PUTIN IMA KECA U RUKAVU Traže sankcije protiv Rusije, ali je sada sve u rukama Moskve, a svet na ivici ambisa
Alo

Ukrajina poziva na hitne sankcije Rusiji jer neki lideri EU traže da se Severni tok 2 doda na listu.

Poziv dolazi pošto raste zabrinutost zbog namera predsednika Vladimira Putina i sve većeg prisustva ruskih trupa u blizini ukrajinske granice.

- Ako barem uspostavite ili sastavite ozbiljan paket sankcija i date Rusiji do znanja da će se to dogoditi, onda će to odvratiti Rusiju - rekao je Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar spoljnih poslova.

- U ovom trenutku naši partneri zadržavaju konstruktivan pristup dvosmislenosti, kažu da će posledice po Rusiju biti teške i bez presedana i do sada i tako dalje, ali ne ulaze u detalje - rekao je u četvrtak Kuleba naglašavajući svoju frustraciju sa liderima EU.

Šefovi država EU u četvrtak u Briselu razgovaraju o pojačanim tenzijama na granici Ukrajine sa Rusijom. Za sada je nejasno koliko daleko su spremni da idu u rešavanju ruskih vojnih aktivnosti, ali neki lideri EU dele mišljenje Ukrajine da uskoro treba razviti paket sankcija.

Severni tok 2

U stvari, neke evropske prestonice su čak predložile da se Severni tok 2, sporni gasovod koji zaobilazi mesta poput Ukrajine i Poljske, nađe na listi potencijalnih sankcija Rusiji.

- Mislim da ćemo pokrenuti ovo pitanje jer je to jedan od instrumenata koji bi mogao da bude veoma jak u odnosu na Rusiju - rekao je Gitanas Nauseda, predsednik Litvanije, po dolasku u Brisel na Severni tok 2.

PUTIN IMA KECA U RUKAVU Traže sankcije protiv Rusije, ali je sada sve u rukama Moskve, a svet na ivici ambisa

EPA

 

Ovaj energetski projekat treba da dovede gas u Evropu, od Rusije do Nemačke. Međutim, gasovod još uvek nije dobio puno regulatorno odobrenje i bio je upleten u političke kontroverze.

S jedne strane, neki političari, posebno u Nemačkoj, tvrde da je projekat ekonomska stvar. Kritičari gasovoda, međutim, kažu da on povećava zavisnost Evrope od Rusije.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da Severnom toku 2 ne bi trebalo da bude dozvoljeno da radi ako bude više ruske agresije prema Ukrajini.

Putin je ranije vršio pritisak na zvaničnike EU da odobre projekat, rekavši da je to lako rešenje za smanjenje troškova energije u regionu.

Portparol Kremlja rekao je u četvrtak da je Severni tok 2 u interesu Rusije i Nemačke, preneo je Rojters.

Energetska politika van sukoba

- Bilo bi važno da bismo takođe mogli da odlučimo da je Severni tok 2 na stolu (u smislu sankcija) - rekao je takođe u Briselu Arturs Karins, premijer Letonije.

PUTIN IMA KECA U RUKAVU Traže sankcije protiv Rusije, ali je sada sve u rukama Moskve, a svet na ivici ambisa

EPA

 

- Ako dođe do pojačane vojne aktivnosti, onda bi ovaj projekat bio isključen - dodao je Karins

Međutim, ne slažu se svi. Finska premijerka Sana Marin rekla je za CNBC da je "važno držati energetsku politiku van sukoba".

Različiti stavovi naglašavaju teškoće liderima EU da pronađu zajednički jezik o tome kako da se pozabave agresijom iz Rusije.

Slovenački premijer Janez Janša rekao je da "vojna koncentracija" koja se dešava blizu ukrajinskih granica "nije normalna za redovne vojne vežbe".

- Nema sumnje da Rusija koristi vojnu moć da izvrši pritisak - rekao je on za CNBC.

Razgovori sa Rusijom

U međuvremenu, neki lideri EU smatraju da je potreban dijalog sa Rusijom kako bi se sprečila dalja eskalacija.

- Čvrsto verujem da moramo da razgovaramo i sa Rusijom - rekao je Gzavije Betel, premijer Luksemburga i dodao da format ovih razgovora nije važan sve dok su efikasni.

Moguće je da će Francuska i Nemačka posegnuti za Moskvom i Kijevom u nadi da će pronaći rešenje. Malo je verovatno da će ovi razgovori sa njima kratkoročno uključiti celu EU.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Mire

16.12.2021 20:57

Oni misle Rusiju da ucenjuju?! Pa ne znaju da ako se desi neka havarija na gasovodu koji ide do Ukraine i obustavi se protok gasa, da će Nemačka odmah odobriti protok gasa bez ikakvih potrebnih papira i dozvola.