TAČKA BEZ POVRATKA SVE BLIŽA Američka eskadrila na granici sa Rusijom (VIDEO)

Oni će patrolirati nebom, polećući iz vazdušne baze u blizini crnomorske obale zajedno sa rumunskim ratnim avionima i italijanskim "Eurofighter Typhoons", saopštio je NATO.

-Dolazak američkih aviona doprinosi zapadnom vojnom bloku u misiji "odvraćanja (Rusije) od regiona", rekao je brigadni general Džoel Keri, zamenik načelnika operativnog štaba Savezničke vazdušne komande. -Sposobnost brzog raspoređivanja savezničkih vazdušnih snaga za podršku NATO-u je od vitalnog značaja za našu spremnost i pokazuje agilnost snaga.

NATO je 2014. pojačao nadzorne letove i vazdušne patrole u ​​blizini zapadnih granica Rusije, kao deo onoga što Alijansa naziva "poboljšanom vazdušnom politikom".

NATO i Rusija pažljivo prate međusobne vojne letove i optužuju jedni druge za opasno manevrisanje na nebu. Ruska državna agencija za civilno vazduhoplovstvo saopštila je ovog meseca da je ruski putnički avion koji je putovao iznad Crnog mora bio primoran da naglo promeni visinu zbog NATO špijunskog aviona koji je leteo u blizini.

Tenzije između Rusije i NATO-a su porasle poslednjih nedelja, pošto zapadni zvaničnici i mediji tvrde da Moskva gomila trupe i vojnu opremu sa mogućom namerom da izvrši invaziju na Ukrajinu. Tokom sastanka sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u četvrtak, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da će "svaka dalja agresija na Ukrajinu imati teške posledice".

Rusija je više puta demantovala tvrdnje da planira da napadne svog suseda. Predsednik Vladimir Putin rekao je da Moskva traži garancije da NATO neće pomeriti svoju vojnu infrastrukturu bliže ruskim granicama.

Komentari (0)

Loading