 ljudi, uključujući 4.128 iz Mariupolja, poprišta nekih od najtežih ratnih stradanja.

Pad Mariupolja, ključne veze sa Crnim morem, označio bi veliki napredak za Ruse, koji su uglavnom zaglavili van velikih gradova više od tri nedelje u najvećoj kopnenoj invaziji u Evropi od Drugog svetskog rata. 

Sve o situaciji u Ukrajini čitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading