REZIME DANA Borbe oko Kijeva i dalje traju, pregovori će se nastaviti, Turska i SAD zadale udarac Rusiji (VIDEO)
Alo! Ilustracija /J.V.

U međuvremenu, Zapad uvodi nove sankcije Rusiji kako bi je izolovao iz međunarodnog finansijskog sistema i kako bi joj "otežao finansiranje ratne mašinerije".


Pošto je Kijev intenzivirao ofanzivu na DNR i LNR, Rusija je, na zahtev republika, priznala njihovu nezavisnost i ratifikovala sporazume o prijateljstvu i saradnji. Tri dana kasnije ruski predsednik Vladimir Putin objavio je o početku specijalne vojne operacije u regionu.

AMERIKA ODGOVORILA NA PUTINOVU ODLUKU DA STAVI "NUKLEARNU TRIJADU" U PRIPRAVNOST Naše nuklearne snage će...
Podsetimo, Ukrajina je juče pristala da pokrene mirovne pregovore s Rusijom, a ruski predsednik Vladimir Putin podigao spremnost nuklearnih snaga.

Činjenice:

- Počeli pregovori delegacija Rusije i Ukrajine
- Savet bezbednosti UN sazvao za danas sednicu GS UN
- Rakete iz Belorusije pogodile aerodrom u Žitomiru

Zabranjen prolazak ratnim brodovima iz Crnog mora

Turska je zabranila ulaz vojnim brodovima u Crno more, potvrdio je tamošnji ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Proterano 12 diplomata


SAD su objavile 12 ruskih diplomata u Ujedinjenim nacijama personama non grata, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na koneferenciji za štampu..
 

Borbe i dalje traju

Uprkos činjenici da je na pregovorima ostvaren pomak, borbe oko Kijeva i dalje traju, o čemu se pojavio i dokaz na društvenim mrežama...

 

 

Prvi presek pregovora

Ruska i ukrajinska strana našle su neke dodirne tačke na kojima bi se mogli graditi zajednički stavovi, rekao je novinarima Vladimir Medinski, šef ruske delegacije.

-Upravo su završeni razgovori sa ukrajinskom stranom koji su trajali oko 5 sati. Detaljno smo razgovarali o svim tačkama dnevnog reda i pronašli neke zajedničke tačke po kojima možemo predvideti zajedničke stavove, rekao je zvaničnik.

To je, pre svega, uključivalo dogovor o nastavku pregovora.

-Sledeći sastanak će se održati narednih dana na poljsko-beloruskoj granici. O tome postoji odgovarajući sporazum, rekao je Medinski.

-Do tada će se svaka delegacija – rukovodstvo svake delegacije konsultovati o svakoj od pregovaračkih pozicija sa rukovodstvom svoje zemlje, napomenuo je on.

Sednica SB UN

Počela je sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravlja o situaciji u Ukrajini.

Savet bezbednosti UN odlučio da sazove retku specijalnu hitnu sednicu Generalne skupštine UN o napadu Rusije na Ukrajinu.

Nema razloga za uzbunu

Američki zvaničnici kažu da "nema razloga za promenu" nivoa nuklearne uzbune u ovom trenutku nakon Putinove direktive.

Putin je izdao naređenje za povećanje pripravnosti nuklearnih snaga Rusije.

Putin potpisao dokument o ekonomskim merama

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je „Ukaz o primeni specijalnih ekonomskih mera u vezi sa neprijateljskim delovanjem SAD i stranih država i međunarodnih organizacija koje su im se pridružile“.

Dokument je objavljen na zvaničnom sajtu Kremlja.

Evropa će skupo platiti

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, upozorio je Evropu na činjenicu da će njena podrška Ukrajini i odbrani bezbednosti i stabilnosti Evrope "imati svoju cenu" i pozvao građane EU da se suoče sa "odlučnošću i realnošću".

”Sankcije imaju svoju cenu. Bolje da se to odmah objasni javnosti. Moramo da budemo spremni da platimo ovu cenu sada ili ćemo morati da platimo mnogo vise u budućosti”, poručio je Borelj.

Završeni pregovori

Pregovori u Gomelju su završeni, prenosi TASS.

Obe strane odlaze u svoje prestonice, Kijev i Moskvu. Odlučeno je da nema izjava.

Rusija i Ukrajina su ipak identifikovale niz prioritetnih tema o kojima su iznele određene odluke, rekao je Podoljak, savetnik šefa kabineta Zelenskog.

Prema njegovim rečima, Rusija i Ukrajina su razgovarale o mogućnosti održavanja druge runde pregovora u bliskoj budućnosti.

FIFA izbacuje Rusiju

Prema najnovijim informacijama FIFA razmatra izbacivanje Rusije iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Prethodno je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) preporučio da se ruskim i beloruskim sportistima i zvaničnicima zabrani učešće na bilo kakvim organizovanim međunarodnim takmičenjima.

Razgovarali Putin i Makron

Rešenje za Ukrajinu je moguće samo ako se uzme u obzir interes Rusije, rekao je Putin Makronu.

Putin je izneo i tri uslova za prekid sukoba.

Pregovori se nastavljaju

Ukrajina i Rusija uskoro će nastaviti pregovore, javili su ukrajinski mediji pošto je prethodno objavljena vest da su razgovori dve delegacije danas završeni.

Uskoro će početi treća runda pregovora delegacija Rusije i Ukrajine, javlja Ukrajinska pravda.

Beloruska agnecija Belta navodi da je prošlo tri sata od početka pregovora i da su delegacije u jednom trenutku otišle na pauzu, ali da se pregovori nastavljaju.

Ukrajinski Interfaks prethodno je objavio da je savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Gerašcenko saopštio da su pregovori završeni.

Rusija razmešta nuklearne rakete u Belorusiji

Belorusija je navodno završila prebrojavanje glasova na referendumu za izmene Ustava, prenose ukrajinski mediji.

Prema CIK-u, 65 odsto je navodno za. To znači da će Republika Belorusija faktički ukinuti status nenuklearne države.

Takve promene omogućavaju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da postavi svoje nuklearno oružje na teritoriji Belorusije, navode mediji.

Stejt department pozvao državljane SAD da napuste Rusiju

Američki Stejt department je pozvao američke državljane u Rusiji da hitno napuste tu zemlju, javlja AFP.

Ova informacija zabrinula je javnost širom sveta, budući da može biti naznaka eventualnog proširenja sukoba i na teritoriju Rusije.

Završeni pregovori

Završeni su pregovori između Ukrajine i Rusije.To je javio Interfaks Ukrajina.

Pregovori delegacija Rusije i Ukrajine su završeni, saoštio je danas savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Gerašcenko.

"Pregovori između Ukrajine i Ruske Federacije su završeni", napisao je Geraščenko na Telegramu, a prenosi ukrajinski Interfaks. Drugi detalji nisu objavljeni.

Zapad je imperija laži

Zapad je "imperija laži", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru o ekonomiji sa najvišim zvaničnicima povodom sankcija Moskvi, saopštio je danas Kremlj.

- Premijer Mihail Mišustin i ja smo razgovarali o ovoj temi, naravno, imajući u vidu sankcije koje takozvana zapadna zajednica, kako sam je nazvao u svom govoru - imperija laži sada pokušava da sprovede protiv naše zemlje - navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi agencija Rojters.

Rusija ima potencijal da pokrije gubitke od sankcija

Rusija ima potencijal da pokrije gubitke od novih zapadnih sankcija, rekao je danas tokom konferencije za novinare portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- To su stroge sankcije, one nisu prijatne, ali Rusija ima sav neophodan potencijal da pokrije gubitke od tih sankcija - rekao je Peskov, prenosi TAS S.

On je naglasio da su u Rusiji tokom dužeg vremenskog perioda sprovođene sistematske pripreme za moguće sankcije, ukljucujući i one najteže.

- Za sada nemamo razloga da sumnjamo u efikasnost i pouzdanost Centralne banke Rusije - odgovorio je Peskov na pitanje kako Kremlj ocenjuje rad Centralne banke, predočivši da je predsednik Vladimir Putin svestan rizika u vezi sa zapadnim sankcijama.

- Predsednik je više puta informisan o rizicima i održano je mnogo sastanaka na kojima je lično učestvovao - rekao je Peskov.

Rusija zatvorila nebo za evropske zemlje

Rusija zatvara nebo za Nemačku, Španiju, Italiju, Francusku i još 23 zemlje kao recipročne mere, saopštila je Rosaviacija.

Ovo je detaljan spisak zemalja čijim kompanijama je zabranjen prelet preko Rusije.

Ukrajina postavila zahtev

Prema prvim informacijama, delegacija iz Kijeva traži povlačenje ruskih trupa.

- Ukrajinska delegacija zahteva povlačenje svih ruskih trupa na pregovorima, uključujući Krim i Donbas - rekao je savetnik šefa Predsedničke kancelarije Arestovič.

Šojgu raportirao Putinu

Predsednik Putin naredio je juče načelniku Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valeriju Gerasimovu i ministru odbrane Šojguu da ruske snage za odvraćanje budu stavljene u stanje posebne borbene gotovosti.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su dežurne snage komandnih mesta strateških raketnih snaga, Severne i Pacifičke flote, stavljene u stanje povišene borbene gotovosti, u skladu s ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina, javio je Tas s.

Pregovori Rusije i Ukrajine

Pregovori u Belorusiji konačno su otpočeli, nakon što su delegacije Rusije i Ukrajine sele za sto, navodi šef turskog ureda Redžep Šojlu na Tviteru.

 

 

Prvi snimci svedoče o napetoj atmosferi.

Oglasio se gradonačelnik koji je optužen za veleizdaju

Gradonačelnik Kupjanska Genadij Macegora, koji je juče izjavio da je grad pod kontrolom ruskih trupa, ponovo se oglasio. On je pod istragom zbog veleizdaje.

On je danas na svom Instagram nalogu postavio novi video snimak, u kojem kaže da je zbog svega što se dogodilo juče, morao da da novo saopštenje.

Ukrajina podnosi zahtev za članstvo u EU

Premijer Ukrajine Denis Šmigal izjavio je danas da će Ukrajina uskoro podneti zahtev za članstvo u EU po posebnoj, pojednostavljenoj proceduri.

- Ukrajinci su odavno dokazali da smo svi sastavni deo evropske zajednice. Vreme je da se to stavi na papir - naveo je Šmigal u saopštenju, prenosi UNIAN.

POČELI PREGOVORI MOSKVE I KIJEVA O VOJNOJ OPERACIJI U UKRAJINI

Ruska delagacija je iz Minska otputovala na ukrajinsko-belorusku granicu, u blizini rijeke Pripjat, gde se održava sastanak sa Ukrajincima.

 

 

Ukrajinci ističu da je njihov cilj za pregovore „trenutni prekid vatre i povlačenje ruskih trupa“. U njenoj delegaciji je nekoliko visokih zvaničnika, ali ne i sam njen predsednik Vladimir Zelenski.

 

 

Kremlj je odbio da komentariše svoj cilj u pregovorima, ali ruski pregovarač Vladimir Medinski rekao je da Rusija želi da postigne sporazum koji je u interesu obe strane.

Slovenija savetuje svoje građane da ne idu u Rusiju ili Belorusiju
 

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije savetovalo je svojim građanima da ne putuju u Rusiju ili Belorusiju zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

"Zbog ruske vojne agresije na Ukrajinu, slovenačkim građanima savetujemo da ne putuju na teritoriju Rusije ili Belorusije", saopštilo je ministarstvo putem Tvitera, prenela je agencija STA.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar potpisao je u nedelju ukaze kojima se oduzimaju akreditivi svim ruskim počasnim konzulima u Sloveniji.

"Rusija više nema počasne konzule u Sloveniji", objavio je Logar na Tviteru.

Ðurović: Izbeglice iz Ukrajine već stigle u Srbiju
 

Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Ðurović kaže da su prve izbeglice iz Ukrajjine već počele da dolaze u Srbiju, za sada, uglavnom kod svoje rodbine i prijatelja.

"Kontaktiraju nas i mi ih upućujemo na Graničnu policiju da ih registruju pa, da onda vidimo šta dalje", rekao je Ðurović za Tanjug.

Kako navodi, prema procenama Mađarske, očekuje se da 600.000 ljudi dođe u tu zemlju, a navodi da broj izbeglica koji će nama doći zavisi isključivo od ponašanja suseda.

"Ako oni budu zaglavljeni sa brojem ljudi i ukoliko dođu do stadijuma da ne mogu da prihvate te izbeglice, pretpostavljam da će jedan značajniji broj ljudi doći i do nas. Pogotovo, što Ukrajinci Srbiju shvataju kao prijateljsku zemlju, koja joj je bliska", ističe Ðurović.

On je apelovao na Vladu Srbije da poveća kapacitete za smeštaj izbeglica.

"Mi moramo da povećamo kapacitete. Trenutno imamo mesta za 6.000 izbeglica, to je nedopustivo s obzirom na situaciju i mi moramo da dođemo do najmanje 10.000 mesta, ukoliko mislimo da nas razvoj situacije ne zatekne", poručio je Ðurović.

Stoltenberg: NATO saveznici će pojačati podršku Ukrajini
 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg objavio je danas na Tviteru da će NATO saveznici pojačati podršku Ukrajini raketama za protivvazdušnu odbranu, protivtenkovskim oružjem, kao i humanitarnom i finansijskom pomoći.

Stoltenberg je naveo da je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i da je pohvalio hrabrost naroda Ukrajine i oružanih snaga.

UN: Najmanje 102 civila ubijena, 304 ranjena
 

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele izjavila je danas da su najmanje 102 civila u Ukrajini ubijena otkako je Rusija pokrenula vojnu intervenciju u Ukrajini, dok su još 304 ranjena, kao i da se strahuje da je stvaran broj "znatno veći".

"Većina ovih civila ubijena je eksplozivnim napravama širokog dejstva, uključujući granatiranje iz teške artiljerije i višenamenskih raketnih sistema, kao i u vazdušnim napadima. Prave brojke su, bojim se, znatno više," rekla je Bašele u obraćanju na otvaranju sednice Saveta za ljudska prava u Ženevi, prenosi Rojters.

Ona je rekla da je oko 422.000 Ukrajinaca napustilo zemlju, a da su mnogi od njih raseljeni unutar zemlje.

Predstavnica Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) Frančeska Boneli upozorila je danas da se može očekivati i do četiri miliona izbeglih koji traže bezbednost u drugim zemljama.

Boneli je za RTS rekla da je u ovom trenutku više od 420.000 izbeglica prešlo granicu, a da je 160.000 interno raseljeno unutar Ukrajine.

"Taj broj se stalno menja. Situacija je srceparajuća. Imamo ogromne redove na svim granicama sa svim susednim zemljama i tu smo da pomognemo vladama da prihvate izbeglice", rekla je predstavnica UNHCR u Srbiji.

Dodaje da Ukrajinci u susedne zemlje uglavnom dolaze vozom, automobilima, ali i pešice. Uglavnom su to žene, deca i stariji.

"Izbeglice se smeštaju u sve moguce objekte - šole, opštinske zgrade, barake. UNHCR je pomogao sa šatorima, obezbedio humanitarnu pomoć poput ćebadi, hrane i pomažemo u zaštiti", kaže Boneli.
 

Ukrajinci ne pustaju srpske kamione u Rumuniju kod Ðakova
 

Oko 60 vozača sa kamionima i robom srpskih registracija koji ne mogu da izađu iz Ukrajine u Rumuniji je u teškoj situaciji, rekao je danas za Tanjug predsednik Udruženja za međunarodni transport Neđo Mandić.

On je istakao da srpski teretnjaci napuštaju Ukrajinu ka Poljskoj i Mađarskoj, dok bez objašnjenja ne mogu u Rumuniju preko prelaza Ðakovo.

"U koloni je 40 vozila i još oko 20 na odmorištu. Vozače preskaču i u podeli hrane i hleba. A oni nemaju gde bilo ša da kupe. Bukalno ostaju bez hleba", rekao je on.

Mandić kaže da ukrajinska strana ne daje objašnjenje zašto kamioni registracija drugih država prolaze i sa ruskom i sa ukrajinskom robom, a srpskim se to ne dozvoljava.

"Mislili smo da je problem što se vozi ruska roba, ali nije jer se ne puštaju ni naši kamioni koji voze ukrajinsku robu", rekao je on.

Gutereš: Eskalacija vodi u sve veća kršenja ljudskih prava

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da eskalacija ruskih vojnih operacija u Ukrajini vodi u sve veća kršenja ljudskih prava i da UN pomno prati situaciju uz pomoć timova na terenu.

REZIME DANA Borbe oko Kijeva i dalje traju, pregovori će se nastaviti, Turska i SAD zadale udarac Rusiji (VIDEO)

EPA/Salvatore Di Nolfi

 

 


"Eskaslacija vojnih operacija Ruske Federacije u Ukrajini vodi do eskalacije kršenja ljudskih prava. Moramo pokazati svim ljudima u Ukrajini da smo uz njih u najtežim trenucima", rekao je Gutereš u snimljenom govoru koji je pušten na otvaranju sednice visokog komesarijata UN za ljudska prava u Ženevi, preneo je Rojters.

Tokom istog govora, Gutereš je rekao da izveštaj o klimatskim promenama, koji će biti objavljen u toku dana, predstavlja "još jednu veliku opasnost za svet koji 

Odložena pristupna beseda Nikite Mihalkova u SANU
 

Zbog novonastale situacije, odlaže pristupna beseda inostranog člana Srpske akademije nauka i umetnosti Nikite Mihalkova, koja je bila planirana za ponedeljak, 7. mart, saopštili su iz SANU.

Slavni ruski reditelj i glumac, koji je u poslednjem izbornom turnusu u SANU, izabran za inostranog dopisnog člana trebalo je da održi svoju pristupnu besedu u Akademiji, najavio je 26. januara akademik Zoran V. Popović, potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Zbog okolnosti koje vladaju u Ukrajni poseta slavnog reditelja SANU se odlaže.

Nikita Mihalkov, reditelj "Urge" i "Varljivog sunca", trebalo je da bude gost Beograda i 50. Festa.

Mihalkov je u SANU izabran kao inostrani član krajem prošle godine.

Borelj: Sastanak ministara odbrane o hitnoj pomoći Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je da će ministri odbrane EU danas imati sastanak kako bi koordinisali pomoć Ukrajini, posle odluke Brisela da usvoji paket finansijske pomoći za ukrajinske vojne snage.

Delegacija Ukrajine tražila prekid vatre

Ukrajina je navela ključne tačke za razgovore sa Rusijom.

Ključno pitanje pregovora za ukrajinsku stranu je postizanje trenutnog primirja i povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije, saopštila je kancelarija Zelenskog na početku mirovnih pregovora u Belorusiji.

Ženeva: Prihvaćen zahtev Ukrajine za hitnu debatu

Visoki komesarijat UN za ljudska prava (OHĆR) prihvatio je danas zahtev Ukrajine da se održi hitna debata ove nedelje oko ruske vojne intervencije, nakon što je izaslanik Kijeva rekao na forumu u Ženevi da neke od vojnih akcija Moskve "mogu da doprinesu ratnim zločinima".

Veće od 47 članica usvojilo je predlog sa 29 glasova za (među njima i SAD) i pet protiv (uključujući Rusiju i Kinu), dok je 13 bilo uzdržano, nakon što je ruski ambasador Genadij Gatilov pozvao da glasanje bude javno, preneo je Rojters.

Ukrajinska ambasadorka u UN u Ženevi Jevhenija Filipenko rekla je u uvodnom govori da je "Rusija, član ovog komesarijata, posegla za neisprovociranim i neopravdanim napadom na Ukrajinu".

"To nije bio napad samo na Ukrajinu, to je bio napad na svaku članicu UN, na Ujedinjene nacije i na principe koje je ova organizacija stvorila", rekla je Filipenko.

Gatilov je rekao da je Rusija pokrenula specijalne operacije kako bi sprečila tragediju u regionu Donbas i da ruske snage ne pucaju na civilne mete u Ukrajini.

UKRAJINSKI AMBASADOR U SRBIJI "Svaki okupator na našoj teritoriji će dobiti metak u glavu"

On je gostujući u Jutarnjem programu TV Prve rekao da svaki dan borbe u Ukrajini znači da njegovoj zemlji raste podrška. "Mi nemamo drugog izbora, jer ako ih pustimo to će biti pravi genocid prema svim stanovnicima Ukrajine, njih 42 miliona", dodao je on.

REZIME DANA Borbe oko Kijeva i dalje traju, pregovori će se nastaviti, Turska i SAD zadale udarac Rusiji (VIDEO)

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

 

 

Indija ce evakuisati svoje studente iz Ukrajine
 

Indija planira da pošalje četiri ministra u zemlje koje su susedi Ukrajine, kako bi pomogla u spasavanju svojih građana koji su ostali zarobljeni u Ukrajini.

Premijer Indije Narendra Modi susreo se sa ministrima kako bi razgovarao o strategiji za evakuaciju, zbog zabrinutosti za povratak oko 16.000 Indijaca koji su i dalje u Ukrajini, a većina od njih su studenti, preneo je Rojters.

Ministri Hardip Puri, DŽjotiraditja Skindia, Kiren Ridžiddzu i VK Sing će putovati u komšijske zemlje Ukrajine kako bi koordinisali oko evakuacije.

Indijci čine skoro četvrtinu od 76.000 stranih studenata koji studiraju u Ukrajini, a većina njih su na medicini, prema zvaničnim procenama.

Na hiljade afričkih studenata je takođe ostalo zaglavljeno u Ukrajini.

U nedelju uveče, indijska ambasada u Poljskoj izdala je uputstvo, u kojem se navodi da će angažovati autobuse na granici Šehnji na Ukrajini za one koji su ostali zaglavljeni, kako bi mogli da uđu u Poljsku.

Opozicioni lideri i roditelji studenata su apelovali na Modija da preduzne hitne mere kako bi izvukao preostale studente iz Ukrajine.

"Ne možemo da napustimo naš narod", poručio je danas opozicioni poslanik i Modijev glavni protivnik Rahul Gandi putem Tvitera, usput zatraživši od savezne vlade da predstave detaljno evakuacioni plan.

Ukrajinska delegacija helikopterima stiže na razgovore sa Rusijom

Kancelarija predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog potvrdila je da je ukrajinska delegacija stigla na ukrajinsko-belorusku granicu na razgovore sa Rusijom.

 

 

Lambreht: Ozbiljno shvatiti nuklearnu pretnju Putina
 

Ministarka odbrane Nemačke Kristine Lambreht ističe da bi nuklearnu pretnju ruskog predsednika Vladimira Putina trebalo ozbiljno shvatiti.

„Doživeli smo da vidimo da je neuračunljiv Vladimir Putin. Zbog toga moramo biti obazrivi”, rekla je ona za "Dojčlandfunk".


Ukazala je da je Putin očekivao brži napredak ruske vojske u Ukrajini i da sada mora delovati.

"Zbog toga sada imamo te pretnje“, uverena je Lambreht.

Poručila je da Putin dobro zna koje bi posledice po njegovu zemlju imala upotreba nuklearnog naoružanja, pa je sada bitno da se ne ide ka daljoj eskalaciji.

Sukobi u Ukrajini pogađaju automobilsku industriju
 

Sukobi u Ukrajini pojačacće probleme sa isporukom u automobilskoj industriji, procenjuje predsednik nemačke privredne komore DIHK Peter Adrian.

„Kada je u pitanju paladijum Rusija je iza Južne Afrike, broj dva na svetskom tržištu. Ako paladijum više ne može da se isporučuje iz Rusije onda u pojedinim privrednim sektorima prete poremećaji“, objasnio je Adrian novinama medijske „Funke“ grupacije.

Prema njegovim rečima preti opasnost od kašnjenja sa isporukom automobila.

Inače paladijum se koristi za pravljenje katalizatora.
 

RUSKA VOJSKA SAOPŠTILA Slobodni ste da napustite grad

Svetske agencije prenele su saopštenje ruske vojske koja je objavila da svi civili koji žele da napuste glavni grad Ukrajine to mogu da urade slobodno.

"Svi civili iz grada su slobodni da ga napuste, ukoliko žele.... duž auto-puta Kijev - Vasilkiv. Taj pravac je otvoren i bezbedan", stoji u saopštenju ruske vojske.

Podsetimo, kriza u Ukrajini ušla je u peti dan. Danas se očekuju i ratni pregovori između Rusije i UKrajine, koji bi trebalo da počnu u 10 časova, u Gomeljskoj oblasti.

Peking apeluje da sve strane u sukobu da ostanu uzdržane

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je danas da sve strane u ukrajinskom sukobu treba da ostanu uzdržane kako bi se izbegla dalja eskalacija.

Govoreći na redovnoj konferenciji za novinare, Vang je ponovio da kineski stav da sve zemlje imaju legitimno pravo da budu zabrinute za svoju bezbednost i da bi to trebalo uzeti ozbiljno, preneo je Rojters.

Belorusija izglasala: Rusija može da postavi NUKLEARNO ORUŽJE i na njenoj teritoriji

Građani Belorusije su na referendumu u nedelju izglasali promenu ustava kojom se odobrava predlog za odricanje od nenuklearnog statusa, javile su ruske novinske agencije

Ovim potezom, dodaje "Gardijan", bi teoretski bilo dozvoljeno Rusiji da postavi nuklearno oružje na belorusku teritoriju prvi put od raspada Sovjetskog Saveza, a odluka sa referenduma će stupiti na snagu deset dana nakon što se objavi u Službenom listu, ističe ruska agencija RIA Novosti.

Predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko je u subotu rekao da ukoliko zapad razmesti nuklearno oružje u Poljsku ili Litvaniju, odnosno, na granice Belorusije, onda će on zatražiti od ruskog kolege Vladimira Putina da vrati Minsku nuklearno oružje, kojeg se Belorusija odrekla bezuslovno.

Rublja u padu prema dolaru i evru za više od 8,0 posto

Rublja je pala danas tokom glavne trgovinske sesije na Moskovskoj berzi za više od 8,0 posto prema dolaru i evru, javlja Tas s.

Ruska valuta se trgovala prema dolaru u padu za 8,4 procenta, na nivou od 90 rubalja, dok je prema evru potonula za 8,8 posto i menjala se za čak 101,19 rubalja za evro.

Rojters izveštava da se na azijskom trgovanju rublja jutros stropoštala prema dolaru na najniži nivo od 119 rubalja, te da se kasnije blago oporavila.

Prema poslednjim dostupnim podacima, ruska valuta je na azisjkim valutnim berzama trgovana po kursu od 109 rubalja za dolara, prenosi britanska agencija i dodaje da je pad rublje poslednih dana izazvan oštrim sankcijama zapadnih zemalja protiv Moskve zbog napada na Ukrajinu.

Medinski: Pregovori Rusije i Ukrajine počinju u 10

Ukrajinska delegacija još nije stigla ne pregovore sa Rusijom u Belorusiju, a ruska delegacija čeka, izjavio je šef delegacije i pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski.

On je za Sputnjik rekao da će pregovori početi u 12 sati, odnosno u 10 po srednjeevropskom vremenu.

Medinski je dodao da se ne otkriva ko čini ukrajinsku delegaciju.

„Nisam ovlašćen da otkrivam sastav ukrajinske delegacije pre nego što sednu za pregovarački sto. Naravno, imamo odgovarajuće informacije. Radi se o prilično visokom nivou (delegacije)“, rekao je Medinski.

Prema njegovim rečima, ruska delegacija nije spavala celu noć uoči pregovora sa Ukrajinom.

Takođe je dodao da je mesto gde će se održati pregovori dogovoreno sa ukrajinskom stranom i da se nalazi u blizini ukrajinske granice. Istakao je i da je logistika ukrajinske delegacije veoma komplikovana i da je vreme dolaska pomerano nekoliko puta.

Medinski je poručio da je Rusija zainteresovana da postigne sporazum sa ukrajinskom delegacijom što je pre moguće.

Sud UN u Hagu dobio tužbu Ukrajine protiv Rusije

Međunarodni sud pravde u Hagu Ujedinjenih nacija (ICJ) saopštio je sinoć da je Ukrajina podnela tužbu protiv Rusije.

U tužbi se navodi da je lažna tvrdnja Rusije da je invaziju na Ukrajinu izvršila kako bi sprečila genocid, a od sudija se traži da nalože "privremene mere" za zaštitu Ukrajine, prenosi Rojters.

-Rusija mora biti odgovorna za manipulisanje pričom o genocidu, kako bi opravdala agresiju. Zahtevamo hitnu odluku suda kojom se naređuje Rusiji da odmah prekine vojne akcije, a očekujemo da suđenje počne sledeće nedelje - izjavio je ranije danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

 


Međunarodni sud pravde u Hagu zvanično je potvrdio da je primio tužbu Ukrajine, ali nije rečeno kada će ovaj slučaj biti razmatran.

Bolsonaro: Ukrajinci stavili svoju sudbinu u ruke komičara

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro komentarisao je na konferenciji za novinare u nedelju ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog, rekavši da je narod Ukrajine stavio svoju sudbinu u ruke komičara, prenosi BBC.

Bolsonaro je odbio da osudi rusku vojnu operaciju u Ukrajini i rekao da će Brazil ostati neutralan u konfliktu, dodavši da su Brazil i Rusija "praktično, bratske nacije".

"Nećemo zauzimati strane, nastavićemo da budemo neutralni i pomoći kako god budemo mogli. Veliki deo Ukrajine govori ruskim jezikom", naglasio je Bolsonaro.

On je rekao i da je održao dvočasovni razgovor sa Putinom, a ministarstvo spoljnih poslova je kasnije pojasnilo da je Bolsonaro govorio o njegovoj poseti Moskvi polovinom ovog meseca.

 

 

Konašenkov: RUS ima prevlast u vazdušnom prostoru UKR

Ruska borbena avijacija ima prevlast u vazdušnom prostoru nad čitavom teritorijom Ukrajine, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Konašenkov je na brifingu rekao da su od početka operacije u Ukrajini ruske snage pogodile 1.114 objekata vojne infrastrukture, prenosi Interfaks.

Naveo je da je uništeno 31 komandno mesto i centar veze ukrajinske vojske.

"Uništeno je 314 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 57 višecevnih raketnih bacača, 121 minobacač, 274 specijalna vojna vozila“, dodao je Konašenkov.

VB: Preduzimamo sve mere da prekinemo transakcije sa Rusijom
 

 Velika Britanija je danas saopštila da preduzima dalje mere protiv Rusije u dogovoru sa SAD i Evropskom unijom, zabranjujući svim britanskim subjektima da preduzimaju transakcije sa Centralnom bankom Rusije (CBR), ministarstvom finansija i Fondom nacionalnog blagostanja.

"Vlada Ujedinjenog Kraljevstva će odmah preduzeti sve neophodne korake da uvede ograničenja koja zabranjuju bilo kojim fizičkim ili pravnim licima iz Britanije da preduzimaju finansijske transakcije koje uključuju CBR, Fond nacionalnog blagostanja i ministarstvo finansija Rusije", saopštila je vlada u Londonu, preneo je Rojters.

Iz Britanije su saopštili da će još odluka biti doneto ove nedelje.

"Ove mere pokazuju našu odlučnost da sprovedemo oštre eknomske sankcije kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu", izjavio je ministar finansija Riši Sunak.

Guverner Engleske banke Endrju Bejli je rekao da će ta banka nastaviti da preduzima sve neophodne akcije i podrži odluku vlade na, kako je kazao, rusku invaziju na Ukrajinu.

Nove sankcije takođe uključuju nova ograničenja za ruske finansijske institucije, kao i mere za sprečavanje ruskih kompanija da izdaju prenosive hartije od vrednosti i instrumente tržišta novca u Velikoj Britaniji.

 

Vatikan: Sremni smo da olakšamo dijalog između Rusije i Ukrajine
 

Vatikan je spreman da "olakša dijalog" između Rusije i Ukrajine kako bi se okončao rat, izjavio je visoki diplomata iz Vatikana Pijetro Parolin.

REZIME DANA Borbe oko Kijeva i dalje traju, pregovori će se nastaviti, Turska i SAD zadale udarac Rusiji (VIDEO)

EPA/ANGELO CARCONI

 


Parolin, državni sekretar Vatikana, koji je drugi u hijerarhiji Vatikana, odmah iza pape, rekao je za italijanske novine da "uprkos ratu koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, on je, kako je istakao, uveren da uvek ima prostora za pregovore, preneo je Rojters.

Ukrajinski obaveštajci: Belorusija spremna da nas napadne
 

Ukrajinska obaveštajna služba saopštila je da Belorusija pokazuje "spremnost da možda direktno učestvuje u ruskoj invaziji".

Podsećaju da Minsk već dozvoljava Rusiji da koristi njenu teritoriju, "jer ih pušta da prelaze granicu iz tog pravca u Ukrajinu", izjavio je danas zvaničnik vlade Ukrajine za CNN.

Drugi izvor blizak ukrajinskoj vladi rekao je za CNN da je i administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena javila Kijevu da se Belorusija priprema za napad.

"Vašington post" je prvi objavio da je Belorusija spremna da pošalje vojnike u Ukrajinu, citirajući zvaničnika američke administracije.

DNR obustavila opštu mobilizaciju

Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je danas da je opšta mobilizaija obustavljena.

Pušilin je za Rusija 24 rekao da se mobilizacija obustavlja jer je već popunjen neophodan broj u pravcima na koje je bila usmerena kampanja mobilizacije, prenosi RIA Novosti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara potpisao ukaze o priznanju samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, a rano ujutro 24. februara Rusija je pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

 

Ukrajinski poslanik o Zelenskom

KIva je poslanik Vrhovne Rade Ukrajine iz frakcije Opoziciona platforma za život.

"Zelenski je zločinac. Takođe je unapred znao za početak vojne operacije, ali nije iskoristio priliku za pregovore. Naprotiv, uveo je vanredno stanje, gurajući ljude u sigurnu smrt", rekao je ovaj parlamentarac.

 

 

Za ovim stolom će se voditi pregovori Ukrajine i Rusije

Dve delegacije trebalo bi da sednu za pregovarački sto na području Belorusije. Ruska delegacija je još juče stigla u Minska i čekala da pregovori počnu, ali je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da ne pristaje na pregovore na području Belorusije.

Međutim, nakon popodnevnog razgovora sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, došlo je do promene plana i Ukrajina je pristala na razgovore.

Očekivalo se da sastanak počne još sinoć. Pojavile su se i informacije da je sastanak počeo, što je ruska strana demantovala.

Nakon toga stigla je potvrda da će sastanak biti održan danas, a navodno je ukrajinska delegacija već na teritoriji Belorusije, a ruska strana ih već čeka na dogovorenom mestu u području Gomelja.

 


Lider DNR Denis Pušilin: Obustavlja se opšta mobilizacija u republici


Kako je istakao, situacija na liniji razgraničenja i dalje je napeta, a ukrajinske trupe bore se protiv civila.

Fon der Lajen: Ukrajina treba da postane članica EU
 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je nedvosmislenu podršku ideji da Ukrajina postane član evropskog bloka, rekavši da je zemlja koja je sada pod napadom Rusije "jedna od nas".

Fon der Lajen je govorila za "Juronjuz", nakon što je je EU odlučila prvi put u svojoj istoriji da pošalje oružje zemlji koja je u ratu.

REZIME DANA Borbe oko Kijeva i dalje traju, pregovori će se nastaviti, Turska i SAD zadale udarac Rusiji (VIDEO)

Tanjug/Ap

 

 


Neimenovani izvor je rekao za Rojters da će EU poslati Ukrajini oružje u vrednosti od 450 miliona evra.

"Oni su jedni od nas i želimo ih u EU", rekla je Fon der Lejen za "Juronjuz".

Ukrajina, država od 44 miliona stanovnika, postala je nezavisna 1991. godine i pokušavala je dugo da se priključi NATO savezu i Evropskoj uniji, čemu se Rusija protivi.

Borelj: Nove mere EU, obratiti pažnju na Zapadni Balkan

Šef diplomatije EU Žosep Borelj rekao je da je Savet EU sinoć podrzao usvajanje paketa pomoći za ukrajinske vojne snage, nove sankcije protiv Rusije, diplomatstiki angažman u cilju izolacije Rusije, mere podrške Ukrajini i regionu i borbi protiv dezinformacija.

Borelj je pozvao EU da bude obazriva i prati mogući uticaj Rusije van Ukrajine, na susedne zemlje Gruziju i Moldaviju, ali i na Zapadni Balkan.

"Moramo da budemo obazrivi kada je reč o Zapadnom Balkanu i da obratimo pažnju šta se dešava sa pozicijama i usagalšavanjima zemalja Zapadnog Balkna koje su kandidati za članostvo u EU sa našom spoljnom politikom", ukazao je Borelj.

 

REZIME DANA Borbe oko Kijeva i dalje traju, pregovori će se nastaviti, Turska i SAD zadale udarac Rusiji (VIDEO)

EPA

 


On je nakon vanrednog sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU, poručio da su ministri dali svoje "zeleno svetlo" za niz novih mera koje bi trebalo da na snagu stupe od sutra.

"Odlučili smo da iskoristimo nase mogućnosti da obezbednimo ubojito oružje ukrajinskoj vojsci u vrednosti od 450 miliona evra plus 50 miliona za gorivo, zaštinu opremu. Sve to će biti finasirano kroz Evropski instrument za mir i Međuvladin fond", rekao je Borelj.

On dodaje da je ovo prvi put u EU istoriji da se iz EU fonda finansira nabavka ubojitog oružja za treću zemlju i dodaje da će Poljska biti logistički centar za transfer oružja i druge pomoći Ukrajini.

Žosep Borelj navodi da su se EU ministri dogovorili i da prošire listu sankcionisanih osoba i entiteta uključujući ruske oligarhe i biznismene, politicke firgure koji imaju "ključnu ulogu u Putinoivom sistemu", kao one koji sire propagandu i vojne zvaničnike.

"Odlučili smo da zatvorimo evropski vazdušni prostor za ruske letelice. Nijedna ruska letelica neće moći da sleti ili uzleti sa EU aerodroma", naglasio je Borelj.

On je dodao da je Savet EU dao punu podršku predloženim merama za sankcionisanje ekonomskog sektora Rusije, uključujući isključivanje najvažnjih ruskih banaka iz globalnog sistema transkacija Svift i zamrzavanje rezervi ruske Centralne banke koja se nalaze u bankama zemalja G7.

"Prouka je jasna, Rusi koji su omogucili invaziju na Ukrajinu moraju da plate visoku cenu za ove akcije", kazao je Borelj.

Šef diplomatije EU rekao je i da EU vodi intenzivne dilomatske napore u cilju "izolacije Rusije u međunarodnim i regionalnim organizacijama".

Borelj navodi da je EU zabrinuta za humanitarnu dimenziju ukrajiniske krize i poziva na pomoć kako narodu u Ukrajini tako i okolnim zemljama koje primaju izgelice iz Ukrajine.

U cilju borbre protiv dezinformacija, Savet EU je večeras odlučio da u EU zabrani emitovanje ruskim državnim medijima Rusiji danas i Sputnjiku uz ocenu da su u pitanju "šampioni manipulacije informacijama".

Očekuje se dolazak delegacija Rusije i Ukrajine na mesto pregovora

Pres-sekretar Ministarstva spoljnih poslova Belorusije Anatolij Glaz saopštio je da se očekuje dolazak delegacija Rusije i Ukrajine na mesto pregovora u Belorusiji.

Pregovori će početi čim delegacije stignu na mesto sastanka, rekao je portparol, rekao je Glaz, prenosi RIA Novosti.

Dodao je da je beloruska strana spremna da organizuje proces u svakom trenutku.

Rusija je juče saopštila da će pregovori biti održani u Gomeljskoj oblasti u Belorusiji, dok je u Kijevu rečeno da će sastanak dve delegacije biti održan na granici Ukrajine i Belorusije.

BONUS VIDEO:


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Petar

28.02.2022 08:09

Zapad reče da će naoružavati Ukrajinu!! Verovatno ih ubedjuju da i dalje ratuju do poslednjeg Ukrajinca ili Rusa a u svoju korist.Žao mi je što to ukrajinsko rukovodstvo ne vidi a i kako bi ko ih predstavlja.

Peconi

28.02.2022 13:15

Ovi zombiji sa zapada izgleda ne kapiraju da Rusija ima samoodrživu ekonomiju. Ne treba im ama baš niko sa strane tako da ih finansijske sankcije neće ni čačnuti.

jeje

28.02.2022 14:38

Kijev postavio zahtev... ovaj je stvarno dobar komicar, nastavlja tu karijeru i kao marionetski predsednik...