Rat u Ukrajini
Foto: Alo/Alo! Ilustracija /J.V. & A.V.

- Oko 40.000 Ukrajinaca uspelo je da se evakuiše humanitarnim koridorima, ali stanovnici Harkova i Marijupolja nisu bili među njima.

- Ukupno je evakuisano oko 48.000 Ukrajinaca i to 43.000 iz Sumija, 3.500 iz regiona Kijeva i 1.000 iz Energodara.

- Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin danas će održati video-sastanak sa članovima Vlade.

- Ključna tema sastanka vrha države biće mere za ublažavanje posledica međunarodnih sankcija po nacionalnu ekonomiju Rusije

Gori institut u Harkovu

Prema nepotvrđenim informacijama sa društvenih mreža, u toku je požar u Institutu za fiziku i tehnologiju u Harkovu.

Hoće li EU primiti Ukrajinu u svoje članstvo?

Lideri EU na samitu u Parizu razmatraju zajednički odgovor na rat u Ukrajini, pri čemu su izneli različita viđenja o tome koliko daleko da idu sa ekonomskim sankcijama i da li da po ubrzanoj proceduri prime Ukrajinu u Uniju

I Dizni se povlači iz Rusije

 

 

Tviter uklonio objave ruske ambasade

Tviter je uklonio objave ruske ambasade u Britaniji da je fotografija sa trudnom devojčicom iz granatiranog porodilišta u Mariupolju montirana

 

 

Zelenski: Putin blefira

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u intervjuu za njemački list Die Zeit da je malo verovatno da će Putin posegnuti za nuklearnim oružjem.


"To je blef. Jedna je stvar biti ubica, a druga imati suicidne misli", rekao je on.

Kina prvi put stanje u Ukrajini nazvala ratom

 

 

Deaktiviranje bombe u Odesi

 

 

Razgovarali Bajden i Erdogan

 

 

Kako je Černobilj delovao i koliko daleko, ne ponovilo se

 

 

I Turska se pita, kaže Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je danas telefonom sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom o ruskom napadu na Ukrajinu, saopšteno je iz turskog predsedništva.

Kako se navodi, Erdogan je Bajdenu rekao da je važna uloga Turske u očuvanju dijaloga sa Ukrajinom i Rusijom, prenosi Rojters.

Amerikanci razvijali biološko oružje za uništavanje etničkih grupa

Sa velikim stepenom verovatnoće možemo reći da je jedan od zadataka Amerike i njenih saveznika stvaranje bioagenasa sposobnih da selektivno unište različite etničke grupe stanovništva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Zaharova odgovorila novinarki CNN

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova poručila je danas u Turskoj novinarki Si-En-Ena da zapadni mediji već osam godina žmure na dešavanja u Donbasu i da bi ponekad trebalo da otvore oči.

Putin upozorio na rast cena hrane

Globalne cene hrane će dodatno rasti ako zapadne zemlje pojačaju ekonomski pritisak na Rusiju, najvećeg svetskog proizvođača đubriva, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku s članovima vlade.

Ukrajina konfiskuje imovinu Rusije i ruskih građana

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon o konfiskaciji imovine Rusije i ruskih građana u Ukrajini, saopštio je danas ukrajinski parlament.

Osveta Putina stupila na snagu

Ruska vlada je saopštila danas da zabranila izvoz telekomunikacione, medicinske, automobilske, poljoprivredne, električne, tehnološke i velikog broja druge robe do kraja 2022. godine, kao uzvratnu meru na sankcije Zapada prema Moskvi, izveštava Rojters.

Zelenski se sutra obraća nemačkom Bundesratu
 

Zelenski će se uključiti putem video linka na sednicu pokrajinskog doma nemačke skupštine.

Prema pisanju „Bilda“ ovo je prvi put da se neki strani državnik uključuje na sednicu pokrajinskog doma.

Pokrajine planiraju da usvoje odluku o solidarnosti sa Ukrajinom, podršci sankcijama i spremnosti na prijem ukrajinskih izbeglica.
 

Šolc i Makron hitno zvali Putina

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su telefonom sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Kamala Haris zapretila Rusiji

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je danas da će sa Poljskom razgovarati o pitanjima koja će primorati Rusiju da plati cenu za svoju invaziju na Ukrajinu.
 

Lavrov se obratio javnosti

Govoreći o potencijalnim pregovorima na nivou predsednika Rusije i Ukrajine, Lavrov je rekao da Vladimir Putin nikada nije odbijao takvu vrstu kontakta.


On je rekao i da je tokom razgovora sa Kulebom bilo reči o susretu Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog.

„Nadam se da će se takva potreba pojaviti, ali prethodno je neophodno sprovesti celokupan rad koji je pokrenut na pregovorima u Belorusiji“, dodao je.

Bez dogovora u Turskoj

Kuleba: Sa Lavrovim bez dogovora o prekidu vatre i humanitarnom koridoru iz Mariupolja

Lukašenko otkrio šta se događa blizu Černobilja

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je rekao da se plaćenici kreću u Ukrajini u pravcu nuklearne elektrane Černobilj i da nema podataka zašto.

Rusija se povlači iz Saveta Evrope

Moskva neće učestvovati u pretvaranju Saveta Evrope u tribinu za zapadno samoljublje od strane NATO-a i EU: "Uživajte jedni u drugima, ali bez Rusije", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije

Sastanak je zakazan za 9 sati po našem vremenu

Trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Ukrajine, Rusije i Turske zakazan je za devet sati po našem vremenu u Antaliji.

Ukrajinsku stranu predstavljaće ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, koji je izneo niz pitanja o kojima će razgovarati sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

- To su prekid vatre, poboljšanje humanitarne situacije u gradovima, povlačenje ruskih trupa - saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Zelenski: Direktnim dijalogom sa Putinom moze se resiti sukob

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je da se trenutni sukob u Ukrajini može rešiti samo kroz direktan dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Stvar nije u tome šta ja mogu da pružim. Moj cilj u bilo kakvim pregovorima je da okončam rat sa Rusijom", rekao je Zelenski u intervjuu za nemački "Bild", odgovarajući na pitanje da li je spreman da prizna nezavisnost Donbasa i Krima.
 

Granatirano selo u blizini Balakleje

 

 

MMF: Paket od 1,4 milijarde dolara za Ukrajinu

Izvršni odbor MMF je po hitnom postupku odobrio paket u vrednosti od 1,4 milijarde dolara za Ukrajinu, kao pomoć za podmirivanje hitnih potreba za potrošnjom i ublažavanje ekonomskih posledica rata, prenosi Rojters.

Iz MMF je saopšteno da su ukrajinske vlasti otkazale postojeći stend-baj aranžman sa Fondom i da će se raditi na osmišljavanju odgovarajućeg ekonomskog programa s fokusom na rehabilitaciju i privredni rast, ali tek kada se stvore uslovi za to.

Bela kuca: Lažne tvrdnje Rusije o biološkom oružju SAD

Bela kuća je danas saopštila da su lažne tvrdnje Rusije o navodnoj umešanosti SAD u laboratorije sa biološkim oružjem i razvoj hemijskog oružja u Ukrajini.

Mi smo upoznati sa lažnim tvrdnjama Rusije u tom smislu, navela je predstavnica za štampu Bele kuće Džen Psaki.

Ona je dodala da Rusija možda priprema teren za upotrebu biološkog ili hemijskog oružja u Ukrajini, ali nije navela dokaze za to.

"Amerika pokazuje zabrinutost"

SAD pokazuju ozbiljnu zabrinutost otkrivanjem istine o radu na vojno-biološkom programu u blizini ruskih granica, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov. Ruski ambasador je pozvao SAD da prekinu nezakoniti rad u oblasti vojne biologije, između ostalog i na postsovjetskom prostoru.

Kongres usvojio zakon o zabrani uvoza ruskih energenata

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je predlog zakona o zabrani uvoza nafte i drugih energenata iz Rusije. Predlog zakona podržalo je 414 poslanika, 17 je bilo protiv.

Pored zabrane uvoza nafte i energenata, zakona sadrži i poziv da trgovinski predstavnik SAD u Svetskoj trgovinskoj zajednici pokrene pitanje preispitivanja trgovinskih ustupaka Rusiji i suspendovanje članstva zemlje u toj organizaciji.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (8)

Loading
NEDOSTIZNO

10.03.2022 08:31

Ni slucajno Putin ne treba da razgovara sa Zelenskim. On je predsednik fasisticke zemlje i ne treba mu dizati rejting sa tim da takvi mogu da razgovaraju sa liderom sveta.

Dragi

10.03.2022 14:47

@NEDOSTIZNO - Gde si bio pre početka rata zašto tada nisi hteo da razgovaraš a sve na nagovor Amerikanaca ,Engleza i nekih kolonijalnih zemalja Evrope sa da kada si uvukao Ukrajini u rat sada bi da razgovaraš i treba netreba da gine običan i nedužan narod.Ali sada nisu isti uslovi pregovora ti to znaš.Ipak politika nije gluma to je ozbiljna stvar i nisi sme da se kockaš.

Realni

10.03.2022 16:17

@NEDOSTIZNO - 1999god opet će se ponoviti

Zoran

10.03.2022 10:44

Toliko.su obesni da ni ne pokusavaju.da unisaono lazu. Sada kazu da Rusi "lazu "da su imali bioloske fabrike u UK dok je njihova visoka funkcionerka pre toga eksplicitno.izjavila da cine sve da uklone dokaze kako.Rusi.ne bi pronasli sto je u naravi priznanje postojanja bioloskih americkih fabrika smrti za covecanstvo.

Pera Detlic

10.03.2022 19:50

Zelenski ce ratovati do poslednjeg ukrajinca za zapad i pobeci ce iz Ukrajine da spasava svoje dupe ostavljajuci za sobom pustos i smrt.

Laznjak

10.03.2022 20:50

1000% inscenirano. Toliko je amaterski i trapavo snimano, svako ko ima dve vijuge i pogleda 2-3 puta vidi da je to sve lazirano pri snimanju ispred bolnice. A Fox i CNN vrte lazni snimak po ceo dan i noc. Vezbali se na Markalama i u Racku, pa u Siriji, sad i ovde. Ali provaljeni su.

Mila

10.03.2022 21:00

Režirala su i po Srbiji tj Kosovu ,onda u Sarajevu. Neka ,neka dolazi vreme pravde.

ODMAH

10.03.2022 21:50

Lepo sam vam rekla Rusi da Zelenskom treba vreme za prljave rezije. Sutra ce da laze pred nemackim Bundestagom, a oni ce u sve poverovati, ne krasi ih pamet. Zato zavrsote sve u roku od 24 casa. Zelenskom suditi za zlocine u Dombasu.