PUTIN KIPTI OD BESA Parlament Ukrajine doneo sraman zakon - veliki udarac za Ruse
EPA/ALEXEY NIKOLSKY

 

Inicijativa za usvajanje zakona potekla je od predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, a na današnjoj vanrednoj sednici podržalo ga je 326 poslanika Rade i stupiće na snagu nakon što ga predsednik potpiše, prenosi TAS S.


Zakonom se definišu prava autohtonih naroda etničkih zajednica koja su nastale na teritoriji Ukrajine, koje imaju svoj originalni jezik i kulturu, tradicionalne, socijalne, kulturne i zastupničke organe, doživljavaju sebe kao izvorni narod Ukrajine, predstavlja etničku manjinu u okviru stanovništva zemlje, a nemaju svoju vlastitu državu izvan Ukrajine.

Prema ovakvoj definiciji zakona, na Krimu ovaj status imaju krimski Tatari, Karaimi i Krimčaci, dok se Rusi ne mogu smatrati autohtonim narodom u Ukrajini.

EPA/ALEXEY NIKOLSKY

 

 


Inicijativa ukrajinskog predsednika i predlog zakona naišla je na široke kritike u Rusiji, a kako je naveo zamenik predsednika Državne dume Rusije Petar Tolstoj on, „briše“ iz istorije 20 miliona Rusa.

Ruska pravoslavna crkva je poručila da takva odluka može da podrije stabilnost i integritet Ukrajine.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova primetila je da je problem autohtonih naroda Ukrajine prisutan na svim međunarodnim debatama i da se o njemu razgovara u bliskom kontaktu sa rukovodstvom različitih međunarodnih struktura, a naglasila je da ovom incijativom Kijev diskriminiše milione Rusa.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ukrajinski zakon nije u skladu s normama međunarodnog humanitarnog prava i da nanosi ozbiljnu štetu ruskom narodu, a da se njegove posledice mogu uporediti sa onim koje ostavlja oružje za masovno uništenje.

Komentari (0)

Loading