U UKRAJINI SE SPROVODE EKSPERIMENTI NAD LJUDIMA? Naredba je da Rusija ne sme da otkrije BIOLOŠKO ORUŽJE
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Na postojanje američkih biolaboratorija širom Ukrajine upozorio je sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev još leta 2021. On je tada istakao činjenicu na porast broja biolaboratorija pod američkom kontrolom u svetu, a najviše na ruskim i kineskim granicama. Iako iz Vašingtona stižu uveravanja da se radi o saradnji sa lokalnim naučnicima na razvoju načina borbe protiv opasnih patogena, nije poznato šta se dešava unutar zidova laboratorija, rekao je on u intervjuu za moskovski Komersant.

Tramp kritikovao Bajdena, pa najavio novu invaziju, evo i GDE - Alo.rs

Na pitanje da li misli da Amerikanci u tim laboratorijama razvijaju biološko oružje, Patrušev je odgovorio da ruski zvaničnici imaju dobre razloge da misle da se radi upravo o tome. Na postojanje biolaboratorija pod američkom kontrolom na ruskim i kineskim granicama, upozorili su u zajedničkoj izjavi i ruski i kineski predsednik Vladimir Putin i Si Đinping.

Biološko oružje i novi Račak

Usledila je specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini i upozorenje direktora Zajedničkog programa za smanjenje pretnji, koji se odvija u okviru Programa za smanjenje bioloških pretnji Pentagona, Roberta Poupa, koji je rekao da postoji opasnost da ruska vojska zarobi ove laboratorije u Ukrajini. On je napomenuo da biolaboratorije u Ukrajini ne proizvode biološko oružje.

Međutim, na društvenim mrežama počele su da se pojavljuju mape sa lokacijama američkih biolaboratorija u Ukrajini, kao i informacije da one zapravo mogu da proizvedu biološko oružje. Američki „fekt čekeri“ ove informacije označili su kao lažne, tvrdeći da biolaboratorije u Ukrajini nisu pod kontrolom SAD, već ukrajinske vlade. Ipak, ispostaviće se, kada su se u istragu uključili istraživački novinari, da istina i nije baš takvu kakvu je predstavlja Vašington.

Prema rečima dr Radomira Kovačevića, toksikologa iz Kliničkog centra Srbije, svaka laboratorija služi za analizu ili proizvodnju – pošto se ovde radi o biolaboratorijama, radi se o analizi ili proizvodnji biomaterijala koji se nalaze u životnoj sredini ili u ljudima. On, kako kaže, veruje da su informacije o postojanju američkih biolaboratorija u Ukrajini tačne. Ono što je nepoznanica jeste sa kojim su ciljem osnovane i koju opremu imaju.

„Pretpostavljam da kao svaka laboratorija mora da služi detekciji, odnosno identifikaciji svih agenasa koji mogu da se nađu u životnoj sredini. Kada su ratovi u pitanju, primarno se misli na životnu sredinu, kada je toksikologija u pitanju, misli se primarno na radnu sredinu. Ovo je veoma ozbiljno“, smatra Kovačević.

Ruski lovci snimljeni nad Švedskom - Alo.rs

Naš sagovornik dodaje da je siguran da je primarna namena ovih laboratorija bila detekcija; međutim, postoji opasnost od zloupotrebe prikupljenih podataka. Takođe, svaka od tih laboratorija, uveren je on, može da proizvede agense za upotrebu u biološkom ratu.

„Ne mislim da mogu da naprave sintezu i proizvodnju novih mikroorganizama na tim mestima, već da ih imaju spremne. To može vrlo lako da se proširi, a onda će sistem laboratorija napraviti tobožnju detekciju i, kao što su bile Markale, kao što je bio Račak, da okrive Ruse“, kategoričan je Kovačević.

U Ukrajini se sprovode eksperimenti na ljudima

U Ukrajini zasigurno postoji 11 laboratorija koje je osnovao Pentagon, tvrdi bugarska istraživačka novinarka Diljana Gajtandžijeva, koja je i objavila podatke koji potvrđuju postojanje ovih laboratorija. Još dve je trebalo otvoriti u 2023. godini. Ona je takođe otkrila, zahvaljujući dokumentima do kojih je došla, da Ukrajina nema kontrolu nad biolaboratorijama na sopstvenoj teritoriji.

Prema sporazumu koji su 2005. potpisali ukrajinsko i američko Ministarstvo odbrane, ukrajinskoj vladi je zabranjeno javno otkrivanje osetljivih informacija o američkom programu, a Ukrajina je obavezna da pribavi američkom Ministarstvu odbrane opasne patogene za biološke istraživanja. Pentagonu je odobren pristup određenim državnim tajnama Ukrajine u vezi sa projektima po njihovom sporazumu.

Rusi ušli tenkovima u Herson - Alo.rs

Ona se osvrnula na izjavu Roberta Poupa, koja je, prema njenom uverenju, indirektna potvrda da u ukrajinskim laboratorijama ima nečega što ruska vojska ne bi smela da pronađe. U američkim medijima vodi se kampanja negiranja postojanja biolaboratorija u Ukrajini, koja je, kaže Gajtandžijeva, dostiže razmere kriznog PR-a. Međutim, sama ukrajinska vlada i američka ambasada u Kijevu objavili su dokumente o postojanju tih laboratorija. Dokumenti su u međuvremenu nestali sa Interneta.

U nekoliko projekata, Pentagon je eksperimentisao sa patogenim elementima koje je isprobavao na ukrajinskim vojnicima tokom nekoliko godina, otkriva Gajtandžijeva i dodaje da se nada da će jednog dana biti otkrivena prava svrha postojanja američkih biolaboratorija u Ukrajini, ali i u drugim krajevima sveta.

„Ako je sve transparentno i ako se sve radi u korist lokalne populacije, pitam se zašto je naučnicima Pentagona dodeljen diplomatski status? Oni su imali privilegiju da rade pod zaštitom diplomatskog imuniteta. Takođe, prema sporazumu između Ukrajine i vlade SAD postoje klauzule prema čijim odredbama ni jedan američki zvaničnik ili naučnik ne može biti okrivljen ukoliko eksperimentom prouzrokuje nečiju smrt. Ako se sve radi na korist lokalnog stanovništva, zbog čega postoje takve klauzule“, pita se Gajtandžijeva.

Laboratorije će sigurno biti pronađene

Prema rečima Stevana Gajića iz Instituta za evropske studije, priča o američkim biolaboratorijama u Ukrajini je tipična priča današnjice – Zapad ne želi da verujemo svojim očima, već onome što on govori o tome. On podseća da su se američke tvrdnje o posedovanju oružja za masovno uništenje u Iraku, Siriji i Libiji pokazale kao netačne. Sada je priča o postojanju američkog biološkog oružja tačna, tvrdi on.

„Dovoljno je samo posmatrati reakcije. Ukoliko je tolika histerija nastala, to znači da u nekom trenutku ruska vojska može da naiđe na te laboratorije. Pri tome, radi se najpodmuklijem oružju. I postavlja se pitanje šta su te laboratorije radile na granici sa Rusijom. Čak i kada laboratorije budu pronađene, a očekujem da će se to desiti, imaćemo zaglušujuću propagandu koja će pokušati to da sakrije“, smatra Gajić.

Sve o ukrajinskoj krizi pratite UŽIVO NA NAŠEM BLOGU.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
CCCC

03.03.2022 21:55

Eksperiment je već sproveden i trajao je dve godine .Prave posledice će se znati vremenom.

Srb

03.03.2022 22:49

Očito je bio zadnji čas da se Ukrajina oslobodi kauboja. I sve će se saznati. Zapad je truo, i ide gde mu je mesto. Na đubrište civilizacije i istorije.