UNIŠTEN ŠTAB OPERATIVNE TAKTIČKE GRUPE ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE Poginuo i general Dimitrij Krasiljnikov, napad na Žitomir, uništen konzulat Slovenije u Harkovu  (FOTO/VIDEO)
Alo! Ilustracija J.V.

Šesti dan od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Juče se završio prvi krug pregovora Moskve i Kijeva u Belorusiji. U nedelju je Putin naredio poseban režim za ruske strateške snage. Borbe u Donbasu još traju.

Nakon što je Kijev intenzivirao ofanzivu na DNR i LNR, Rusija je, na zahtev republika, priznala njihovu nezavisnost i ratifikovala sporazume o prijateljstvu i saradnji. Tri dana kasnije ruski predsednik Vladimir Putin objavio je o početku specijalne vojne operacije u regionu.

U nastavku pratite najnovije vesti iz minuta u minut.

U raketnom napadu u Harkovu uništen konzulat Slovenije

Ovu informaciju potvrdilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Iz Ministarstva su naveli da na sreću niko od zaposlenih nije povređen, piše Rojters.

UNIŠTEN ŠTAB OPERATIVNE TAKTIČKE GRUPE ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE Poginuo i general Dimitrij Krasiljnikov

 

Štab operativno taktičke grupe "Sever" Oružanih snaga Ukrajina uništen je danas u zajedničkoj ofanzivi ruskih snaga i Narodnih milicija DNR i LNR, saopštio je portparol armije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

- Većina štabnih oficira je poginula. Prema našim obaveštajnim podacima, među poginulima je i komandant grupe "Sever" general Dmitrij Krasiljnikov, dodao je portparol Narodne milicije.

Napad i na Žitomir

Ukrajinska agencija "Unijan" javlja da je večeras pokrenut vazdušni udar na bazu oružanih snaga Ukrajine u Žitomiru, koji se nalazi na oko 130 kilometara od prestonice ka zapadu.

UKRAJINSKA VOJSKA NAPALA RUSIJU Gađan aerodrom u Tagangoru

Ruske snage PVO oborile su raketu „Točka U“ u području aerodroma u Taganrogu..

UNIŠTEN ŠTAB OPERATIVNE TAKTIČKE GRUPE ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE Poginuo i general Dimitrij Krasiljnikov, napad na Žitomir, uništen konzulat Slovenije u Harkovu  (FOTO/VIDEO)

TOČKA U Foto: Youtube/Printscreen

 

 

Pretpostavlja se da se radi o raketi 'Točka U' koja je lansirana sa teritorije Ukrajine. Delovi su pali na aerodrom.

Niko nije stradao, niti je pričinjena materijalna šteta zahvaljujući pravovremenoj reakciji ruske PVO.

Ranije se na društvenim mrežama pojavila informacija da je u području aerodroma u Taganrogu odjeknula eksplozija.

Pogođen televizijski toranj u Kijevu

Ruske snage pogodile su televizijski toranj u Kijevu, javljaju ukrajinski mediji.

Na fotografijama i snimcima koje je objavila Ukrajinska pravda vidi se kako se kod tornja podiže stub dima.

 

 


Iz kabineta ukrajinskog predsednika rečeno je da je pogođena kontrolna soba emitera na tornju.

Za sada nema informacija o povređenima ili poginulima, napominje Unian.

 

Poginula dva ukrajinska fudbalera

Dvojica ukrajinskih fudbalera poginuli su tokom invazije Rusije u toj zemlji, potvrdila je FIFPro.

FIFPro, odnosno svetski sindikat profesionalnih fudbalera, potvrdio je da su ukrajinski fudbaleri Vitalij Sapilo (21) i Dmitro Martinenko (25) izgubili živote u ovom ratnom sukobu.

Ukrajina granatirala rusnik u Donjecku

Granatiranje ukrajinske vojske ostavilo je bez struje rudnik uglja u Donjecku i 33 rudara zarobljena pod zemljom, saopšteno je danas iz ministarstva industrije, rudarstva i energetike Donjecke Narodne Republike (DNR).

"Rudnik Zasjadko ostao je bez struje u 15.35 posle ukrajinskog granatiranja, a čak 33 rudara su ostala zarobljena pod zemljom", navodi se u zvaničnom saopštenju ministarstva, prenosi TAS S.

Misija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prpekida vatre saopštila je ranije danas da je ukrajinska vojska u 14.10 ispalila deset mina na Donjeck i osam granata kalibra 120 mm u 15.10.

Šojgu: Ukrajinska vojska koristi civile kao štit

Ukrajinska vojska je rasporedila više raketnih bacača, topova i minobacača velikog kalibra na mestima na kojima koristi civile kao živi štit, izjavio je danas ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu.


- Tokom oružanih sukoba ukrajinska strana ne preza od toga da koristi civile kao živi štit, a višecevne raketne bacače, topove, minobacače velikog kalibra postavlja u dvorištima stambenih zgrada, u blizini škola i vrtića - rekao je Šojgu, prenosi TAS S.

Šojgu je zahvalio ruskim vojnicima "na hrabrosti, herojstvu, savesnom i profesionalnom obavljanju postavljenih zadataka".

Kuleba: Pomozite nam ili ste vi sledeći

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je danas da je Ukrajina u pregovorima sa saveznicima o tome kako da podrži svoju protivvazdušnu odbranu.

- Sve u čemu sada mogu da nam pomognu - bolje je pomoći sada nego da se kasnije suoče oči u oči sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom - rekao je Kuleba na onlajn konferenciji za novinare, prenosi agencija Rojters.

EU da se pripremi za milione izbeglica iz Ukrajine

Evropska unija mora da se pripremi za "milione" izbeglica koje beže od ratnih sukoba u Ukrajini, izjavila je danas komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson tokom posete Slovackoj i dodala da je u EU već ušlo 400.000 ljudi iz Ukrajine.

Ona je izrazila nadu da će Evropski savet u četvrtak aktivirati direktivu o privremenoj zaštiti kako bi se zaštitili oni koji beže i dodala da se razmatra slanje dodatnog osoblja kako bi se pomoglo zemljama koje se graniče sa Ukrajinom, prenosi Rojters.

Francuska daje 100 miliona evra stanovništvu Ukrajine

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će Francuska ponuditi 100 miliona evra finansijske pomoći stanovništvu pogođenom sukobom u Ukrajini.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, pomoć će biti usmerena na ublažavanje humanitarne krize koja je izazvana ruskom vojnom intervencijom u Ukrajini, ali i kao odgovor na zahtev Ukrajine, prenosi agencija Rojters.

Prva pošiljka od 33 tone pomoći, uglavnom šatora, ćebadi, higijenskih kompleta i vreća za spavanje, stigla je u Poljsku u nedelju uveče i predata je ukrajinskim vlastima u ponedeljak, podseća britanska agencija.

Lavrov bojkotovan na sednici Savet bezbednosti UN

Više od 100 diplomata iz oko 40 zapadnih zemalja i njihovih saveznika, uključujući Japan, napustilo je danas govor ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na najvišem forumu UN za ljudska prava u znak protesta zbog ratnog sukoba u Ukrajini.

Bojkot od strane izaslanika Evropske unije, SAD, Velike Britanije i drugih ostavio je samo nekoliko diplomata u prostoriji, među kojima je bio ambasador Rusije pri UN u Ženevi, Genadija Gatilova, bivšeg zamenika Sergeja Lavrova, prenosi Rojters.

Među delegacijama koje nisu napustile govor šefa diplomatije Ruske Federacije bile su sirijska, kineska i iz Venecuele.

Lavrov se obraćao Savetu za ljudska prava UN video linkom, nakon što je otkazao posetu, jer su mu države EU blokirale let avionom, saopštila ruska misija u Ženevi.

Oružane snage DNR i LNR napreduju

Narodne Republike (LNR) napredovale su 61 kilometar od početka operacija u Ukrajini, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov je rekao u utorak.

- Od početka operacije snage LNR napredovale su 61 kilometar uz vatrenu podršku oružanih snaga Ruske Federacije i blokirale su grad Svatovo, dok su Novoborovoe, Barikino, Klimovkla, Bulgakov i Golubovka stavljeni pod kontrolu - rekao je Konašenkov, prenosi TAS S.

Prema njegovim rečima, prethodnica snaga narodne milicije DNR stigla je do administrativne granice Donjecke oblasti i spojila se sa ruskim trupama koje imaju zadatak da preuzmu kontrolu nad oblastima duž obale Azovskog mora.

Lukašenko zatražio da deo ruske vojske ostane u Belorusiji

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je posle zajedničkih vojnih vežbi zamolio svog ruskog kolegu Vladimira Putina da zadrži deo ruskih snaga u Belorusiji.

- Zamolio sam ruskog predsednika da zadrži deo ruskih snaga u oblasti Gomelja. Međutim, nikada nismo planirali rat sa Ukrajinom ili sumnjali da bismo mogli biti ugroženi iz tog pravca i nikada tamo nismo stacionirali nijednu vojnu jedinicu - rekao je Lukašenko na današnjem sastanku Saveta bezbednosti, prenosi agencija BelTA.

Rusija započinje sa napadima na tehnološke objekte

Ruske snage napašće objekte Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i 72. Centar za informaciono-psihološke operacije (PSO) u Kijevu, upozorilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

- Da bi osujetili informativne napade na Rusiju, ruske snage će napasti tehnološke objekte SBU i 72. glavni centar PSO u Kijevu. Pozivamo građane Ukrajine koje su ukrajinski nacionalisti umešali u provokacije protiv Rusije, kao i stanovnike Kijeva koji žive u blizini predajnika, da napuste svoje domove - navelo je danas ministarstvo odbrane u saopštenju, prenosi agencija TAS S.

UNIŠTEN ŠTAB OPERATIVNE TAKTIČKE GRUPE ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE Poginuo i general Dimitrij Krasiljnikov, napad na Žitomir, uništen konzulat Slovenije u Harkovu  (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube

 

 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da ruska vojska ne gađa civilne ciljeve i stambena naselja tokom svoje specijalne operacije u Ukrajini.

- Tokom specijalne operacije, ruske trupe ne udaraju ni na jedan civilni infrastrukturni objekt ili stambena naselja. To ne dolazi u obzir - rekao je on odgovarajući na pitanje da li je Kremlj znao za bilo koje civilne žrtve tokom specijalne operacije.

Zvaničnik Kremlja naglasio je još jednom da je misija vojne intervencije u Ukrajini, demilitarizacija Ukrajine, kao i da su gađani samo vojni objekti.

- Neophodno je zapamtiti da je u mnogim slučajevima reč upravo o pucnjavi u kojoj učestvuju nacionalističke formacije koje koriste ljude kao živi štit - rekao je Peskov.

Ukrajini blokiran pristup Azovskom moru

Potparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je danas da je od danas ukrajinskoj vojsci blokiran pristup Azovskom moru.

Konašenkov je rekao da su napredujuće jedinice Donjecke narodne milicije stigle do administrativne granice Donjecke oblasti kako bi se povezale s ruskim snagama koje su ranije uspostavile kontrolu nad ukrajinskim oblastima na Azovskom moru, prenosi agencija TAS S.

Rađanje geopolitičke Evrope

Šef diplomatije EU Žozep Borelj kaže da je trenutak invazije Rusije na Ukrajinu i preuzimanje odgovornosti EU za postojeće izazove, trenutak "rađanja geopolitičke Evrope".

Borelj je pozvao ceo svet da osudi "agresiju za koju nema opravdanja", a EU da više izdvaja iz budžeta za odbranu i odvraćanje.

Novi pregovori

Pregovori ruske i ukrajinske delegacije biće nastavljeni sutra, javlja TAS S.

Nemačka najavljuje nove sankcije

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je novu seriju sankcija protiv Rusije.

Rusija privremeno zabranila strancima da prodaju imovinu

Rusija će uvesti privremene mere zabrane stranim investitorima koji žele da prodaju imovinu kako bi osigurala da donesu promišljenu odluku, a ne da donose odluku pod političkim pritiskom, izjavio je danas ruski premijer Mihail Mišustin.

- U trenutnoj situaciji sa sankcijama strani preduzetnici su primorani da se ne rukovode ekonomskim faktorima, već da donose odluke pod političkim pritiskom. Kako bi se biznisima dala šansa da donesu promišljenu odluku, pripremljena je predsednička naredba o uvođenju privremenih ograničenja na izlazak iz ruske imovine - rekao je Mišustin na sastanku vlade, a prenosi Rojters.

Drama u UN

Ukrajina i zapadne zemlje apelovale su na specijalnoj sednici Generalne skupštine UN na međunarodnu zajednicu da podrži nacrt rezolucije GS UN kojom se osuđuje "ruska invazija na Ukrajinu" i poziva na momentalni prekid vatre.

Ruski izaslanik u UN Vasilij Nebenzja izjavio je da Moskva deluje u samoodbrani, a za rusku intervenciju je rekao da predstavlja odbranu principa Povelje UN.

Džonson: Putin nije validan sagovornik

Predsednik Rusije Vladimir Putin više se ne može smatrati validnim sagovornikom, rekao je danas britanski premijer Boris Džonson odgovarajući na pitanje o mogućnosti kompromisa između Rusije i Ukrajine i okončanju sukoba.

Džonson je rekao da je u sadašnjem trenutku veoma teško sagledati kako se Vladimir Putin, s obzirom na ono što je uradio, može smatrati validnim sagovornikom.

Oglasili se iz UAE

Princ prestolonaslednik Abu Dabija i zamenik vrhovnog komandanta oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamed bin Zajed Al Nahjan kaže da Moskva ima pravo da čuva svoju nacionalnu bezbednost, saopštila je pres služba Kremlja.

On je takvo uverenje izrazio tokom današnjeg telefonskog razgovora sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Zelenski: Ukrajina hoće u EU

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, u obraćanju Evropskom parlementu pozvao je EU da bude uz Ukrajinu i ukrajinski narod i podrži njihovu borbu za slobodu i život.

- Naš narod je motivinsan, jer se prevashodno bori za svoju slobodu, živote i preživljavanje. Istovremeno mi se borimo da budemo jednaki članovi Evrope. Mi smo pokazali našu snagu. Dokažite da ste sa nama i da nas nećete napustiti - poručio je Zelenski.

UNIŠTEN ŠTAB OPERATIVNE TAKTIČKE GRUPE ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE Poginuo i general Dimitrij Krasiljnikov, napad na Žitomir, uništen konzulat Slovenije u Harkovu  (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA

 

Predsednik Ukrajine se video putem obratio poslanicima Evropskog parlameta koji na varnednom zasedanju razmatraju Rezoluciju o agresiji Rusije na Ukrajinu.

Zelenski je saopštio da je na hiljade ljudi širom Ukrajine ubijeno tokom pet dana ”pune ruske invazije” i naglasio da je tokom ruskih napada ubijeno i 16-oro dece.

On je naveo da je u jutrošnjem napadu na Harkov poginulo ”desetine ljudi”, a da su dve ruske krstareće rakete pale na Trg slobode u Harkovu.

- To je cena slobode - poručio je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je naglasio da je ”Evropa ukrajinski izbor” i pozvao Evropski parlament da u tome podrzi ukrajinski narod.

Ukrajinska raketa lansirana na teritoriju Rusije

Raketom Točka-U koju su jutros lansirale ukrajinske oružane snage ciljana je teritorija Ruske Federacije, izjavio je Denis Pušilin lider Donjecke Narodne Republike (DNR).

- Oni nisu granatirali našu teritoriju. Namerno je ciljana teritorija Rusije - rekao je Pušilin u direktnom prenosu na kanalu TV Rosija 24, prenosi TAS S.

Misija DNR u Zajedničkom Centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre izvestila je jutros da su snage protivvazdušne odbrane DNR oborile raketu Točka-U koju je ukrajinska vojska ispalila na teritoriju DNR.

Medvedev odgovorio na pretnje Francuskoj

Francuski ministar ekonomije rekao je da Evropa i SAD objavljuju "finansijski rat" Putinu i da će to uništiti rusku ekonomiju, nakon toga se oglasio bivši premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

- Danas je neki francuski ministar rekao da su objavili ekonomski rat Rusiji. Pazite na jezik, gospodo! I ne zaboravite da su se u ljudskoj istoriji ekonomski ratovi često pretvarali u prave - napisao je na Tviteru bivši premijer Rusije, Dmitrij Medvedev.

 

 

Ministar ekonomije Francuske, Bruno le Mer, najavio je da će Zapad pokrenuti "rat koji će srušiti rusku ekonomiju". Ministar je, gostujući na radio "Frans info", otkrio i da se na spisku ruskih oligarha u Evropi nalazi skoro 500 imena.

Velika Britanija blokira ruske brodove

Velika Britanija saopštila je danas da je usvojila zakon kojim se zabranjuje ulazak u njene luke svim brodovima koji imaju bilo kakve veze sa Rusijom.

"Upravo smo postali prva nacija koja je usvojila zakon koji uključuje potpunu zabranu ulaska u britanske luke svim brodovima koji imaju bilo kakve veze sa Rusijom," poručio je na Tviteru britanski ministar saobraćaja Grant Šaps, prenosi agencija Rojters.

Velika Britanija juče je naredila svojim lukama da blokiraju sve brodove koji su pod ruskom zastavom ili se veruje da su registrovani, da su u vlasništvu ili pod kontrolom bilo koje osobe povezane sa Rusijom.

Izveštaj UN

Najmanje 136 civila je poginulo, među kojima je 13-oro dece, dok je 400 povređeno od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini, saopštio je Visoki komesarijat Organizacije Ujedinjenih nacija.

- Pravi broj je verovatno mnogo veći - rekla je portparolka ove organizacije Lis Trosel na brifingu, a prenosi Rojters.

NATO neće reagovati

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas Rusiju da prekine rat u Ukrajini i povuče sve svoje snage.

Alijansa neće slati trupe ili borbene avione da pruže podršku Kijevu jer ne želi da postane deo sukoba.

Ukrajina može da nabavi nuklearno naoružanje

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je danas "realnom opasnošću" mogućnost da Kijev nabavi nuklearno oružje i poručio da je za Rusiju neprihvatljivo da se američko nuklearno oružje nalazi u Evropi.

Lavrov je u video obraćanju na konferenciji o razoružanju u Ženevi upozorio i da su neke zemlje počele da koriste svemirski prostor u vojne svrhe i upozorio da je sve realnija pretnja od nove trke u naoružanju i sukoba u svemiru, prenosi TAS S.

Belorusija napala Ukrajinu

Ukrajinski parlament je objavio informaciju da je Belorusija započela vojnu akciju u Ukrajini

 

 

Kako navode, belruske trupe ušle su u Černigovsku oblast.

Francuski ministar preti rušenjem ruske ekonomije

Francuski ministar ekonomije rekao je da Evropa i SAD objavljuju "finansijski rat" Putinu i da će to uništiti rusku ekonomiju

Ministar je, gostujući na radio "Frans info", otkrio i da se na spisku ruskih oligarha u Evropi nalazi skoro 500 imena.

Rusija nastavlja akciju

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je danas da će ruska vojska nastaviti vojnu operaciju u Ukrajini do ostvarivanja svojih ciljeva, a da je glavni zadatak zaštita Rusije od spoljne vojne pretnje sa Zapada.

Ruski ministar je rekao da se operacija sprovodi u cilju zaštite stanovništva Donbasa, demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

Opsada Mariupolja

Opkoljavanjem Mariupolja ruska vojska obezbedila je kopnenu vezu između Krima i samoproglašenih republika u Donbasu.

Gradonačelnik ukrajinskog grada Mariupolja Vadim Bojčenko izjavio je danas da je taj južni lučki grad pod konstantnim granatiranjem u kojem su ubijeni civili i uništena infrastruktura.

Na drugoj strani, portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke narodne republike Eduard Basurin izjavio da će Mariupolj danas biti potpuno opkoljen.

Basurin je za TV Rusija 24 rekao da je potrebno je stvoriti humanitarni koridor oko grada da bi civili mogli da ga napuste, prenosi TAS S.

Blokirani ruski mediji u Evropi

Kompanija „Gugl“ odlučila je da odmah blokira Jutjub kanale povezane sa televizijom RT i agen cijom Sputnjik u Evropi.

Lukašenko: PVO sistemi stavljeni u stanje gotovosti
 

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da su svi sistemi protivvazdušne odbrane u toj zemlji stavljeni u stanje gotovosti, kako bi, kako je rekao, "bili sprečeni napadi u leđa ruskim snagama".

"Ministar odbrane me je obavestio o gotovosti za pokrivanje zapadne granice sa još pet bataljona“, rekao je Lukašenko na sednici Saveta za bezbednost.

UNIŠTEN ŠTAB OPERATIVNE TAKTIČKE GRUPE ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE Poginuo i general Dimitrij Krasiljnikov, napad na Žitomir, uništen konzulat Slovenije u Harkovu  (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/SHAMIL ZHUMATOV

 

 


Istakao je da Belorusija ne može da postupi drugačije, jer stalno očekuje provokacije zapadnih partnera u politici, ekonomiji ili vojnoj sferi, prenosi RIA Novosti pozivajući se na Sputnjik Belorusija.

Lukašenko je rekao da Minsk ne planira da učestvuje u vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini i dodao da Moskva nikada nije postavila pitanje Minsku o učešću u toj operaciji.

Rusiji oduzeto domaćinstvo Svetskog prvenstva u odbojci


Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB) oduzela je Rusiji organizaciju Svetskog prvenstva za muškarce zbog situacije u Ukrajini.

Svetsko prvenstvo trebalo je da se održi u Rusiji u avgustu i septembru, ali je, kako se navodi u saopštenju, zbog rata u Ukrajini "pomereno" iz Rusije.
 

Novo obraćanje Zelenskog

- Zlo, naoružano raketama, bombama i artiljerijom, mora se odmah zaustaviti. Ekonomski uništiti. Moramo pokazati da je čovečanstvo u stanju da se zaštiti - rekao je Zelenski.

 

 

Ukrajinci otvorili paljbu na civile koji su bežali iz grada

Ukrajinski nacionalisti pucali na civile u Volnovahi, otvarajući vatru na stanovnike sa belom zastavom koji su napuštali grad, kaže Donjeck 

Lukašenko: Ne daj Bože da sukob u Ukrajini preraste u planetarni

„Ne daj Bože da se ne razvije u planetarni. On čak nije počeo ni 2014. Tada je prvi put ušao u oštru oružanu fazu. Ali šta je tome prethodilo?“, rekao je Lukašenko na sastanku sa članovima Saveta bezbednosti Belorusije.
Lukašenko smatra da je potpuno ignorisanje sistema bezbednosti od strane Zapada dovelo do eskalacije tenzija u regionu.


„Apsolutno ignorisanje sistema bezbednosti od strane Zapada, nivelisanje sistema obuzdavanja i ravnoteže, teško postignuto nakon raspada Sovjetskog Saveza. Degradacija i obezvređivanje međunarodnih dogovora i sporazuma doveli su do eskalacije vojno-političke situacije u našem regionu“, objasnio je Lukašenko.

Austrija se priprema za smeštaj izbeglica iz Ukrajine
 

U Austriji su u toku pripreme za prijem izbeglica iz Ukrajine, a opštine i gradovi su iskazale spremnost da prihvate Ukrajince koji beže od rata.

Ministarstvo unutrašnjih posloba koordinira aktivnosti pripreme kapaciteta.

Tražioci azila se prebacuju u manje smeštaje, kako bi se oslobodili veći kapaciteti za prihvat ukrajinskih izbeglica.

Beč priprema centar za prihvat, preko kojeg će se vršiti raspoređivanje izbeglica po raspoloživim smeštajima.

I pokrajina Salcburg uspostavila je štab za planiranje, koji koordinira pripreme za prihvat izbeglica.

U Salcburgu polaze od toga da bi mogli primiti do 5.000 izbeglica.

I pokrajina Koruška spremna je da primi izbeglice iz Ukrajine, pa se analiziraju mogućnosti za smeštaj, koji je do sada popunjen tražiocima azila.

I u drugim delovima Austrije pokrajinske, gradske i opštinske vlasti, u saradnji sa vojskom, policijom, Crvenim krstom, vatrogascima i humanutarnim organizacijama, radi na pripremi smeštaja za prihvat izbeglica.

Komanda vazuhoplovsta Ukrajina: Dobijamo 70 borbenih aviona

Komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine saopštila je da će ta zemlja od partnera dobiti 70 borbenih aviona Mig-26 i Su-25.

Ti avioni po potrebi mogu biti raspoređeni na poljskim aerodromima, odakle će ukrajinski piloti izvršavati borbene zadatke, navedeno je u saopštenju objavljenom na Fejbuku, prenosi agencija Interfaks Ukrajina.

Prema navodima komande ukrajinskog vazduhoplovstva, Bugarska će dati 16 Mig-29 i 14 Su-25, Poljska - 28 aviona Mig-29, a Slovačka - 12 aviona Mig-29.

Geraščenko: Granatiran centar Harkova

Savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko saopštio je jutros da su ruske snage granatirale Trg Slobode u centru Harkova.

Državna služba za vanredne situacije saopštila je da je jedna osoba poginula, a tri povređene u jutrošnjem granatiranju Harkova, prenosi agencija Interfaks Ukrajina.

 

 


Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kojem se vidi eksplozija na centralnom trgu u Harkovu, gde se nalazi zgrada Oblasne državne administracije.

 

Kina evakuiše svoje građane iz Ukrajine

Kina je počela da evakuiše svoje građane iz Ukrajine, javili su državni mediji. Oko 400 studenata sa sedištem u crnomorskom lučkom gradu Odesi i još 200 iz glavnog grada Kijeva napustilo je zemlju u ponedeljak, navodi državni tabloid Global Times, koji se poziva na kinesku ambasadu u Ukrajini. Očekuje se da će još 1.000 građana biti evakuisano u susedne zemlje u utorak, dodaje se.

Erdogan sa Lukašenkom o prekidu vatre u Ukrajini
 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je telefonom razgovarao sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom o razvoju situacije povodom ruskog napada na Ukrajinu, saopštila je danas kancelarija turskog predsednika.

Kako se navodi u saopštenju, dvojica zvaničnika razgovarali su o pregovorima o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine, nakon što jučerašnji pregovori nisu doneli napretka, a pregovarači nisu saopštili kada će se održati nova runda, prenosi agencija Rojters.

Erdogan je rekao Lukašenku da će Turska nastaviti da ulaže napore da zaustavi rat i ponovo upostavi mir.

UNIŠTEN ŠTAB OPERATIVNE TAKTIČKE GRUPE ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE Poginuo i general Dimitrij Krasiljnikov, napad na Žitomir, uništen konzulat Slovenije u Harkovu  (FOTO/VIDEO)

EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

 

 


Turski lider je juče izjavio da njegova zemlja ne može da odustane od svojih veza sa Rusijom i Ukrajinom, ali da će Ankara ograničiti prolaz kroz svoje vode kako bi sprečila eskalaciju rata.

Turska je upozorila crnomorske zemlje i države koje nemaju izlaz na Crno more da ne šalju svoje ratne brodove kroz njene moreuze Bosfor i Dardanele, rekao je juče turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu.

"Primenili smo sporazume iz Montrea i to ćemo činiti i dalje", rekao je Čavušoglu, prenosi Rojters.

Prema Konvenciji iz Montrea iz 1936, Turska ima kontrolu nad moreuzima i može da ograniči prolaz ratnih brodova tokom rata ili ako je ugrožena.

Komanda vazuhoplovsta UKR: Dobijamo 70 borbenih aviona
 

Komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine saopštila je da će ta zemlja od partnera dobiti 70 borbenih aviona Mig-26 i Su-25.

Ti avioni po potrebi mogu biti raspoređeni na poljskim aerodromima, odakle će ukrajinski piloti izvršavati borbene zadatke, navedeno je u saopštenju objavljenom na Fejbuku, prenosi agencija Interfaks Ukrajina.

Prema navodima komande ukrajinskog vazduhoplovstva, Bugarska će dati 16 Mig-29 i 14 Su-25, Poljska - 28 aviona Mig-29, a Slovačka - 12 aviona Mig-29.

 

Kolona vozila ide ka Kijevu

 

 

Ruska vojska izvela napad na Herson

Ukrajinski zvaničnici izdali su saopštenje da su ruske trupe započele napad na Herson, grad na jugu zemlje između Mikolaiva i Nove Kahovke u noći između ponedeljka i utorka.

 

 

Kazahstan se nudi da bude domaćin mirovni pregovora

Kazahstan spreman da obezbedi platformu za razgovore između Rusije i Ukrajine ako bude potrebno

Oborena raketa sa napunjena fosforom

Raketa "Točka U" oborena iznad DPR, deo punjenja kasete koja bi mogla da sadrži fosfor.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Kraljevčnin

01.03.2022 11:02

A što im ljudi beže, pita li se iko, verovatno je ideologija i patriotizam koji prodaju svom narodu krajnje krajnje neuverljiv... previše je to nacizma za normalnog čoveka, bolje da beži nego da štite i brane fašizam njihovih bolesnih Ukrajinskih politickih vođa...

Домбас

01.03.2022 12:13

Даће им летеће ковчеге, могу да замислим које су генерације ти авиони и у каквом су стању.

Andrija Keljevic

01.03.2022 12:29

Jedno mi nije jasno"Na referendumu u Ukrajini Koja broji"42"Miliona Stanovnika"2013 god. Se Izjasnilo 73% Protiv Ulaska U Nato"Sto Znaci Da IH je Nato"Kupio"Druga Stvar da je Putin mogao Isto da uradi"Da kupi"5-6 Jacih Deputata"Koji bi danas Pozvali Narod Ukrajine na Bojkot th.Predaju"

Hamurabi

01.03.2022 22:01

Da je pravde, upravo bi NATO trebao da bombarduje Ukrajinu, za ono što godinama rade sopstvenom stanovništvu. Da tako ostane dosledan narativu iz 1999. Nikada Slobodan Milošević nije ravnao sela po Kosovu višecevnim bacačima, dok ovi nacisti to rade već devet godina svakodnevno. Jedini greh 14.000 izginulih civila je što govore ruskim jezikom ( iako čak i nisu svi etnički Rusi ). Nama su fabrikovali Račak, a ovde nije bilo ni potrebe za takvim nečim. Kada se jednom istina probije kroz blokade medija, saznaće se ko je bio na svetloj strani.