Rusija gradi nuklearni reaktor kakav niko nema
Foto: Shutterstock

„Korpus reaktora se trenutno nalazi u završnoj fazi – u toku je kontrolna montaža. Proveravaju se geometrijski parametri svih elemenata projekta, kao i rad i efikasnost reaktora“, rekao je on.

Korpus je napravila fabrika „Atommaš“ iz Volgodonska u Rostovskoj oblasti.

Najsloženiji momenat je bio rad sa elementima tankim kao list koji su napravljeni od nerđajućeg čelika, a koji su morali da budu veoma precizno napravljeni, rekao je Nikipelov.

„Jedan deo dimenzija je morao da se dobije nakon zavarivanja i bez mogućnosti da se ispravi mehanička obrada. ‘Atommaš’ je uspešno rešio zadatak“, dodao je on.

Reaktori kao što je MBIR se prave jednom u 50 godina, naveo je Nikipelov i podsetio da je ranije bio napravljen eksperimentalni reaktor na bazi brzih neutrona BOR-60 koji je pušten u rad u okviru Naučno-istraživačkog instituta atomskih reaktora (NIIAR) pre više od pedeset godina.

„Za to vreme je nastao veliki jaz između početne ideje, tehnologija i postojećeg proizvodnog lanca“, rekao je on.

MBIR toplotne snage od 150 megavata se proizvodi u institutu „Rosatoma“ NIIAR u Dimitrivgradu u Uljanovskoj oblasti. Puštanje u rad je planirano za drugu polovinu 2020-ih godina. Pretpostavlja se da će reaktor obezbediti nuklearnoj industriji modernu i tehnološki naprednu infrastrukturu za narednih 50 godina.

Jedinstvene tehničke karakteristike MBIR-a omogućavaju rešavanje velikog spektra istraživačkih zadataka, među kojima i onih koji se odnose na stvaranje novih konkurentnih i bezopasnih nuklearnih elektrana. Pritom će se nekoliko puta povećati mogućnosti za sprovođenje eksperimentalnih istraživanja.

Plan je da se na bazi MBIR-a osnuje međunarodni centar za istraživanje u okviru koga bi strani učesnici mogli da sprovode eksperimente. Prema očekivanjima, na ovaj način će Rusija potvrditi liderstvo u svetskoj nuklearnoj sferi do kraja ovog veka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading