ŠOJGU ZAPRETIO TALIBANIMA! Ruska vojska prebacila naoružanje na granicu sa Avganistanom!
EPA

Taj poligon je u Hatolskoj oblasti Tadžikistana gde je već prebačena sva potrebna vojna tehnika, izjavio je komandant ruskih jedinica u centralnom vojnom okrugu general-pukovnik Aleksandar Lapin. Vojni analitičari kažu da su ovi manevri "signal" talibanima šta ih čeka ako pređu granice susednih zemalja.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu objasnio je da zajednička vežba Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana ima za cilj da se vidi kako će se zajednički reagovati u slučaju pogoršavanja situacije u Avganistanu. Na nedavnom sastanku Šangajske organizacije za saradnju azijskih zemalja u Tadžikistanu ministar Šojgu je ponovio da će Rusija pomoći saveznicima da sačuvaju svoje granice i neće dozvoliti talibanima da pređu na susedne teritorije, pišu Novosti.

Šojgu je otvoreno govorio i o scenariju vežbe. Iz vazduha će se kontrolisati kretanje zamišljenog protivnika, a zatim će ga gađati artljerijom.

U tim velikim vojnim vežbama biće dvostruko veći broj vojnika i oficira u odnosu na prvobitne planove. Učestvovaće oko 1.800 ruskih vojnika, kao i 420 jedinica vojne tehnike. Biće znatno više tenkova i artiljerijskog oruđa nego što je bilo najavljeno.

ŠOJGU ZAPRETIO TALIBANIMA! Ruska vojska prebacila naoružanje na granicu sa Avganistanom!

EPA

 

Tenkovi su prebačeni iz 201, najveće ruske baze u inostranstvu, koja se nalazi upravo u Tadžikistanu, a na aerodrom Gisar avionima su prebačeni najnoviji pešadijski oklopni transporteri. U vežbi će učestvovati i ruski helikopteri. Jurišni avioni Su-25SM doleteće iz ruske baze u Kirgiziji.

Ova vežba je zanimljiva i zbog toga što će na njoj posle 20 godina prvi put u Tadžikistanu učestvovati i jedinice iz Uzbekistana. U jednom delu Uzbekistan od Avganistana deli reka Amu Darja i to je kraj koji je najteže braniti od agresivnih talibana. Uzbečki specijalci su, inače, obučavani u Rusiji.

U Taškentu su ranije računali na pomoć Vašingtona, ali situacija se promenila jer Uzbekistan nije udovoljio želji Vašingtona da u vojnim bazama ugosti izbeglice iz Avganistana koje su sarađivale sa Amerikancima i žele da pobegnu iz zemlje. Amerikancima je poručeno da stranci ne mogu imati svoje baze u Uzbekistanu.

Bombom na ministra odbrane

Talibani su preuzeli odgovornost za napad na rezidenciju avganistanskog ministra odbrane Bismilaha Kana Mohamadija u Kabulu, kada je osam osoba ubijeno, a više od 10 ranjeno. Ministar nije bio kod kuće kada je detonirana automobil-bomba i ispaljeni hici u blizini njegove rezidencije u utvrđenoj Zelenoj zoni Kabula. NJegova porodica je evakuisana, a među osam žrtava u sukobu koji je usledio su i četiri napadača.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading